Jászberényi Sándor író terápiára küldené Puzsért és Ábrahám Róbertet is

  • narancs.hu
  • 2024. július 25.

Belpol

Jászberényi arról írt, hogy mindkét szereplőnek és a mellettük kiállóknak is rossz tanult mintái vannak.  

A múlt hét végén az évek óta tartó oda-vissza üzengetés után tettlegességig fajult Puzsér Róbert és Ábrahám Róbert, a Pesti Srácok egyik újságírójának konfliktusa: Ábrahám Róbert arcon ütötte Puzsér Róbertet, miután az egy általa „szatirikus gúnyiratnak” nevezett Facebook-posztban úgy írt magukról, mintha szexuális viszonyuk lett volna. Puzsér az ügyben feljelentést tett, Ábrahámot súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt hallgatták ki gyanúsítottként. 

A történet itt véget is érhetett volna, de nem így lett, miután előbb a Pesti Srácok oldalán jelent meg egy véleménycikk az üggyel kapcsolatban, amely szerint Puzsér „megrázta a pofonfát, és a fejére hullott a gyümölcs”, vagyis gyakorlatilag megérdemelte a támadás, mert „van az a pont, ami felett már nem lehet tovább tűrni”.

De az ügyben megszólalt Majka (polgári nevén Majoros Péter) rapper is, aki szerint kijárt már Puzsérnak „egy lángos”, míg Azahriah (polgári nevén Baukó Attila) énekes arról írt az Instagram-oldalán, hogy Majka megszólalása is a NER puszta létét erősíti meg. Puzsér szerint az eset kapcsán nyilvánvaló erőszak-relativizálás zajlik a nyilvánosságban, mert az Ábrahámot védelmükbe vevők szerint Puzsér az írásaival hasonló erőszakot valósított meg, mint Ábráhám a támadással. 

Az eset olyan hullámokat vetett, hogy még Jászberényi Sándor író is úgy érezte, meg kell szólalnia az ügyben, aki arról írt egy hosszú Facebook-posztban, hogy az egész összetűzés azt demonstrálja, hogy komoly gond van a társadalomban, hogy bárki, bármelyik érintett celeb mellett teszi le a voksát, súlyos pszichés problémákkal küzd, rossz tanult mintái vannak, és hogy mindkét érintettnek el kéne mennie terápiára. 

Jászberényi azt írja, neki is volt hasonló problémája az erőszakkal, amelyen a házassága és a terápia segített, és amely abból indult ki, hogy a 90-es években az általános iskolában rendszeresen megverték a felsősök. Mivel a felnőttektől nem kapott segítséget, azt tanulta meg, hogy az agresszió a megoldás, és aztán ez a minta rögzült számára, pedig egy felnőttnek több lehetősége is van, hogy kilépjen a bullyingból. 

„Ábrahámnak szívből javaslom, hogy keressen fel egy terápiás szakembert. Nem azt fogja kapni, hogyan kell rendesen viselkedni, hanem, hogy mennyivel életveszélyesebb, ha felnőttként, és felnőtt szabályrendszerben játszik” – írja Jászberényi, hozzátéve, hogy a bullyk felnőttként tisztában vannak vele, hogy a fizikai agresszió csak akkor sülhet el jól a számukra, ha azt tudják demonstrálni vele, hogy a céltáblájuk egy „agresszív közveszélyes fasz”, emellett imádják a bántalmazott felnőtteket, fel is ismerik, és tudják, hogyan provokálják addig, amíg rá nem tudnak mutatni saját nagyszerűségükre azáltal, hogy minden társadalmi normát felrúgatnak velük.

„Puzsérnak szívből javaslom, hogy keressen fel egy terápiás szakembert. Egészen meglepő válaszokat fog kapni saját magától arra, hogy miért akar egyfolytában élet-halál konfliktusokban állni az életében, miért generálja ezeket. Talán arra is választ fog kapni, valódi boldogságot nyújt-e a számára egy ilyen generált konfliktusban a rá irányuló figyelem. Ő is tudja, de bárki, aki követte ezt a pofonváltást, hogy hiába szeretné, valójában nem igazi áldozat. Áldozat light, aki mindent elkövetett, hogy egy ilyen helyzetben találja magát” –írta Puzsérról, végül azzal zárva a gondolatmenetet, hogy az ügy mindkét szereplőjének segítségre van szüksége, már amennyiben ez az egész nem egy előre leegyeztett, kitalált és mesterséges bulvármutatvány, hogy immár sokadszor elrabolja a közfigyelmet és olcsó, ámde forintosítható lájkokat generáljon minden szereplőjének.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.