Nem finanszírozza tovább az állam a Budapesti Tavaszi Fesztivált

  • narancs.hu
  • 2021.02.19 08:33

Belpol

A kormány a döntést még csak meg sem indokolta.  A 40 éves, világhíressé vált programsorozat helyett saját fesztivált indít, új néven.

Megszűnik az eddig ismert Budapesti Tavaszi Fesztivál, ugyanis az Orbán-kormány nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó korábbi szerződését a fővárosi önkormányzattal - írja a Népszava.

A lapnak Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes beszélt az ügyről, aki elmondta: az állam az idei évtől kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából. A döntésről Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) eddigi állam által felkért szervezője tájékoztatta a múlt héten a Városházán, ám a döntés okait nem közölte.

"Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a kormány eldob egy negyven éve sikeres brand-et és a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésében a fővárosi önkormányzattal" - mondta Gy. Németh.

Káel továbbá arról tájékoztatta a főpolgármester-helyettest, hogy a kormány arról döntött: a továbbiakban Kaél szervezi meg a kabinet által indítani kívánt új fővárosi tavaszi és őszi fesztivált. Az előbbit Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, míg utóbbit Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál néven. 

A két fesztiválra az idén összesen 1,75 milliárd forint állami támogatást kapnak, amelyből  1,1 milliárd jut a tavaszi fesztiválra.

A kormány döntésével lezárul egy turisztikai, városmarketing és kulturális szempontból is fontos együttműködés, amely eddig felül tudott emelkedni a napi politikai csatározásokon - írják.

Gy. Németh elmondta, hogy a döntés ellenére szeretnék megtartani a főváros által szervezett fesztivált is valamilyen formában, a márkanév ugyanis a  főváros tulajdona. A terv szerint a főként turistákat vonzó, elit kulturális esemény helyett egy fővárosiakhoz közelebb álló, a BTF első éveihez hasonlóm, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének. Ha áprilisig nem oldják fel a korlátozásokat, akkor online programokkal számolnak.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.