Tartalom

MaNcs, XII. évf. 48. szám, (2000.11.30.) (2000-11-30)

Publicisztika

Publicisztika

VÉRNARANCS: Pedig ez meló (Narancs-illusztrációk a Stúdió Galériában)

Vajon mi üt nagyobbat? A tégla vagy a képe? Révai azt mondja, és ezen itt és most a nagylexikont értem, az illusztráció tulajdonképen, így mondja, egy pével, "tulajdonképen értelmezés, magyarázás; újabban a könyveknek díszítése, a szövegnek értelmezése képekkel. Illusztrált könyv vagy folyóirat az, melynek szövegébe fametszetű, cinkmaratású, vagy egyéb módon előállított dúcok segélyével képek vannak nyomva. A legtöbb festő szívesen foglalkozott illusztrációval is, így nálunk" Tooth Gábor Andor, Déri Miklós, Sióréti Gábor, Pohárnok Gergely, Huszti István, Németh Dániel, Szily Sarolta, Lukács Dávid.

Publicisztika

Kovács Éva: A hinta szédülete (A Glamour és közhelyei)

Volt úgy, hogy az ember zsidó nagyapja vallásosnak nevelte volna fiait, ők azonban rettegtek a széderestén, és míg egyikük az "angyaloknak nyitott ajtót" (idézet a filmből), a másiknak látomása volt: elsötétült az ég, békák, bogarak potyogtak az égből, a kiömlő bor vagy vér (valami vörös folyadék) beszennyezte az asztalterítőt, és mennydörgött és villámlott... Sötét egy vallás ez az izraelita. A műveltebb és/vagy zsidó nézőközönség tudja, hogy széderestén a zsidók az egyiptomi kivonulásra és a tíz csapásra emlékeznek, az Illés prófétának szánt bor kiöntése pedig a felszabadulás egyiptomi áldozatait is megköveti. A pohárban a bor a világ népeit hamarosan elérő büntetést is jelképezi, és mellesleg vérvádak idején jó ürügyül szolgált arra, hogy a zsidókat azzal gyanúsítsák: keresztények vérét isszák. (Egyes, pogrom sújtotta zsidó közösségek bizonyos korokban ezért át is tértek a fehér borra.) A nyitó képsor kultúrtörténeti üzenetét azonban e műveltebb és/vagy zsidó kicsiny kör érti. Az átlagos műveltségű közönségre csak az elemi látvány hat.

Publicisztika

Demszky

Demszky Gábornak az elmúlt hónapban olyan széles konszenzust sikerült teremtenie a magyar politikai élet és az úgynevezett "közírás" hímes mezején, amilyet talán még az olyan magasztos eszmék sem bírtak, mint annak idején a NATO-tagság, esetleg a tej savtartalmára vonatkozó EU-szabvány elleni fegyveres felkelés gondolata. Érvekkel vagy azok nélkül, viccesen vagy szenvedélyesen, álobjektív fejvakarászás vagy kéjes fikázás formájában Demszky másfél hónappal ezelőtt elkezdett elnökválasztási kampányát és a párt evvel együtt lanszírozott megújítási programját olyan változatos politikai és ideológai meggyőződésű szerzők kezdték nagy erőkkel sikálni, mint: a Népszava és a Magyar Nemzet vezércikkírói; Mester Ákos, Mészáros Tamás, Tamás Gáspár Miklós, Eörsi István, Tölgyessy Péter, Selmeczi Tibor, a Heti Hetes tréfamesterei, Tóth Gy. László, Tőkéczki László; valamint Kovács László, Horn Gyula, Gy. Akármilyen Erzsébet, az MSZP, és Tirts Tamás, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Csurka István, Torgyán József, a teljesség igénye nélkül. (Fodor Gábort méltatlanság lenne e sorba illeszteni, hisz ő konrétan is reszkíroz valamit.) A Fidesz felső vezetése természetesen egy kukkot sem szólt a dologról, de, mint tudjuk, ők a szótlan aktivizmusban erősek: Demszky kampányához annak az állami hitelgaranciának a megtagadásával járultak hozzá, amelynek segítségével a főváros néhány nagyobb beruházást, köztük a rákospalotai füstgázmosó megépítését tervezte volna abszolválni. Hogy ugye mit ugrál itt ez a büdös Demszky. (Mellékszál, de képzeljük el, mi lesz akkor, ha Demszky elnökletével tényleg feljön kicsinyt az SZDSZ-t: betemetik a kettes metrót?)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles (November angyala)

