Orbán elleni merényletről terjesztettek álhírt

  • narancs.hu
  • 2024. július 25.

Belpol

A cikk a Demokrata.hu oldalához hasonló Demokrata.net címen volt elérhető egy ideig, több nyelven terjedt. A VSquare szerint ez az orosz katonai felderítés műve.

A Demokrata.net néven rövid ideig elérhető webfelületen arról írtak, hogy Ukrajna merényletet készített elő Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen a moszkvai látogatása előtt.

Ez álhír volt, semmi alapja, viszont a szöveg Telegram-oldalakon is terjedt, magyar, spanyol és francia nyelven. Tartozott hozzá egy hangfelvétel, amelyen valaki ukránul magyarázza, hogy Orbán Viktor kocsijába bombát rejtettek volna, mielőtt Moszkvába megy, de nem sikerült az akció.

Az ügyről nyilatkozott a Demokrata főszerkesztője, Bencsik András is, aki szintén fake newsnak, hamisításnak nevezte a hírt.

A Telex és a Vsquare arra a következtetésre jutott, hogy a Demokrata.net mögött az ATP28 néven ismert hekkercsoport áll, amely az orosz katonai felderítésnek, a GRU-nak dolgozik. Ennek a csoportnak tulajdonítják a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium ellen végrehajtott kibertámadásokat is, amelyek eltitkolásából majd beismeréséből botrány lett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.