Orbán: "Ha a harmadik hullámot le tudjuk törni, jöhet az újraindítás"

Belpol

Orbán szerint veszélyes pillanatban vagyunk, kérdés, hogy a fertőzöttek vagy a beoltottak száma fog előbb emelkedni. 

3093 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 110 ember, 4024-en vannak kórházban, 352-en lélegeztetőgépen - ismertette a friss járványügyi adatokat Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.  

Azt mondta, ezek önmagukban sem jó számok, de a tendencia sem jó, ugyanis meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. 

Mint fogalmazott, "veszélyes pillanatban vagyunk", mert egyszerre van már vakcina, oltunk, megkezdődött a konzultáció is, szabadulnánk már, de közben beesett a harmadik hullám.

Kérdés, hogy melyik görbe lesz gyorsabb, az oltásé vagy a fertőzötteké.

Mint mondta, "ha többen jelentkeznek oltásra, akkor életeket nyerünk", ha a másik görbe, akkor életeket vesztünk. 

Orbán ismét méltatta a magyar egészségügyet, amely szerinte kivételesen erős, az elmúlt egy évben pedig kiválóan vizsgázott. Külön kitért az ápolókra az ápolók napja alkalmából. Kijelentette, hogy a magyar egészségügy bírni fogja a terhelést. 

Azt mondta, 

ha 20 ezer embernek kéne most hirtelen covidos ellátást biztosítani, akkor erre képesek lennénk, de most 4000-en vannak kórházban, tehát nagyok a tartalékaink. 

Beszélt arról is, hogy tavasszal a védekezés irányításának azt a módját választotta, hogy végigjárta a kórházakat, ekkor neki is sokszor kellett beöltöznie, tudja, hogy nem olyan egyszerű ez, és nem csak jól képzettnek kell lenni, de most egy katonai precizitás is szükséges az egészségügyi dolgozóknak. Azt mondta, látta, hogy ezt tanulták, és tanulni nem szégyen, ő például minden nap tanul. Általános életvezetési tanácsként azt fejtegette, hogy minden nap meg kell tanulni valami új dolgot, és meg kell őrizni 60-70 évesen is a tanulás képességét. 

Orbán ismét előszedte az oltási táblázatait, eszerint 391 821 ember kapott már legalább egyszer oltást. A továbbiakról az elérhető vakcinák száma alapján azt mondta, ez "föl fog futni hamarosan 441 ezerre", de utána lesz egy nagy ugrás, mert

7-8 nap alatt beoltanak több mint 650 ezer embert, március elejére már 1 millió 225 ezernél lesz a beoltottak száma.

Április elejére 2 millió 582 ezer, de ígérete szerint húsvétra be fog következni, hogy aki már regisztrált, az megkapja az oltást. 

Hozzátette, hogy ha nem is sürget mindenkit, de arra biztatja az embereket, hogy regisztráljanak, mert aki nem regisztrál, azt a kormány nem tudja beoltani. Elmondta, hogy ha valaki elmegy oltatni, akkor elmondják neki, hogy aznap milyen vakcinával oltanak, és akkor el lehet dönteni, hogy elfogadja-e azt a vakcinát, vagy sem, de ha nem, utána sem esik ki a beoltandók sorából, és majd értesíteni fogják, ha lesz olyan vakcina, amilyet szeretne. Ezzel kapcsolatban azonban hozzátette, hogy azért mindenki gondolja végig, hogy ha nem kéri a vakcinát és hazamegy, akkor lehet, hogy a felfutó harmadik hullám eléri. 

Orbán kijelentette, hogy

ma az Európai Unióban Magyarországon van a legtöbb oltásra alkalmas vakcina.

Azt is fejtegette, hogy hasonló méretű uniós országhoz képest májusra 3,5 millióval több embert fognak Magyarországon beoltani, mint a többi uniós országban, mert az EU-n kívül máshonnan is szerzett a kormány vakcinát. 

A vakcinabeszerzésről Orbán azt mondta, arról van szó, hogy "mi gondolkodunk, a magyaroknak elég gyors az észjárása", novemberben pedig látható volt, hogy az oltással is ugyanaz lesz, mint tavaly tavasszal a védekezés eszközeivel, hoyg hiány lesz belőle. Orbán elmondása szerint Szijjártó Péter külügyminiszter volt az, aki erre rájött, és azt mondta, vakcinaverseny lesz, és ne szolgáltassuk ki magunkat az EU-nak, hanem szerezzünk máshonnan is. 

