Szájkosarat követelt a vakvezető kutyára a kalauz

  • narancs.hu
  • 2024. január 27.

Belpol

15 éve törvény szól arról, hogy nekik nem kell viselniük. A MÁV elnézést kért, vizsgálatot indított. 

A pécsi Pozsgay Dóra párjával, Danival és segítő kutyájával Budapestre utazott egy látássérültek számára rendezett programra, amikor a vonaton felelősségre vonta egy kalauz, mert a kutya, Noé nem viselt szájkosarat. Nem is kell, hogy viseljen a tizenöt éve hatályos törvény szerint, ezt azonban a jelek szerint a jegykezelő nem tudta.

Pozsgay Dórának a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola honlapján megjelent írás szerint már korábban is volt gondja kalauzokkal, de olyan hangnemben, ahogy most kiosztották, még nem beszéltek vele.

Megalázó stílusban kérte számon, hogy kié a kutya és miért nincs rajta szájkosár, és azt hajtogatta, hogy ez az életét veszélyezteti, mert bármikor megharaphatja. Elmondtam neki, hogy ő az én vakvezető kutyám, ezért van rajta vakvezető hám, és a jogszabály szerint nem szükséges szájkosarat tenni rá. A reakciója az volt, hogy továbbra is azt hajtogatta, hogy mi van, hogy ha őt megharapja, és hogy mindenáron tegyek rá szájkosarat” – idézte fel a történteket Pozsgay Dóra.

A kalauz később elment, aztán visszatért a pécsi utasokhoz, és azt mondta, nem lát a kutyán olyan jelzést, amely azt bizonyítaná, hogy vakvezető. Noé azonban viselte a hámot, amelyen ott a kutyaiskola felirata. Dóra pedig elmondta, hogy nála van az igazolványa, ami ugyanezt tanúsítja. Felajánlotta, hogy az oltási könyvet is megmutatja. Ezekre a dokumentumokra a kalauz nem volt kíváncsi. Arról beszélt, milyen nagy a kutya – amely mindvégig Dóra lábánál hevert békésen. „A MÁV üzletszabályzatára is hivatkoztunk, ami szintén mellettünk szólt, de ez sem hatott rá különösebben” – mondta az utas, aki Budapestre megérkezve a Keleti pályaudvaron panaszt tett a történtek miatt.  

 
Noé, akitől tartott a jegyvizsgáló. Vita közben gazdája lábánál feküdt.                                        Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola
 

Az esetről szintén beszámoló Blikk közölte a vasúttársaság válaszát. A MÁV-START nagyon sajnálja a történteket, elnézést kér a jegyvizsgáló viselkedése miatt, és vizsgálatot indított az ügyben. Megígéri, hogy az oktatásokon megint tanulni fognak a kollégák arról, mit kell tudni a kísérőkutyákról. Bár benne van a szabályzatban, hogy ezek a kutyák szájkosár nélkül utazhatnak, és ezt eddig is tanították a jegyvizsgálóknak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk