„Iványi Gábor a magyar nemzet lelkiismerete”

  • narancs.hu
  • 2022. február 21.

Belpol

Legyen Iványi Gábor a magyar nemzet díszpolgára – javasolta Karácsony Gergely főpolgármester az evangéliumi testvérközösség vezetője melletti szolidaritási tüntetésen. 

Mint arról lapunk is korábban többször is beszámolt, hétfőn jóformán egész nap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) razziázott az Iványi Gábor vezetti Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyar Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai irodáiban, délután Iványinak, politikusoknak, sajtómunkatársaknak és aktivistáknak sikerült bejutnia az épületbe, ahol patthelyzet alakult ki

Késő délután hat órától az akció ellen tiltakozva több százan tartottak demonstrációt a helyszínen, ahol az ellenzéki pártok jelen lévő képviselői is felszólaltak.

Iványi Gábor sokszor derültséget keltve hosszan idézett a NAV-akcióról kapott, több oldalas jegyzőkönyvből. Mint mondta, az egész az egyháza ellen zajlott,

a dokumentumból pedig nem derül ki, miért zajlott az eljárás.

Iványi elmondta, a NAV nyomozói iratokat gyömöszöltek zsákokba, ezeket el is vitték el a helyszínről. 

 
Fotó: L. Kovács

A lelkész ezután arról beszélt, 12 milliárddal tartozik egyházának a magyar állam, miközben az adóhatóság 250 milliót kér rajtuk számon. Azt mondta, ezt az összeget akkor tudják kifizetni, ha áprilisban arra ébredünk, hogy a Kossuth Rádióban más is megszólalhat,, nem csak a magyar miniszterelnök, és Márki-Zay Péter kormánya kétharmaddal győzött. 

„Orbán Viktor megmaradt lelkiismeretét kereste a NAV” 

– ezt már Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, a demonstráció utolsó felszólalója mondta a rendezvényen. A NAV és a rendőrség említésekor egyébként hosszan fújoltak és fütyültek a tüntetők.

Karácsony beszédében úgy fogalmazott, azért szúrja Orbán Viktor szemét Iványi Gábor, mert emlékezteti az egykori demokrata önmagára, és arra, amit elárult. 

A főpolgármester inditványozta, legyen Iványi Gábor a magyar nemzet díszpolgára, miközben azt is mondta, „Iványi Gábor a magyar nemzet lelkiismerete”. Végezetül arra szólította fel a hallgatóságát, hogy április 3-án szánjanak tíz percet arra, hogy behúzzák az ikszet és elküldjék ezt a rezsimet. A tüntetés 7 óra tájban a Himnusz eléneklésével ért véget. 

 
 Fotó: L. Kovács

 
Fotó: L. Kovács

 
Fotó: L. Kovács

 
Fotó: L. Kovács

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.