Tárgyalás nélkül ítélték el Donáth Lászlót

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 24.

Belpol

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de még kérheti, hogy tárgyalás is legyen. 

Folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt - nem jogerősen - felfüggesztett börtönre ítélte Donáth László evangélikus lelkészt, volt MSZP-s parlamenti képviselőt a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság - írta a PestiSrácok.hu szerdán.

2019 augusztusában robbant ki az ügy, amikor Donáth Lászlót a sajtóban zaklatással vádolták meg.  

A bíróságtól azt a tájékoztatást kapta a kormánypárti lap, hogy a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság február 19-én - az ügyészség indítványa alapján - tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést az ügyben.

A Fővárosi Főügyészség megkeresésükre azt közölte, hogy a bíróság - az ügyészi indítvánnyal teljes mértékben egyezően - a vádlottal szemben aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki.

A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását - amelynek végrehajtási fokozata börtön - 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

A végzés ellen az ügyészség nem kéri tárgyalás tartását, de a vádlott és a védő ezt megteheti, így a végzés nem végleges - tették hozzá.

A büntetőeljárási törvény szerint a bíróság akkor hozhat tárgyalás nélkül büntetővégzést, ha a bűncselekmény háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő, az ügy pedig "egyszerű megítélésű." 

A büntetővégzés ellen fellebbezni nem lehet, de a vádlott indítványozhatja a tárgyalás megtartását.  

Figyelmébe ajánljuk