Választási összefogás Rapcsák ellen: Egy hegy megy

  • Barta Balázs
  • 2000. november 30.

Belpol

Alighanem csak az Usztics Mátyás által vezetett augusztusi keménytarhonya-főző viadal, valamint a sóshalmi olvasókörben rendezett asszonytalálkozó volt politikasemleges az idei hódmezővásárhelyi programok közül. Nem véletlenül: az 1999. március 4-én elindított Rapcsák András elleni támadásokról vasárnap mond ítéletet a helyi lakosság: vagy elhajtja a sokat szidott, de legalább ennyiszer piedesztálra emelt expolgármestert, vagy megtartja.
Alighanem csak az Usztics Mátyás által vezetett augusztusi keménytarhonya-főző viadal, valamint a sóshalmi olvasókörben rendezett asszonytalálkozó volt politikasemleges az idei hódmezővásárhelyi programok közül. Nem véletlenül: az 1999. március 4-én elindított Rapcsák András elleni támadásokról vasárnap mond ítéletet a helyi lakosság: vagy elhajtja a sokat szidott, de legalább ennyiszer piedesztálra emelt expolgármestert, vagy megtartja.

Egység

"Ami most Vásárhelyen történik, azt elsősorban a Horn-Kuncze- kormánynak köszönhetjük" - mondja Kecskés Ákos, a Csongrád megyei SZDSZ elnöke. Indoklása szerint az akkori országgyűlés első elfogadott törvénye - amely megszüntette a polgármesteri tisztség, valamint az országgyűlési képviselőség összeférhetetlenségét - "lehetőséget biztosított arra Rapcsák Andrásnak, hogy országos politikai vezetőkkel bástyázza magát körül".

Ami tény: jelen pillanatban - a Fideszen kívül - a létező összes helyi párt a MIÉP-től az SZDSZ-ig Rapcsák potenciális ellenfelét, a kisgazdapárti Mucsi Imrét támogatja a december 3-ára kiírt időközi helyhatósági választáson. (Volt már erre példa, de 1998-ban az összefogás ellenére sem tudta Kőhegyi András legyőzni a fizikus polgármestert, aki időközben a magyar kereszténydemokrácia emblematikus figurájává vált.)

"Nem ideológiai közeledésről van szó, hanem arról, hogy megelégeltük a stílust és a módszereket, és ezért kell eltávolítani Rapcsák Andrást" - mondta Kovács László, a helyi MIÉP elnöke. Pártérdekek sérüléséről tehát nincs szó, és eddig egyetlen országos pártvezetés sem jelezte, hogy gyerekek, azé´ csak nem kéne fűvel-fával a közös platform.

A másfél hónapja tartó kampány a lakossági fórumokra helyezi a hangsúlyt. Dubecz György jegyző, a választási iroda vezetője tájékoztatása szerint eddig nem érkezett panasz vagy észrevétel a kampány hangnemével kapcsolatban, csupán néhány Mucsi Imrét népszerűsítő szórólapot küldtek be a hivatalba, amelynek hátlapján nyílt színi szexualitásra sarkalló megjegyzést helyezett el valamelyik aktivista. Ez azonban nem változtat azon, hogy a Mikulás új közgyűlést és új polgármestert hoz Vásárhely dolgos népének.

Kis Buddha nagy alakítása

Könnyen meglehet, hogy újra Rapcsák Andrást pottyantja be az ablakokon. A "Rapi" becenéven futó versenyző első megmérettetése egyébként korántsem sikerült olyan jól, ahogy azt mostanság hirdeti. Az 1990-es választások jegyzőkönyvei alapján Rapcsák először kimaradt a pixisből. Az első szabadon választott közgyűlés azonban nem tudott megegyezni a polgármester személyéről, így Marzsinai Zoltán képviselő javaslatára egy olyan "külsőst" választottak meg 16-13 arányban, aki - Marzsinai akkori ajánló szavaival élve -"a saját unokahúgát vette feleségül, szereti az italt, és durva, ám ennek ellenére minden szempontból alkalmas ember".

