Durva hegycsonkítás Tihanyban

Belpol

Egy tihanyi beruházás során gyakorlatilag elhordtak egy fél hegyet. Az önkormányzat szerint minden rendben van, más hatóság viszont vizsgálódik, az ügyben feljelentés is született. A történetben Mészáros Lőrinc neve is előkerül.

Ajánló a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsból. A teljes cikket keresse a nyomtatott kiadásban!

Tihany központjától pár perc sétányira kezdődik az Alsóóvári utca, amely a település Óvár elnevezésű külterületére vezet. Ahogy haladunk az úton kifelé, egyre távolabbi zajként érzékeljük a turistákat, hamarosan teljes csendben sétálunk tovább. Sűrű növényzet borította hegyoldalon visz az út, csak sejtjük, hogy a Balaton hamarosan felbukkan a gyümölcsösök mögött. Nem is csalódunk, rövidesen csodálatos panorámában van részünk. Ám az öröm nem teljes, hiszen az is jól látszik, hogy hatalmas területen bontották meg a hegy ezen részét: a gyümölcsös véget ért, helyette óriási gödör tátong.

false

A tájseb távolról, a tó felől

Fotó: Kádár Dávid

Az összesen 8766 négyzetméteres ingatlan több telekből áll, és hivatalosan rét, szőlő és gyümölcsös. A tulajdoni lap szerint a terület egy magyar magánszemély tulajdona, aki azt 2016 augusztusában vásárolta meg. A telektulajdonos budapesti, de a legfrissebb cégadatok szerint jelenleg moszkvai az állandó lakcíme.

Ő az egyik tulajdonosa többek között az informatikai szolgáltatásokat nyújtó Betflow Kft-nek. A társaság az elmúlt két év során mintegy 57 millió forintos veszteséget halmozott fel, de igazán a társtulajdonosok az érdekesek. Egyikük Fürjes Balázs Zoltán (csak névrokona az államtitkárnak), aki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója volt 2011 és 2014 között, illetve a Nemzeti Eszközkezelő felügyelőbizottságának is tagja volt. Szintén tulajdonos a Betflow-ban Mihók Attila, aki a Ringier, majd a Mediaworks ügyvezető igazgatója volt. A Mediaworksben Mihók volt az osztrák tulajdonos, Heinrich Pecina bizalmi embere; ő volt az, aki ügyvezető igazgatóként levezényelte a Népszabadság bezárását is (lapunk 2014-ben kapta lencsevégre Mihókot, amint éppen Habony Árpáddal tárgyalt).

Több tihanyi forrásunk is arra utalt, hogy „feljebb kell keresni” a valódi építtetőt. Noha a tanácsadói munka valóban jól fizet, egy ekkora építkezéshez és az engedélyek beszerzéséhez olyan vagyonra és kapcsolatokra van szükség, amilyennel csak a NER belső köreihez tartozók rendelkeznek.

Több helyi informátorunk is arról beszélt, hogy az építkezéssel kapcsolatban gyakran merül fel Mészáros Lőrinc neve, helyben őt sejtik a beruházás mögött. A felcsúti csodavállalkozó állítólag egyre gyakrabban bukkan fel a faluban. Egy forrásunk viszont arra utalt, hogy valóban Mészáros kezdhetett bele az építkezésbe, ám miután a média felkapta az ügyet, elcserélte a telket egy olyanra, amelyen már áll egy villa.

(…)

A tájseb közelről

A tájseb közelről

Fotó: Kádár Dávid

Az Alsóóvári utcában zajló építkezésre 2018-ban adott építési engedélyt a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal címzetes főjegyzője. Bujdosó Judit tájékoztatása szerint a járási hatóság ellenőrizte az építkezést, és ennek alapján az önkormányzatnak nincs tudomása az engedélyezett tervtől való eltéréstől. A hegycsonkítás tehát papíron, úgy tűnik, rendben van, ami azért is érdekes, mert ha vetünk egy pillantást a tihanyi HÉSZ-re, több olyan passzust is találunk, amelybe mégsem illeszkedik az, hogy valaki ekkora területen letarolja a hegyet

(…)

Ezzel és a hasonló földmunkákkal járó építkezésekkel más probléma is akad. A Tihanyi-félszigetet ugyanis bazalttufa alkotja. Ez a vulkanikus kőzetfajta kifejezetten puhának számít, ami miatt gyakran megcsúszik a lejtő, különösen a meredekebb szakaszokon. Az egyre sűrűbb beépítés pedig tovább ront a helyzeten. A növények gyökerei képesek megkötni a talajt, a fakivágások következtében ez a természetes védelem szűnik meg. A komoly földmunkával járó építkezések – mint amilyen az Alsóóvári utcai is – még inkább instabillá teszik a hegyet.

A teljes cikket keresse a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő lapszámában.

Digitális vásárlásra és előfizetésre itt van lehetőség.

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk