Nem finanszírozza tovább az állam a Budapesti Tavaszi Fesztivált

  • narancs.hu
  • 2021. február 19.

Belpol

A kormány a döntést még csak meg sem indokolta.  A 40 éves, világhíressé vált programsorozat helyett saját fesztivált indít, új néven.

Megszűnik az eddig ismert Budapesti Tavaszi Fesztivál, ugyanis az Orbán-kormány nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó korábbi szerződését a fővárosi önkormányzattal - írja a Népszava.

A lapnak Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes beszélt az ügyről, aki elmondta: az állam az idei évtől kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából. A döntésről Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) eddigi állam által felkért szervezője tájékoztatta a múlt héten a Városházán, ám a döntés okait nem közölte.

"Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a kormány eldob egy negyven éve sikeres brand-et és a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésében a fővárosi önkormányzattal" - mondta Gy. Németh.

Káel továbbá arról tájékoztatta a főpolgármester-helyettest, hogy a kormány arról döntött: a továbbiakban Kaél szervezi meg a kabinet által indítani kívánt új fővárosi tavaszi és őszi fesztivált. Az előbbit Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, míg utóbbit Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál néven. 

A két fesztiválra az idén összesen 1,75 milliárd forint állami támogatást kapnak, amelyből  1,1 milliárd jut a tavaszi fesztiválra.

A kormány döntésével lezárul egy turisztikai, városmarketing és kulturális szempontból is fontos együttműködés, amely eddig felül tudott emelkedni a napi politikai csatározásokon - írják.

Gy. Németh elmondta, hogy a döntés ellenére szeretnék megtartani a főváros által szervezett fesztivált is valamilyen formában, a márkanév ugyanis a  főváros tulajdona. A terv szerint a főként turistákat vonzó, elit kulturális esemény helyett egy fővárosiakhoz közelebb álló, a BTF első éveihez hasonlóm, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének. Ha áprilisig nem oldják fel a korlátozásokat, akkor online programokkal számolnak.

Figyelmébe ajánljuk