800 venezuelait jelentettek be az I. kerületbe

  • narancs.hu
  • 2024. május 29.

Belpol

A szeretetszolgálat 77 férőhelyes idősotthonában laknak papíron, ügyintézés miatt kell nekik a lakcím, de szavazhatnak is.

Budapest I. kerületének választói névjegyzékében 2019 óta több mint ezer új név jelent meg, ebből mintegy nyolcszáz ember a Máltai Szeretetszolgálat Fő utcai idősek otthonában lakik papíron. Az intézmény 77 férőhelyes. A körzetben 2682 választásra jogosult él, az tehát nem mindegy, hogy ez a nyolcszáz ember hogyan szavaz – írja a Magyar Hang

A lap úgy tudja, hogy az otthonba nagyrészt venezuelai menekülteket jelentettek így be.

Ők magyar származásúak: 2019-ben menekítette ki őket a dél-amerikai országból a magyar kormány és a Máltai Szeretetszolgálat, amely azóta is segít nekik. 

Az előző önkormányzati választás idején Balatonőszödön hisztéria támadt miattuk, mert akkor ténylegesen a kormányüdülőben laktak, és a helyiek migránsoknak nézték őket:

Az, hogy bejelentették őket az otthon címére, nem bűncselekmény.

A szeretetszolgálat a lap kérdésére azt írta, a menekültek hivatalos ottlétének semmi köze a választásokhoz, ez a megoldás „lakcímbiztosításként szolgál menekült emberek és lakcímmel nem rendelkező rászorulók (például hajléktalanok) számára, ugyanis Magyarországon a legtöbb ügyintézés nem lehetséges lakcím nélkül. Hazánkba érkezvén csak tartózkodási hellyel rendelkeznek a menekültek, és annak érdekében, hogy megkezdhessék dokumentumaik rendezését, a Máltai Központ biztosítja számukra a lakcímet. Ez az eljárás nem újkeletű, a (…) választásokkal kapcsolatos át- és bejelentkezések folyamatától független, a szociális ágazatban (…) évtizedek óta alkalmazzák a szervezetek, így téve lehetővé a lakcím nélkül élő emberek ügyintézését”.

Az otthon ily módon ukrán állampolgároknak és hajléktalanoknak is biztosít hivatalos lakcímet.

A Magyar Hang elfogadja, hogy az ügyintézés érdekében ez szükséges lépés, azért tűnődött el ezen mégis, mert 2022-ben a választások előtt Budapesten Fidelitas-vezetőket jelentettek be a városrészbe, és az ő szavazatukon is múlt, hogy a Fidesz jelöltje hatvan szavazattal legyőzte momentumos ellenfelét, és a kormánypárt többséget szerzett a párbeszédes vezetésű kerületi önkormányzatban.

Ez már akkor sem számított bűncselekménynek, miután a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által előterjesztett, és aztán megszavazott törvénymódosítás nyomán a tulajdonos hozzájárulásával bárki bármilyen ingatlanra bejelentkezhet. 

A lap úgy tudja, hogy minden budavári körzetben nőtt a bejelentett lakosok száma, március közepe óta 78 új lakcímbejelentést regisztráltak.

Azt nem lehet tudni, hogy a magyar állampolgárságú venezuelaiak közül hányan fognak szavazni június 9-én, de ha hálásak a kormánynak – érvel a lap informátora –, eldönthetik a választást a Fidesz javára. 

A jelenségről Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője többek közt azt mondta, „ne legyenek kétségeink: amit a Fidesz megtehet, azt meg is teszi”.

Böröcz László fideszes polgármesterjelölt azzal kezdte válaszát a lapnak, elítéli V. Naszályi Márta „színvonaltalan uszítását a diktatúrából menekült honfitársainkkal szemben”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.