Nem elég, hogy... És még az is... Ráadásul Baka Istvánt olvasok, napközben, novemberben. A te időd. Éjszaka a Shoaht nézem a tévében. Reggel a rádióban az első hír: agyhártyagyulladás. Megmozdul gyomromban a kő.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Végén csattan a kolostor)

Régebben mindig Félixnek vagy Szabolcsnak szólítottak azok, akik azt hitték, hogy eszükbe jutott a nevem; tudták, hogy valami nagy marhaságot kell mondani ahhoz, hogy megszólítsanak, a legnagyobb marhaságnak a Félix tűnt - a Szabolcs ennek csak lájtosított változata.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

OSCAR WILDE: 100 ÉVAz író halálának centenáriuma alkalmából megjelent tanulmányában a Dél-Afrikai Egyetem két tanára, dr. Ashley Robins és dr.

Belpol

Cyber hírek

Porton Down: emberkísérletekA New Scientist értesülése szerint angol politikusok és tudósok vizsgálatra szólították fel a védelmi minisztériumot, hogy valóban történtek-e embereken végzett vegyifegyver-kísérletek. A beadvány közvetlenül egy könyv megjelenése után született, amely a Wiltshire-ben található Porton Down nevű intézményről közöl megdöbbentő adatokat.

Belpol

Globális felmelegedés: Ver a víz

mint a kilencvenes években; száz év alatt a világtengerek szintje 15-25 centimétert emelkedett, és történjék bármi, biztos, hogy a vízszint száz év múlva legalább egy méterrel lesz magasabb.

Belpol

Terv a hazai atomhulladék tárolására: Paksi hapsik

Bátaapáti a közvélemény-kutatók ideális terepe lehetne: mindenkinek van véleménye, és mindenki tudja, miről beszél. Legalábbis amikor a falu határába épülő atomhulladék-tárolóról van szó. Kisgyerekes anyuka, kocsmáros és helyi vállalkozó egyaránt úgy gondolja: a falunak a mű csak a hasznára válna, még a sugárzással kapcsolatos aggodalmak sem idegesítik túlzottan a település lakót. Úgy vélik, a paksi erőmű önmagában nagyobb veszélyt jelentett már eddig is a körzetére, mint amekkorát a tároló fog: sokkal többet ez sem árthat, akkor meg miért ne épülhetne, ha ezzel a falu is fejlődik.

Belpol

Az MSZP tisztújítás után: Újratöltés előtt

Az elmúlt hetek kavarásai, számtalan nyilatkozat és állásfoglalás után az MSZP hét végi kongresszusa rácsodálkozott egy évvel ezelőtti alapszabályára és megvilágosodott. A választásokra és a kormányzásra való felké-szülésről szóló határozatban rögzítette, hogy az országos elnökségnek és az országos választmánynak kell "az alapszabályban meghatározott keretek között" gondoskodnia a párt választási programját elfogadó, miniszterelnök-jelöltjét megválasztó és országos listáját jóváhagyó kongresszus, esetleg kongresszusok összehívásáról. (Ha emlékszünk még, a miniszterelnök-jelöltségről ment a szöveg hetekig, aztán tessék: vagyis a szocialisták megint adtak a szarnak egy pofont.)

