Forbes: Orosz „vendégmunkásokat” is fogad a kormány

  • narancs.hu
  • 2024. július 25.

Belpol

Rácz András szerint ez kockázatos lehet nemzetbiztonsági szempontból.

Magyarországon július 8-a előtt Ukrajnából és Szerbiából érkező emberek is munkát vállalhattak az úgynevezett Nemzeti Kártya segítségével. Július 8-a után ezt a lehetőséget már igénybe vehetik Bosznia-Hercegovinából, az Észak-macedón Köztársaságból, Moldovából, a Montenegrói Köztársaságból, az Oroszországi Föderációból és a Belarusz Köztársaságból érkező munkavállalók is – írja a Forbes.

A lap szerint ezzel tágra nyitotta a schengeni nemzetbiztonsági kaput a magyar kormány. 

A vendégmunkás státusz és a Nemzeti Kártya által biztosított lehetőség között az a különbség, hogy az utóbbi kategóriába tartozók létszámát nem maximálják. Nemzeti Kártyával bármilyen munkakörben el lehet helyezkedni, ezeknek az embereknek a kérelmükhöz nem kell csatolniuk munkaerőgiényről szóló igazolást. Ha hosszabbítási eljárás alanyaivá válnak, nem kell kulturális ismereti vizsgát tenniük. Akinek ilyen kártyája van, családegyesítést is kezdeményezhet. Első alkalommal két évre kérhető ez a dokumentum, de aztán három évvel meghosszabbítható, többször is.  

Az orosz munkavállalók beutazását a Paks II. beruházás miatt könnyíthette meg a kormány. Rácz András Oroszország-szakértő azonban a lapnak azt mondta, már most is élnek Magyarországon oroszok, akik az atomerőműnél dolgoznak. 

„Hogy Paks kapcsán oroszok vannak az országban, az teljesen normális, ehhez a magyar szervek megtanultak alkalmazkodni, ez egy kezelhető dolog. A kérdés inkább az, hogy az engedélyezési eljárás eljut-e egy olyan szintre, ahol elindulhat az építkezésnek az a szakasza, amihez további orosz szakemberek is kellenek. Jelenleg ez nem látszik. Ahogyan az évek óta probléma, hogy a Roszatom képtelen elkészíteni az európai uniós szabványoknak megfelelő terveket és engedélyeztetést. Nem látszik, hogy ebben változás állna be. Amíg pedig ezt az akadályt nem ugorják meg, addig nem fog elkezdődni az építkezés nukleáris technológiai fázisa, amihez orosz szakemberek kellenének. Ha ennek ellenére a kormányzat idejekorán kinyitja előttük ezt az ajtót, az nehezen értelmezhető” – nyilatkozta Rácz András.

Ha csak az atomerőmű építésére jönnének orosz munkások, lehetne tudni, milyen munkakörre várják a szakembereket, és mennyit. A Nemzeti Kártyával azonban bárhol munkát lehet vállalni, és akármennyien jöhetnek. Rácz azt sem érti, a fehéroroszokra miért terjed ki ez a lehetőség: a Belaruszban lévő Osztravecben is a Roszatom épít erőművet, és azon jellemzően oroszok dolgoznak.

Az Oroszország-szakértő emlékeztet a Nemzetközi Beruházási Bank esetére, amikor az orosz hírszerzéssel kapcsolatban álló pénzintézet diplomáciai mentességet élvezett Magyarországon. Rácz szerint a Nemzeti Kártya ugyanazt teszi lehetővé, mint az akkori kedvezmény: nagy számban jöhetnek be oroszok, és problémát jelenthet a vízumkérelmet benyújtó személyek és családtagjaik biztonsági szűrése. E munka hatékonysága függ attól, hogy milyen nagyságrendben érkeznek a kérelmek. 

„A letelepedési kötvényeknél például lehetetlenül rövid határidőket szabtak a nemzetbiztonsági ellenőrzésre, amit annyi idő alatt nyilván nem lehetett rendesen megcsinálni. Én ebben komoly potenciális nemzetbiztonsági kockázatot látok annak függvényében, hogy hányan jönnek” – nyilatkozta Rácz András. Szerinte a kémkedéssel foglalkozó jövevények célja elsősorban az, hogy bejussanak a schengeni zónába. A Nemzeti Kártya birtokosaira pedig nem vonatkoznak azok az utazási korlátozások, amelyek egy tartózkodási engedéllyel rendelkező vendégmunkásra.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.