"Az olyan nagyon nem érdekel, hogy mit szólnak a többiek, és vállaljuk a kockázatot" - mondta Orbán erről, de kifejtette, hogy tudta, az elején majd megint az lesz, hogy "csipkednek, rugdosnak, a lábszárunkba kapdosnak", de aztán rájönnek, hogy nekik is kell, most pedig már többen is érdeklődnek az orosz vakcina iránt. Hozzátette, "legyünk abban biztosak, hogy az orosz után a kínai is kelleni fog nekik". 

A kínai vakcina engedélyezéséről azt mondta, "mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk", aki sejtelmesen azt válaszolta Orbán kérdéseire, hogy "jól halad" a kínai vakcina vizsgálatával, de nem mert határozottan állást foglalni időpont ügyben. 

A nemzeti konzultációval kapcsolatban Orbán azt mondta, ennek támadása baloldali reflex, amely egy hatalmi iskola, Lenintől, Rákosin, Kádáron keresztül, "nem ismernek könyörületet, a baloldal áttapos mindenkin", beleértve a betegeket is, ha úgy gondolják, hogy így könnyebben kerülnek hatalomra, ezért támadják az oltást és a konzultációt. Úgy fogalmazott, hogy hétfőn a parlamentben "sistergett a gyűlölet körülötte", ahol szerinte az ellenzéki képviselők azzal érveltek, hogy minél lassabban oltsanak. Hozzátette, örült, amikor korábban megadták a kormánynak a felhatalmazást, de most már nem adják meg újra. Megint elmondta, hogy szerinte a baloldal túl messzire ment. 

A konzultációról kifejtette, a döntés felelőssége a kormányé és az övé, így a konzultáció nem azt a célt szolgálja, hogy mások hozzák meg a döntéseket, mert van ennek egy rendje, a választások, kormányalakítás. Ez alól a döntési felelősség alól nem lehet kibújni, az újraindításért a felelősséget a kormány vállalja, de az a jó döntés, amibe minél több embert be tudnak vonni. "A kormány és én hozom meg a döntéseket, de sokat segítenek nekem az emberek, ha elmondják, hogy mit gondolnak róla" - mondta. 

Orbán szerint 7 fontos, lényegi kérdést tartalmaz a konzultáció, ő maga is ki fogja tölteni, és

ha a harmadik hullámot le tudjuk törni, jöhet az újraindítás. 

Szerinte az ellenzéknek azért sem kellene leszólnia a konzultációt, mert milliószám szoktak benne részt venni, állítása szerint most is egy nap alatt 120 ezren töltötték ki. 

Szóba került a visegrádi együttműködés is, ugyanis a napokban épp Krakkóban volt V4-csúcs, Orbán most arról beszélt, hogy 7-800 év van a közép-európai együttműködés mögött, ezek a geopolitikai, gazdasági kényszerek nem tűntek el, gyakorlatilag a németek és az oroszok földje között van egy terület, ez Közép-Európa. Szlovákia ebben kulcsfontosságú, mert mindenkivel szomszédos, tőkesúlya viszont Lengyelországnak van, mert egy 40 milliós ország.

Kifejtette, hogy az a cél, hogy

mindenféle vezetékekkel összekössük Lengyelországot és Magyarországot, ez alapvető érdekünk. 

Mint mondta, meg kell lennie az észak-déli összeköttetéseknek is, egyelőre Kassáig építenek autópályát, de ez még messze van Lengyelországtól, viszont ennek megépülése közép-európai érdek, Magyarországnak ugyanis hozzá kell férnie a lengyel piachoz, nekik meg Magyarországon keresztül a Balkánhoz. 

Arról is beszélt, hogy a négy ország erejét összeadva a V4-ek az első számú gazdasági partnere Németországnak, a V4-eket már senki sem becsüli le, mert van teljesítmény, alacsony munkanélküliség, és itt van Európában a leggyorsabb fejlődés. Azt is mondta, Nyugat-Európa mindig biztonságban érezhette magát, mert Magyarország és Lengyelország mindig is pajzs és bástya volt, bár most megváltozott a helyzet, mert a migrációval a nyugatiak beengedték "a más kultúrájú és gyökérzetű embereket", és bár Magyarország továbbra is védte a határokat, ők kinyitották a hátsó kapukat. Hozzátette, ez egy rossz európai hagyomány, mert régen is voltak, akik összeálltak az oszmán törökökkel. Az okos nyugat-európai politikus viszont tudja, hogy erős Közép-Európa neki is az érdeke. 

Figyelmébe ajánljuk