Belpol

Választási összefogás Rapcsák ellen: Egy hegy megy

Alighanem csak az Usztics Mátyás által vezetett augusztusi keménytarhonya-főző viadal, valamint a sóshalmi olvasókörben rendezett asszonytalálkozó volt politikasemleges az idei hódmezővásárhelyi programok közül. Nem véletlenül: az 1999. március 4-én elindított Rapcsák András elleni támadásokról vasárnap mond ítéletet a helyi lakosság: vagy elhajtja a sokat szidott, de legalább ennyiszer piedesztálra emelt expolgármestert, vagy megtartja.

Külpol

Külpol

Romániai választások: Tudor vidor

Az első, becsült adatok szerint a volt államfő, Ion Iliescu és pártja nyerte a választások első fordulóját. Második helyre - igen jelentős arányban, 22,5 százalékkal - a soviniszta Corneliu Vadim Tudor és a Nagy-Románia Párt futott be. Ami azt is jelenti, hogy az államfőválasztás második körében Iliescu ellenfele Tudor lesz. További érdekesség, hogy az eddigi vezető kormányerő, a Parasztpárt nem került be a törvényhozásba. Az első ránézésre elborzasztó eredmény sokak szerint a súlyos román gazdasági helyzet egyenes következménye.

Könyv
Film

Film

Víz, iszony (Robert Zemeckis: Temetetlen múlt)

Moziban félni jó. Egyre nehezebb, de jó. Egyre több pénzből, több vágással van meg ugyanaz a könnyen feledhető pillanatnyi rettegés. Mint az okosabbja, persze Zemeckis is Hitchcocktól kér kölcsön, ha már semmi eredeti nem jut eszébe. Unatkozó, kissé neurotikus feleség szép nagy házban, nagy kutya vigyáz rá, a múlt mezei szellem alakjában kísért, sok a víz, és nagyon fehér a fürdőszoba. A tetőpontnak szánt jelenetek egyébként kifogástalanul hozzák, ami csak elvárható, más kérdés, hogy ha éppen nem kell félni, mindig kicsit érdektelenné válik az egész. Michelle Pfeiffer sem karcolja az Oscart a kedélybeteg tudósfeleség szerepében, akinek - mióta feladta komolyzenei karrierjét, és a lánya egyetemre ment - az égvilágon semmi dolga nincs, így aztán van ideje naphosszat a nagy házban bolyongani, hátha mégis történik valami. Míg a műfaj klasszikusainak többségében a feszültség az idővel arányosan nő, itt gyakorlatilag folyamatosan frászban kellene lennünk, csakhogy ebbe hamar bele lehet fáradni. A történet javára írhatnánk persze, hogy a csattanó nem adja könnyen magát, de igazából mégiscsak az tartja fenn az érdeklődést, vajon hogyan fognak kijönni az egészből. Vagy még inkább, hogy mikor.

Zene

Zene

Õszinte részvét: Bán Zoltán András: Az elme szabad állat

Bán Zoltán András a magyar kritikai élet fenegyereke, aki méretes ambícióval, jól táplált önbizalommal és rengeteg munkával, időt, fáradságot nem kímélve elérte, hogy manapság valószínűleg őt utálják a legtöbben az irodalmi élet berkeiben. Hivatásos agent provocateurként feltétlen tiszteletet érdemlő bátorsággal értelmezte újra a negatív bírálat szerepét és feladatát, autentikus vehemenciával, visszhangos sikerrel perelvén vissza az istent-embert nem kímélő kritikai furor létjogát.

Zene

Keleti szelek: Ká-európai sematika ´94-99 (Alain Keler fotói a Francia Intézetben)

Alain Keler kétségkívül jó fotóriporter, e kiállítás azonban mégsem problémamentes. Mindenekelőtt kétséges, hogy a fotóriport műfaja egyáltalán a művészet tárgy-körébe tartozik-e. Robert Frank Az amerikaiak című albumát például tarthatjuk fotóriportnak, s ugyanakkor művészetnek is, Alain Keler Keleti szelek: Kisebbségi sorsok az exkommunista országokban című kiállítása viszont inkább csak a korszak politikai újságírásának kontextusában értelmezhető.

