Újságírók és politikusok jutottak be az Oltalom NAV által megszállt épületébe

  • narancs.hu
  • 2022. február 21.

Belpol

A képviselők és ellenőrök között patthelyzet alakult ki, 18 órára újabb szolidaritási megmozdulást hirdettek.

Hétfő reggel 9-kor NAV-razzia kezdődött az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai épületében, az ellenzéki pártok vezetésével délután 3 órára szolidaritási akciót szerveztek.

A tüntetésen nagyjából 70-100 ember gyűlt össze a Dankó utcában, ahol rendőrök nem, csak NAV-ellenőrök próbálták biztosítani a helyszínt, mindössze ketten. Az ellenőrök először semmilyen szóbeli tájékoztatást nem adtak sem Iványi Gábornak, sem az épület előtt megjelenő sajtómunkásoknak.

Miután az egyik NAV-ellenőr feladta a kapu őrzését, a sajtó munkatársai egy létrán, az ablakon keresztül jutottak be az épületbe, Iványi Gábor több országgyűlési képviselő és szimpatizánsok kíséretében egy hátsó ajtón jutott be. Az épületben razziázó mintegy tucatnyi NAV-dolgozó felszólította a bejutottakat, hogy hagyják el a "bűnügyi helyszínt", azt mondták, hogy "határozat alapján folytatják jelenleg a vizsgálatot, és mindenkit megkérnek arra, hogy az eljárás helyszínén nem tartózkodhatnak".

 

 

 

A jelen lévő újságírók közben azt próbálták megtudni:

  • ki ellen és milyen ügyben folyik nyomozás?
  • ki az eljárás alá vont személy?
  • miért nem mutatják be a határozatot, ami alapján a nyomozást folytatják?

A helyszínen több ellenzéki képviselő is megjelent, a helyszínen van Jámbor András, Szél Bernadett, Bősz Anett, Gurmai Zita, Donáth Anna, Szabó Tímea, akik Iványival együtt az emeletre szerettek volna feljutni.

 

Közben a tömeg azt skandálta: "Veled vagyunk, Gábor!"

Korábban a képviselőknek azt mondták, hogy az igazolványuk felmutatása után beengedik őket, de erre sokáig nem került sor. Sőt, a korábbiakkal ellentétben Iványi Gábort sem akarták beengedni, aki korábban azért nem lépett be az épületbe, mert ragaszkodott hozzá, hogy a sajtó munkatársai is bemehessenek az épületbe.

16 óra után nem sokkal megérkeztek a rendőrök is a helyszínre, ekkor beengedték az emeleti irodába Iványi Gábort és az országgyűlési képviselőket.

Az emeleti irodában a képviselők és Iványi Gábor továbbra sem kaptak pontos tájékoztatást. A NAV-ellenőrök annyit ismételtek el, hogy jelenleg

költségvetési csalás bűncselekménye miatt, egy reggel megkapott határozat alapján tartanak házkutatást és lefoglalást.

Iványi Gábor közben azt próbálta megtudni, hogy miért cserélték le az irodája ajtajának a zárát.

 

 

Közben az is kiderült, hogy két különböző eljárás zajlik, két különböző helyszínen, a Dankó utca 9. és a Dankó utca 11. szám alatt is.

A képviselők által elmondott információk szerint Iványi Gábor öccse, Iványi András ellen indult eljárás, akit Iványi Gábor megfogalmazása szerint reggel "túszul ejtettek" az ellenőrök.

A lépcsőt idővel már nemcsak a NAV-ellenőrök, hanem egy tucat rendőr is őrizte. A képviselők és ellenőrök között patthelyzet alakult ki, 18 órára újabb szolidaritási megmozdulást hirdettek. 

 

 

Iványi egy erkélyről szólt a belső udvaron összegyűlt több tucat szimpatizánshoz és újságíróhoz. Mint mondta, nemrég derült ki számára, hogy két eljárást is indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Hozzátette, 18 órakor sajtótájékoztatón ismerteti a fejleményeket. 

 

A NAV sajtóosztálya nem válaszolt reggel 9 óta semmilyen megkeresésre, csak késő délután adott ki egy közleményt, amelyben megismételték, hogy 2020 januárja óta különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folyik nyomozás, és hogy "a büntetőeljárás során okirati bizonyítási eszközök felkutatása és lefoglalása vált szükségessé"

Az ügyre reagált Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Róna Péter is. A főpolgármester azt írta Facebook-bejegyzésében:

„Szörnyen sajnálom, hogy ezt a világot éljük ma Magyarországon, hogy ilyen undorító módszerekkel próbálnak ellehetetleníteni egy olyan embert, akinek egész élete a másokról való gondoskodásból állt. Reggelig tudnám sorolni azokat a Fidesz-közeli cégeket, ahol lenne keresnivalója az adóhatóságnak. Szolidaritásomat fejezem ki Iványi Gáborral és egyesületével. Remélem, lesz ereje ugyanolyan bátorsággal és szeretettel folytatni a munkáját, ahogyan eddig is tette.”

Márki-Zay, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: „Nincs kétségem afelől, hogy ezek politikailag motivált eljárások, amik az ellenzék megfélemlítését szolgálják.Magyarország történetének legkorruptabb kormánya el akarja terelni a figyelmet a Rogán–Schadl-ügyről, a jegybankelnök panamáiról, az Orbán család gátlástalan gazdagodásáról. És teszik ezt azzal az emberrel, Iványi Gáborral, aki világéletében csak beletett a közösbe, nem elvett abból. Nem hagyjuk, hogy megfélemlítsenek, szolidárisak vagyunk egymással.”

Az előzményekről itt írtunk:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?