800 venezuelait jelentettek be az I. kerületbe

  • narancs.hu
  • 2024. május 29.

Belpol

A szeretetszolgálat 77 férőhelyes idősotthonában laknak papíron, ügyintézés miatt kell nekik a lakcím, de szavazhatnak is.

Budapest I. kerületének választói névjegyzékében 2019 óta több mint ezer új név jelent meg, ebből mintegy nyolcszáz ember a Máltai Szeretetszolgálat Fő utcai idősek otthonában lakik papíron. Az intézmény 77 férőhelyes. A körzetben 2682 választásra jogosult él, az tehát nem mindegy, hogy ez a nyolcszáz ember hogyan szavaz – írja a Magyar Hang

A lap úgy tudja, hogy az otthonba nagyrészt venezuelai menekülteket jelentettek így be.

Ők magyar származásúak: 2019-ben menekítette ki őket a dél-amerikai országból a magyar kormány és a Máltai Szeretetszolgálat, amely azóta is segít nekik. 

Az előző önkormányzati választás idején Balatonőszödön hisztéria támadt miattuk, mert akkor ténylegesen a kormányüdülőben laktak, és a helyiek migránsoknak nézték őket:

Az, hogy bejelentették őket az otthon címére, nem bűncselekmény.

A szeretetszolgálat a lap kérdésére azt írta, a menekültek hivatalos ottlétének semmi köze a választásokhoz, ez a megoldás „lakcímbiztosításként szolgál menekült emberek és lakcímmel nem rendelkező rászorulók (például hajléktalanok) számára, ugyanis Magyarországon a legtöbb ügyintézés nem lehetséges lakcím nélkül. Hazánkba érkezvén csak tartózkodási hellyel rendelkeznek a menekültek, és annak érdekében, hogy megkezdhessék dokumentumaik rendezését, a Máltai Központ biztosítja számukra a lakcímet. Ez az eljárás nem újkeletű, a (…) választásokkal kapcsolatos át- és bejelentkezések folyamatától független, a szociális ágazatban (…) évtizedek óta alkalmazzák a szervezetek, így téve lehetővé a lakcím nélkül élő emberek ügyintézését”.

Az otthon ily módon ukrán állampolgároknak és hajléktalanoknak is biztosít hivatalos lakcímet.

A Magyar Hang elfogadja, hogy az ügyintézés érdekében ez szükséges lépés, azért tűnődött el ezen mégis, mert 2022-ben a választások előtt Budapesten Fidelitas-vezetőket jelentettek be a városrészbe, és az ő szavazatukon is múlt, hogy a Fidesz jelöltje hatvan szavazattal legyőzte momentumos ellenfelét, és a kormánypárt többséget szerzett a párbeszédes vezetésű kerületi önkormányzatban.

Ez már akkor sem számított bűncselekménynek, miután a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által előterjesztett, és aztán megszavazott törvénymódosítás nyomán a tulajdonos hozzájárulásával bárki bármilyen ingatlanra bejelentkezhet. 

A lap úgy tudja, hogy minden budavári körzetben nőtt a bejelentett lakosok száma, március közepe óta 78 új lakcímbejelentést regisztráltak.

Azt nem lehet tudni, hogy a magyar állampolgárságú venezuelaiak közül hányan fognak szavazni június 9-én, de ha hálásak a kormánynak – érvel a lap informátora –, eldönthetik a választást a Fidesz javára. 

A jelenségről Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője többek közt azt mondta, „ne legyenek kétségeink: amit a Fidesz megtehet, azt meg is teszi”.

Böröcz László fideszes polgármesterjelölt azzal kezdte válaszát a lapnak, elítéli V. Naszályi Márta „színvonaltalan uszítását a diktatúrából menekült honfitársainkkal szemben”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Magyar Péter: "Ki kell húznunk az országot az Orbán-klán karmai közül"

  • narancs.hu

Szeptembertől "kormányinfókat" fog tartani a Tisza Párt  és létrehoznak egy Lúdas Matyi Alapot, hogy magánszemélyek, vállalkozók támogatásukkal beállhassanak egy-egy jó ügy mögé. Júliusban elindul az Immunitás Program, és felállítanak egy digitális gyóntatószéket. A szombati budapesti rendezvényen Karácsony Gergelynek is üzent a párt alelnöke.