A szavazás előtt az utolsó padsorban ülő Rapcsákot "többen japán birkózónak, illetve Buddhának nézték", de abban a pillanatban, hogy fehér pulóverében letette az esküt, megváltoztak a vélemények. Marzsinai a mostani választáson már nem szerepel Rapcsák listáján, ami bevallása szerint meglepte, de a Narancsnak jelezte: "Nem bántódtam meg, mert minden hibája ellenére Rapcsák egy szellemi óriás, csak éppen szeret uralkodni." Túri József alpolgármester, Rapcsák András egykori kampányfőnöke, későbbi legelszántabb ellenfele szerint azonban Marzsinai példája tipikus rapcsákos sztori, amiből világosan látszik: "Rapcsáknak csak addig van szüksége emberekre, amíg szívességet tesznek neki." Marzsinai nem cáfol és nem erősít meg, csupán abban biztos, hogy Rapcsák "úgy megy és úgy küzd, hogy biztosan nyerni fog".

Hasonló állásponton van Hamvas Ödön is, aki szintén a Rapcsák-párt tagja, és aki "halálos bűnnek" tartja "a polgármesteri munka eddigi megakadályozását." Okfejtése szerint "Rapcsák elkezdett egy városépítést, amelynek már megvannak az alapjai, és amelyre most kell elkezdeni építkezni". "Ezért kell nyernünk" - mondta végezetül a háziorvos.

Erre minden esély megvan: Rapcsák András stabil szavazótáborral rendelkezik, "politikája és retorikája egyszerű, amelynek lényeges elemei a populáris demagógia és a szónoklattan magas művészete" - érvelt egy ismerője. A másik oldal viszont másfél év alatt nem hozott konstruktivitást a helyi politikai életbe, megnyilatkozásaik javarészt a Rapcsák elleni perek függvényében értelmezhetők csupán, amely eljárásokkal már mindenkinek tele a hócipője.

Ezzel együtt mindenki fontos erődemonstrációnak tartja a vásárhelyi választást megelőző kampányt. Elsősorban a Fidesz érzi úgy, hogy prominens politikusainak muszáj a helyszínen kampányolniuk.

A tervek szerint például lapunk megjelenése napján Orbán Viktor látogat a városba, és így Pintér Sándor, Deutsch Tamás, Harrach Péter, Mikola István, Pokorni Zoltán, Kövér László után ő is leteheti voksát a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) színeiben, de a Fidesz frakciójában ülő polgármesterjelölt mellett.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjában további tíz MKDSZ-es képviselő ül; ez - figyelembe véve a kormánykoalíció létszámcsökkenését - elég jelentős erő ahhoz, "hogy ha egy esetleges bukta után a Fidesz faképnél hagyná Rapcsákot, a kereszténydemokraták a frakcióból való kilépéssel zsarolják Kövéréket". A politikai alkura is célzó mondat annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy a Fidesz igen vehemensen ágál Rapcsák mellett. Kövér László pártelnök például úgy nyilatkozott, hogy "Rapcsák András személyisége - amennyire én megismertem - nem probléma nélküli a környezete számára, nemcsak termeténél, hanem természeténél fogva is egy nehéz ember. Ezt én belátom, de a >>könnyű<< emberek nem képesek maradandót alkotni". (Rapcsák Andrással is szerettünk volna beszélni, ám ő nem kívánt élni a lehetőséggel.)

Közel a tűzhöz

Mucsi Imre első ránézésre nem tűnik nehéz embernek, és ehhez igazodik a kampánya is, amely visszafogott; a nyugodtságot, a higgadtságot igyekszik sugallni, azt, amilyen "én voltam egész életemben. Mindenkinek a véleményére kíváncsi voltam, és következetesen, humánusan szigorú vezető vagyok már hosszú évek óta." Mucsi a saját maga készítette jellemrajzát tudományos múltjával, illetve a vásárhelyi közéletben való aktív részvétellel igazolja.

Túri József alpolgármester és valamennyi általunk megkérdezett helyi politikus azt emelte ki elsősorban, hogy Mucsi Imre jelenleg is olyan helyen dolgozik, amely fontos finanszírozási forrás lehet a város számára. "Alapoznunk lehet arra, hogy Mucsi Imre kapcsolatai révén a városnak több lehetősége lesz pályázati pénzeket elnyerni" - ecsetelte jelöltjük előnyeit Túri.

