Kicsinálná az ország egyik leghíresebb cukrászdáját a Budavári Önkormányzat

  • Magyar Krisztián
  • 2016. május 25.

Belpol

Évek óta tartó vitát akar lezárni az I. kerületi vezetés azzal, hogy ellehetetlenítené a budai Várnegyedben található, 189 éves Ruszwurm cukrászdát. Néhány napja rendőrök és közterület-felügyelők mindenféle írásos végzés nélkül kihúzatták a székeket a vendégek alól.

Múlt csütörtökön rendőrök és közterület-felügyelők jelentek meg a Mátyás-templom közelében található Ruszwurm cukrászdánál, és közölték: a hely teraszengedélyét visszavonták, így azonnal be kell pakolni a székeket és az asztalokat. A vendégeket – köztük külföldi turistákat is – fel kellett állítani, holott semmilyen hivatalos végzés nem volt a közterület-felügyelet munkatársainál, akik annyit mondtak, hogy a polgármester utasítására intézkednek.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A közjáték után Szamos Miklós, a Ruszwurm Kft. és a cukrászda egyik tulajdonosa ügyvédjén keresztül birtokvédelmet kért, így a terasz ismét működik, azonban minden jel arra mutat, hogy a Budavári Önkormányzat bezáratná a híres cukrászdát. A már akkor is Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester által vezetett önkormányzat 2009-ben még Budavárért Emlékéremmel tüntetette ki Szamost a magyar cukrászat hagyományának ápolásáért és műveléséért.

Már tavaly közölték, hogy ennyi volt

A csütörtöki intézkedésnek voltak már előzményei. Szamos Miklóstól tudjuk, hogy a hivatal Nagy Gábor Tamás aláírásával már 2011-ben küldött nekik egy levelet, amelyben jelezték, hogy az önkormányzat jelentősen emelne a bérleti díjon. A levél az addig fizetett összeg több mint 16-szorosát említette, de azt is megjegyezte, hogy ennek az 50 százalékát elengedik, így „csak” több mint nyolcszor annyit kérnének. Nagy levele közölte, hogy a határozatlan idejű szerződést 5 éves, határozott szerződésre módosítanák. Majd a felszólítás egy nem is annyira burkolt fenyegetéssel zárult: „Abban az esetben, ha javaslatunkat elutasítaná, megvizsgáljuk a bérleti díj fenti mértéket meghaladó emelésének, illetve a jogviszony megszüntetésének lehetőségét.” Szamos Miklós ezt nem fogadta el, azonban jelezte, hogy a bérleti díj duplázásába belemegy, ha a jogviszony határozatlan ideje megmarad.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A Budavári Önkormányzat újabb ajánlata már 2012 decemberében érkezett, amely szerint beleegyeznek a bérleti díj megduplázásába, de a határozott idejű szerződéshez ragaszkodnak, amely időtartama 5+5 év lehet. Nem egyeztek meg, így közel egy év múlva a kerület levélben felmondta a bérleti szerződést – de ezt 2014 márciusában visszavonta. Ezután továbbra is ment a levelezés, és az önkormányzat tavaly újra felmondta a szerződést, azzal a kikötéssel, hogy még egy évig maradhat a Ruszwurm. Most ott tartunk, hogy a cukrászda elvileg kevesebb mint egy hónap múlva bezárhat, de mivel a szerződés felmondását Szamos Miklósék nem tartják jogszerűnek, van esély rá, hogy az ügy elhúzódik, esetleg rendeződik.

A polgármester bosszúja miatt kell menni?

Az önkormányzat lépése azért is érthetetlen, mert a 1827 óta a Szentháromság utcában üzemelő Ruszwurm roppant népszerű a budapestiek és a turisták körében is. A cukrászda minden berendezésével együtt műemlék, a nemzeti örökség része, a bérleti és az ahhoz fűződő vagyoni jogokat, továbbá a teljes berendezést a Ruszwurm Kft. vette meg és üzemelteti már 26 éve. Szamos Miklós a Budavári Önkormányzat akciója mögött személyes bosszút sejt. A magyarnarancs.hu-nak úgy nyilatkozott: mivel nem bólintott rá a polgármester által felkínált, számukra elfogadhatatlan feltételekre, akár jogszerűtlen eszközökkel, de próbálják őket ellehetetleníteni. „A vendégek alól ki kellett húznunk a székeket, mert néhány közterület-felügyelő és rendőr mindenféle írásos határozat nélkül kijött, majd azt közölték, a terasznak be kell zárnia. Csak annyit tudtak mondani, hogy a polgármester utasítására intézkednek” – hangsúlyozta Szamos Miklós, aki kiemelte: rendesen fizették a bérleti díjat, semmilyen szerződésszegést nem követtek el, így az önkormányzat nem szüntetheti meg ily módon a bérleti jogviszonyt, ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor az illetékes bíróságnak kell ítélkeznie az ügyben.

Korona

Korona

Fotó: Németh Dániel

Mint kiderült, nem csupán a Ruszwurmot, hanem a szintén Szamos Miklósék tulajdonában lévő Korona cukrászdát is ellehetetlenítené a kerület. A Korona is a Várnegyedben, a Dísz téren található egy önkormányzati, ám határozatlan időre bérbe adott ingatlanban. Itt is pontosan az a helyzet, mint a Ruszwurm cukrászda esetében: az I. kerületi vezetés ugyanazzal a módszerrel és indokokkal, egyéves felmondási idővel rúgná fel a szerződést.

Megjegyzendő, hogy a szomszéd házban pont azon a napon nyitott meg a Jamie’s Italian, amikor a rendőrök kiszálltak a Ruszwurmhoz. Az új olasz étterem tulajdonosa Zsidai Roy, aki egyre jobban terjeszkedik a várban, s jó viszonyban van Nagy Gábor Tamással és a gasztronómia iránt hevesen érdeklődő Orbán Ráhellel. Az ő terasza zavartalanul üzemel.

A Budavári Önkormányzat sajtóosztályának kedd délután küldtük el a kérdéseinket, ha válaszolnak, közöljük a kerület álláspontját.

Figyelmébe ajánljuk