Az ellenzék a szavazógépeket akarta ellenőrizni, de lepattintották

  • narancs.hu
  • 2019. február 15.

Belpol

A hivatalos álláspont szerint ugyanis minden legitim volt.

A Demokratikus Koalíció (DK) pénteken sajtótájékoztatón arra kérte Kövér László házelnököt, adjon engedélyt az ellenzéki pártoknak a parlament elektronikus szavazógépeinek és az azokat működtető rendszernek az átvizsgáltatására.

Oláh Lajos (DK) országgyűlési képviselő a kezdeményezést azzal indokolta, hogy tavaly december 12-én, amikor a parlament többek között a munka törvénykönyvének módosításáról döntött, a szavazógépek képviselői kártya nélkül is működtek.

Erre az Országgyűlés Hivatala az MTI-nek adott közleményben válaszolt.

Eszerint a hivatal álláspontja nem változott, továbbra is szabályosnak tartják a szavazógépek kártya nélküli működését. Tehát törvényesnek tartják a december 12-i parlamenti szavazási eljárást is.

Ahogy írják a december 12-i ülésnapot követően kiadott közleményüket tartják érvényesnek a kérdésben. Eszerint:

"az ülésnapon követett, a szavazatszámláló gép alkalmazásával lefolytatott szavazási eljárás minden tekintetben megfelelt az országgyűlési törvényben foglalt, a személyes joggyakorlás kötelezettségét előíró rendelkezésnek, függetlenül attól, hogy a képviselőknek szavazataik leadásához nem kellett azonosító kártyáikat elhelyezni a szavazatszámláló gépben, a rendszer ugyanis enélkül is alkalmas arra, hogy a politikai megállapodás alapján elfogadott ülésrendben a saját üléshelyéről szavazó képviselőt név szerint azonosítsa. A kártyás azonosítás nélküli határozathozatali eljárást az Országgyűlés korábban többször, huzamosabb ideig alkalmazta, legutóbb amikor az ülésterem felújítása miatt az Országgyűlés plenáris üléseit a felsőházi teremben tartotta."

Neked ajánljuk