A képviselők abban bíznak, hogy mind a földművelésügyi tárcát, mind a Környezetvédelmi Minisztériumot, mind a honvédelmi tárcát, mind a Phare-pénzek elosztását irányító miniszter kisgazda, és Mucsi folyamatosan jó kapcsolatokat ápol az érintett vezetőkkel. Mi tagadás: Hódmezővásárhely agrárváros, legfőbb büszkesége pedig a Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandár (amelynek létszámát a jelenlegi 1500 főről a duplájára szeretné emelni a tárca), és ugye a Phare-pénzek is meg a környezetvédelmi tárcától kapható "dokumentumok" is jól jöhetnek - ha már osztogatják őket.

"2002-ig ezek a minisztériumok kisgazda kezekben lesznek, és én azért fogok törvényesen lobbizni, hogy minél több lehetőséghez jusson a város" - mondta Mucsi, majd hozzátette: ő is érzi, hogy a parlamenti választások erőpróbájáról van szó, de bízik a Fidesz bölcsességében, már csak azért is, mert a legfelsőbb szinteken "tökéletes az összhang a két pártvezetés között".

Kormányzati betartás

Mucsi Imre arra az általunk felvetett, de Rapcsák András által már sokszor emlegetett okfejtésre reagált, miszerint a kormány elzárja a csapot, ha Rapcsákot vasárnap megeszik Vásárhelyen. Erre direktben nincs ugyan lehetősége a kabinetnek, de azt az általunk megkérdezettek is elismerik, hogy "ha nagyon keresnek, akkor találnak olyan eszközöket, amelyekkel megnehezíthetik a vásárhelyiek életét".

Dubecz György jegyző elmondása szerint "a balhé előtt könnyebb volt elintézni a dolgokat, pláne, ha a pénzügyi ellenőrzési szerveknél vagy a bankoknál járt az ember". Az állami szervek bizalmatlanul kezelik a Vásárhelyről származó ötleteket és kéréseket; a jegyző szerint "az Állami Számvevőszék is előbb-utóbb be fog itt jelentkezni". Félni azonban nem kell, mert Hódmezővásárhelyen csupán azokkal a gondokkal küzdenek, amelyek a legtöbb megyei jogú városnak problémát okoznak.

Ezt megerősítette Frank József, a csongrád megyei közgyűlés elnöke is: "A város és a megyei közgyűlés között nem volt probléma." A Fidesz esetleges bekeményítését Frank úgy kommentálta, hogy "megtörténhet, mert minden megtörténhet, de ebben az esetben felesleges demokráciáról beszélnünk". Az elnök szavait erősíti Botka László alelnök véleménye is, amely szerint "az önkormányzatok nem pártalapon szerveződnek, hiszen minden városban világos, hogy kik azok, akik jól tudnák vezetni a várost".

A nyers erő

Halász Imre például sokak szerint ilyen személy: ő a sertés- és marhafelvásárlásból származó ismertségéből próbál politikai tőkét kovácsolni. A 47 éves vállalkozó saját húsfeldolgozó üzemét vezeti a város szélén, ahol mintegy ötven ember dolgozik. Szerinte a "kisembereknek" a véleményére ez idáig senki sem volt kíváncsi. "És ami itt az utóbbi időben történik, az hányingerkeltő" - fogalmazott Halász új, de gyéren berendezett irodájában.

Halász Imre polgármesterjelöltet a Független Ifjúság (FI), a kisgazda fősodortól elszakadt civil szervezet, valamint a Magyar Autósok Pártja mutatta be október 18-án. A sajtó szkeptikusan fogadta, és többen arra gondoltak: Rapcsák ily módon akarja megosztani ellenzékét. E kissé paranoiás gondolatot Halász visszautasítja; a szűk körű családi ebédeken való programhirdetésen azonban mindaddig nem lépett túl, míg lépten-nyomom azzal nem keresték fel, hogy "Imre, indulj el, mi rád szavazunk, de onnantól aztán nincs visszafordulás". Halász Imre ráérős: választási kampányát eddig egy húszezer példányban kinyomott szórólap, valamint 2 x 10 percnyi városi televíziós szereplés jelzi. Halász Imrét ugyanis elhagyta a kampányfőnöke, mivel Halász Imre elhagyta a jelölő szervezeteit.

"A pohár akkor telt be, amikor a kopogtatócédulák gyűjtésénél az FI ígéretei ellenére csupán 112 ajánlócédulát tudott felmutatni" - meséli a vállalkozó.

