Alkotmánybírósághoz fordulna az MSZP a fiktív lakcímeket lehetővé tevő törvény miatt

  • narancs.hu
  • 2021. november 17.

Belpol

A kedden megszavazott törvény lehetővé teszi a voksturizmust a következő választáson. 

A fiktív lakcímek létesítését legalizáló törvény miatt az MSZP kezdeményezi, hogy az ellenzéki pártok forduljanak az Alkotmánybírósághoz – közölte Tóth Bertalan, a párt elnöke. 

Tóth azt írta, az MSZP parlamenti frakciója kezdeményezi, hogy a demokrata választási szövetség országgyűlési képviselői közösen forduljanak az Alkotmánybírósághoz, hogy a testület vizsgálja felül a fiktív lakóhelyek létesítését legalizáló törvényt.

A parlament ugyanis kedden megszavazta azt a javaslatot, amely a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) szerint a jövő évi voksturizmusnak nyit utat – a törvény mindezt úgy teszi lehetővé, hogy megváltoztatja a lakóhely fogalmát, eszerint a jövőben nem kell ténylegesen az adott címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít.

Az MSZP szerint

ez a törvényi lehetőség szélesre tárja a kaput az olyan – akár tömeges – választási csalások előtt, amikor valakik tényleges ottélés nélkül csak azért létesítenek fiktív lakcímet, hogy az adott körzetben befolyásolják a választás eredményét.

Az ilyen visszaéléseket eddig a törvény szankcionálta, ezt az ukrán voksturizmus kapcsán született több, elmarasztaló bírósági ítélet is bizonyítja.

A párt szerint az elfogadott törvény ezen túlmenően legalizálhatja például a családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos visszaéléseket (CSOK) is, ha Varga Judit igazságügyi miniszterhez hasonlóan olyan ingatlanokra – például nyaralókra – is igénybe veszik az otthonteremtési támogatást, ahol nem életvitelszerűen élnek.

Magyarán az MSZP szerint

most ezzel a törvénnyel olyanokat tesznek lehetővé, amik eddig bűncselekménynek számítottak.

Az MSZP szerint ez gyengíti Magyarországon a jogbiztonságot, veszélyezteti a választások tisztaságát és egyéb súlyos visszaélésekre is lehetőséget ad. Ezért szükségesnek tartja, hogy a demokrata választási szövetség pártjainak országgyűlési képviselői kezdeményezzék a kifogásolt rendelkezések Alkotmánybíróság által történő megsemmisítését.

Utólagos normakontrollt az Alkotmánybíróságon az országgyűlési képviselők egynegyede kezdeményezhet. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk