Politikai hírek

  • 2000. november 30.

Belpol

Olajbizottság: kész Pallag jelentése
Súlyos felelősség terheli a Németh-, az Antall-Boross-, illetve a Horn-kormányt és pénzügyminisztereit amiatt, hogy nem ismerték fel időben az olajproblémák súlyát. A bizottság ülésein mindannyian úgy nyilatkoztak, hogy pozíciójuk betöltése idején nem az olajvisszaélés volt a fő probléma - tartalmazza többek között az a jelentéstervezet, amelyet lapzártánk napján hozott nyilvánosságra Pallag László (FKGP), az olajbizottság elnöke. "Sajnos az ügyészi és a rendőri szervezetek makulátlansága a bizottság eddigi munkája során megkérdőjeleződött, így megbízásukkal szemben és a bizottság megszüntetése utáni önálló tevékenységük eredményeivel szemben máris kételyek merülnek fel a társadalomban. Az olajkérdés átfogó vizsgálata révén a szigorítások előbbre hozatalával több szabálytalanságot, jogtalan áfa-visszatérítéseket, fogyasztási-, majd jövedékiadó-visszaéléseket, privatizációs jogtalanságokat lehetett volna mérsékelni" - fogalmaz a dokumentum. A testületi elnök szakértői által készített jelentéstervezetet bírálta a bizottság többi tagja. Juhász Ferenc, a testület szocialista alelnöke szerint a tervezet alapja lehet egy konszenzusos megegyezésnek, de ahhoz előbb át kell dolgozni az anyagot.

Minimálbér-emelés: feszültség a közoktatásban A közoktatásban érintett szakszervezetek pozitívan értékelik a minimálbér 40 ezer forintra emelését, ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet: ha a bértáblát változatlanul hagyják, az jelentős feszültséget eredményez majd az ágazat egészénél. Az emelés az oktatásban dolgozók 20-22 százalékát érinti, ugyanakkor a bértáblában 42 elem összecsúszásával jár - mondta Borbáth Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete főtitkára. A bérek közötti különbségek jövő szeptemberig, az 1,43-as bérszorzó életbelépéséig a közoktatás egészében gondot jelentenek majd. Molnár Péter, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szóvivője fontos lépésnek nevezte a minimálbér növekedését, ugyanakkor úgy vélte: a közoktatás egészében jelentős bérfeszültséget eredményez majd. A helyes megoldás álláspontja szerint a bértábla végzettséghez történő kiigazítása lett volna. A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet örömmel fogadná, ha a lépés ténylegesen hatással lenne a bérek emelésére, a korrekció azonban így hátrányosan érinti többek között a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottakat - vélekednek.

A Postabank nyert Palotással szemben A Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében elutasította Palotás János vállalkozónak a Postabank-részvények kapcsán a pénzintézettel szemben támasztott összesen 680 millió forintos követelését. Palotás János 1998 májusában 360 millió forint névértékű Postabank-részvényt vásárolt 140 százalékos árfolyamon, összesen 473 millió forintért. Utóbb a bank tulajdonosává vált állam a részvényeket öt forintra leértékelte. Palotás János a jogügylet semmisségének kimondását kérte a bíróságtól, arra hivatkozva, hogy tévedésben volt a bank valós gazdasági helyzetét illetően, hiszen csak a vásárlás után hónapokkal derült ki, hogy a pénzintézet még az előző évben elvesztette tőkéjét. A Legfelsőbb Bíróság rövid szóbeli indoklása szerint Palotás János a Postabank jövőjét illetően volt tévedésben, ami pedig "beletartozik a szokásos részvényesi kockázat körébe".

Dávid a helyén marad? A Magyar Rádió néhány órával később visszavont híre szerint Fidesz-vezetők körében felvetődött Dávid Ibolya igazságügy-miniszter menesztésének gondolata. A rádió eredeti híre szerint az okok között szerepelt, hogy a Magyar Demokrata Fórum elnöke többször hangoztatta jogi aggályait a kormányfő különböző döntéseivel kapcsolatban, valamint az, hogy a folyamatos Fidesz-bírálatok ellenére Dávid Ibolya továbbra is kitart a Békejobb mozgalom szükségessége mellett. A fiataldemokraták állítólag nehezményezték azt is, hogy nem fogadta el Kövér László Fidesz-elnök választási együttműködésről szóló azon ajánlatát, amelynek értelmében a két párt húsz közös jelölttel indulna a 2002-es választásokon. Orbán Viktor miniszterelnök és Szájer József frakcióvezető cáfolták a Krónika értesüléseit, Dávid Ibolya pedig abszurdnak minősítette azokat. Két és fél év alatt hét minisztercsere történt az Orbán-kabinetben: a hét elején esküt tett Turi-Kovács Béla és Fónagy János; ők már a harmadik gazdái a környezetvédelmi, illetve a közlekedési miniszteri posztnak.

Újra marhakórpánik Európában Miután Németországban is felfedezték vágómarhákban a szivacsos agysorvadás (BSE) kórokozóját, több ország is betiltja a német marhák beszállítását, és az etetésre használt csont- és húslisztet. Magyarország már november elején megtiltotta a veszélyeztetett országokból származó marhahús importját. Az Európai Unió egészségügyi főbiztosa, David Byrne szerint nincs olyan ország az EU-ban, amelyik komolyan gondolhatja, hogy őt nem érinti a kergemarhakór problémája. Az EU-nak igen alaposan meg kell gondolnia a hús- és csontlisztek kivonását az állatok takarmányozásából, mert ez milliárdokba fog kerülni - mondta az EU mezőgazdasági biztosa, Franz Fischler. Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban szintén tilalom van érvényben az EU-ból érkező csontlisztre.

Csaknem kétezer bőrfejű tüntetett Berlinben azért, mert a német kormány be akarja tiltani a Nemzeti Demokrata Pártot (NDP), amiért az jó kapcsolatokat ápol szélsőséges jobboldali csoportosulásokkal. Az NDP-t támogató tüntetők négyezer rendőr kíséretében és körülbelül ötszáz antifasiszta ellentüntető pfújolása közepette három kilométert tettek meg Berlin központjában, majd a központi pályaudvarhoz érve a kormány terveit kritizálták.

leállt a csernobili atomerőmű 3. reaktorblokkja a Vinnicja-Csernobil közötti 750 kilovoltos távvezeték hirtelen frekvenciacsökkenése miatt. Az öt ukrán atomerőműben 13 reaktor működik 12,8 gigawatt összkapacitással. December 15-én egyébként végleg leállítják a csernobili atomerőmű még működő, 3. reaktorát.

Meghalt az a fiatal lány, aki a Nógrádi-balesetben szenvedett életveszélyes sérüléseket. Az orvosok szerint a húszéves lány állapota - a korábbi javulás után - újból rosszabbra fordult. Tüdőgyulladás miatt bakteriális fertőzés lépett fel nála, ami többszörös szervi elégtelenséghez s végül halálához vezetett.

Negyvenmilliárd forintba kerülne, ha jövő szeptembertől valamennyi hallgató élni kívánna a diákhitel lehetőségével - mondta Pokorni Zoltán. Az oktatási miniszter szerint a konstrukció kidolgozásakor erre a lehetőségre is felkészültek, illetve arra is, hogy csekélyebb lesz az érdeklődés. Pokorni Zoltán elképzelhetőnek tartja, hogy a felvehető hitel összege, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája javaslatának megfelelően, havi 25 ezer forintra nőjön majd. Pokorni elmondta: a hitelkonstrukció nem jelenti a hallgatói juttatások csökkentését.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény jogharmonizációs módosítására szükség van, függetlenül attól, hogy sor kerül-e a jogszabály átfogó revíziójára, és hogy a politikai pártok konszenzusra jutnak-e egyéb médiakérdésekben - mondta Dávid Ibolya az Európai Jogakadémia által rendezett konferencián. Az igazságügy-miniszter szerint a politikai pártoknak el kell fogadniuk, hogy elsődlegességet élvez minden olyan jogharmonizáció, amely egy lépéssel közelebb visz az európai uniós csatlakozáshoz.

Figyelmébe ajánljuk