Zene

Film: Bornyú Wave (A másik ember iránti féltés diadala)

Előítéletek, várakozások és félelmek nélkül helyeztem a lejátszóba a Buharov fivérek legújabb filmjét, mivel eddig egyetlen alkotásukat sem láttam, mondhatnám, szűz területnek számított nekem a Buharov-univerzum, de azt sejtettem, hogy művészettel lesz dolgom az elkövetkező 75 percben.

Zene

A vérbőség zavara: Kolumbiai filmhét az Örökmozgóban

Nem csak annak köszönhetően, hogy Karlovy Varyban idén fődíjat nyert a mester művéből készült, brazil Eu tu eles és a spanyol nyelvterületen az év legnagyobb sikereként számon tartott, spanyol-mexikói Sexo por compasión. A kolumbiai program húzó anyaga és közönségcsalogatója is az a néhány film volt, amely ezeket a hagyományokat követi.

Képzőművészet

Képzőművészet

Balkáni sógorság (Besh o droM: Macsó hímzés)

"Először a Tükörország nevű zenekarban játszottunk együtt - mesélte az alapító Barcza Gergő (fúvós hangszerek) és Pettik Ádám (ütősök) -, és már akkor kiderült, hogy a balkáni és keleti ügyek a szívünk csücskei. De voltak a rockban, bluesban, funkyban is közös kedvenceink, biztosak csak abban voltunk, hogy a dzsessz nem a mi esetünk." Aztán Gergőt Izraelbe csalták a tanulmányai, Tel-Avivban és Jeruzsálemben merült a török, arab és perzsa zenékbe, igényes zenekarokkal igényes helyeken játszott, de azt élvezte a legjobban, ha kocsmákban vagy esküvőkön léptek fel. "Amikor, úgymond, haknizni mentünk. Ott ismerkedtem meg a haknizás pozitív oldalával; hogy milyen jó, ha arról szól, hogy a hallgatója érezze jól magát. Azt gondoltam, ez biztos a közel-keleti virtus miatt van, aztán hazajöttem, megcsináltuk ezt a zenekart, és kiderült, hogy az emberek itt is vevők a felfokozott bulira."

Tudomány

Tudomány

Memóriazavarok az alkoholtól: Kinek néztem a fenekére?

Aköznyelv, de gyakran a szakirodalom is "filmszakadásnak" nevezi azt az állapotot, amikor az italozó eljut arra a pontra, hogy cselekedetei teljes mértékben kontrollálatlanokká válnak, a memória működése pedig részlegesen vagy teljesen szünetel. A mechanizmus minden bizonnyal egyidős az alkoholtartalmú italok megjelenésével, de maga a jelenség vizsgálata és következményként való leírása csak a XX. században került terítékre. Jellinek amerikai orvos volt az, aki az ötvenes években igen találóan alkoholos palimpszesztusnak (palimpszesztus = olyan pergamen, amelyről az eredeti írást eltávolították, és helyébe újat írtak) nevezte az italtól való emlékezetkiesést, amit leginkább a mértéktelenség válthat ki. Mindez azt jelenti, hogy aki képtelen valamiféleképpen kordában tartani aktuális alkoholfogyasztását, egy bizonyos (egyéntől, hangulattól függő) mennyiség után vagy elájul és kidől, vagy számolnia kell a következményekkel, "olyat fog csinálni, hogy maga is megbánja", csak később nem emlékszik majd rá.

Lokál

Lokál

Jótékonysági árverés: Elefántpiac

Vannak azonban ilyen kellemetlenkedő emberek, mint például Iványi Gábor, akik eddig sem próbáltak kibújni a felelősség alól, ezentúl meg még inkább fognak torkos borzra hasonlítani, az emberek pedig azt mondogatják maguknak az aluljáróban, hogy oldja meg a hajléktalanok problémáját Iványi Gábor. Így van ez rendjén.