"Megdöbbentett minket, hogy nem tartott igényt a támogatásunkra, de ennek ellenére őt tartjuk a legalkalmasabb polgármesterjelöltnek" - kommentálja az elválást Kohári Nándor, az FI főtitkára, aki szerint ezzel a városházára való bekerülésről is lemondhat Halász.

Mindenképp gebasz

A választás kimenetelét nem lehet megjósolni: valószínűleg Halász Imre eredményének a megsaccolása a legkönnyebb, hiszen támogatottsága maximum abban a 250 családban egyértelmű, amelyekkel az általa vezetett Aranykezű Kft. termelési szerződést kötött.

Ha azonban Rapcsák András befut, borítékolni lehet a vásárhelyi tragikomédia folytatását. A városházán ugyanis 13 helyet kellene szereznie a Rapcsák-pártnak, hogy abszolút többségben legyenek, amire az előjelek alapján kicsi esélyük van "Rapiéknak". Ha győz Rapcsák, de támogatói közül kevesebb mint 13 jut a közgyűlésbe, akkor a képviselők ott folytathatják, ahol abbahagyták. Rapcsák egyéniben is indul, vagyis fordítva már érdekesebb lehet a helyzet: ha új polgármester lesz, a padsorokban Rapcsák örök ellenzékiként opponálhat a polgárok nevében.

Ami biztos: Rapcsák esetleges veresége után a Fidesznek rögtönzött önvizsgálatot kell tartania. Ha ugyanis abban a városban bukik el jelöltje, amely hagyományosan a jobboldali szavazóbázist erősíti (1990-től nem jutott be MSZP-s egyéni képviselő a közgyűlésbe), és amelyet esetleg még egy jobboldali kormány nagyágyúi sem tudtak rábeszélni jelöltjükre, akkor valami baj lehet a koncepcióval.

A hódmezővásárhelyi kispályás futballbajnokság őszi szezonját egyébként a Csaó FC nyerte.

Barta Balázs

Sajtóháború

A Vásárhelyi Kurír című újság október elején bukkant fel a helyi sajtópiacon a Nitor Rt. (Rapcsák fő vállalkozása) jóvoltából. A lap beharangozójában Csorba Mária, a lap főszerkesztője leszögezi: az újság azokhoz a "szakmai alapelvekhez nyúl vissza, amely a valóságot tényszerűen és nem manipuláltan, a visszásságokat pedig görbe, ámde nem torz tükrön át tárja közönsége elé". Ennek jegyében a főszerkesztő hölgy például így kérdezte Rapcsák Andrást az első számban: "Politikai ellenfelei győzelmük esetén békét és nyugalmat garantálnak a lakosságnak. E szerint Ön egy békétlenkedő ember. Bár ennek némileg ellentmond, hogy Ön az, akit folyamatosan és igaztalanul támadnak, Ön az, aki ellen ricsajos médiahadjárat folyik immár tíz éve, és Ön az, aki kénytelen eltűrni, hogy akadályozzák a törvény adta jogai gyakorlásában. Akkor most nem értem, hogy is van ez? A tolvaj kiált rendőrért?"

Nyomdai szakértők szerint a nyolcoldalas, körülbelül húszezer példányban készülő, előreláthatólag kilencszer megjelenő színes orgánum előállítási költsége számonként hárommillió forint lehet: ez képet adhat arról, hogy mennyit feccöl a Rapcsák család a családfő kampányába. Lázár Jánosnak, Rapcsák András kampányfőnökének állítása szerint azonban a kampány tokkal-vonóval sem kerül többe tízmillió forintnál.

De nézzük a másik felet: a 7nap című hetilap "béla" szignójú, Álompark Vásárhelyen című cikke Rapcsák András legfőbb ellenfelének kampánytevékenységéről számol be. Imigyen: "A gyerekeknek Vásárhelyen nincs megfelelő játszóterük, a meglévők zömében az 1950-es, 1970-es évek színvonalán állnak. Ezt felismerve prof. dr. Mucsi Imre polgármesterjelölt ötleteként újabb beruházás indult meg. (...) Dr. Mucsi Imre és a játszótér megépítését támogató Czuczi Győző a területen november 14-én tartott terepszemlét, ahol a markológépek és munkások már javában dolgoztak." A kissé szocmunkaverseny-ízű jelentés nem tér ki arra, hogy Mucsi Imre bekapcsolódott-e a munkafolyamatba, avagy csak jattolt az élmunkásokkal.

Figyelmébe ajánljuk