Miről beszélget Habony Árpád a Népszabadság vezérigazgatójával?

  • narancs.hu
  • 2014. október 22.

Belpol

Érdekes képet készített hétfőn a Széchenyi István téri Four Seasons Hotel előtt Németh Dániel kollégánk. A képsorozaton Mihók Attila, a Mediaworks Hungary Zrt. és a Népszabadság Zrt. ügyvezető igazgatója beszélget és teázik Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóval a szálloda előterében. Habonyt aligha kell bemutatni az olvasóinknak: kormányzati szereplők egyöntetű elmondása szerint ma már nagyobb hatással van Orbán Viktorra, mint akár Simicska Lajos, és ő a kormány médiapolitikájának első számú alakítója is (önök például innen vagy innen vagy innen ismerhetik).

false

 

Fotó: Németh Dániel

Mihók Attila kevésbé ismert a nagyközönség előtt, de esetében szintén nagy befolyású médiaszereplőről van szó. 1997 után tizenhét éven keresztül dolgozott a svájci tulajdonú Ringier AG kötelékében, melynek később – 2007 után – ügyvezető igazgatója lett. 2010 után őt nevezték ki az akkor még a Ringier kötelékéhez tartozó Népszabadság Zrt. vezérigazgatójának. Ahogy arról akkoriban a Narancs is cikkezett, Mihókra az elmúlt két évben fontos szerep hárult a cég működésének konszolidálásában, később pedig a lap eladásának előkészítésében.

Miután a Gazdasági Versenyhivatal túlzott piaci befolyásra való hivatkozással nem engedélyezte az Axel Springer AG és a Ringier magyarországi fúzióját, a két nagyvállalat úgy döntött: megválik portfóliója egy-egy részétől, ezzel teremtve lehetőséget arra, hogy a német, illetve a svájci médiakonszern egybeolvadjon. Az eladásra felkínált lapok végül a Heinrich Pecina által vezetett, bécsi központú Vienna Capital Partners (VCP) befektető vállalat tulajdonába kerültek. Az ügylet idején a sajtó aktívan találgatta, hogy vajon milyen kormányközeli politikai érdekek húzódhatnak meg az adásvétel hátterében, de máig ezek egyikét sem sikerült bizonyítani. A lehetséges megfejtéseket korábbi cikkünkben mi is összegyűjtöttük.

A VCP által létrehozott magyarországi médiacég lett a Mediaworks. Hozzájuk tartozik ma az egyik legszélesebb lapportfólió Magyarországon: övék a Népszabadság nyomtatott és online kiadása, a Világgazdaság és a vg.hu, a Manager Magazin és a Nemzeti Sport is. A Mediaworks emellett csúcsragadozónak számít a megyei lappiacon is, hiszen portfóliójuk része az Új Dunántúli Napló, a Tolnai Népújság, a Békés Megyei Hírlap, a Somogyi Hírlap és egy sor egyéb regionális magazin nyomtatott és internetes kiadása is. (A Mediaworks teljes lapcsaládja itt található.)

A Narancs által megkeresett korábbi és még aktív médiavezetők szerint az elmúlt években egyáltalán nem szokatlan, hogy befolyásos kormányzati politikusok találkozót kérnek médiacégek elnökeitől, ügyvezetőitől. (Hogy ebben az esetben is így volt-e, arról nem tudtunk információt szerezni.) Egy ma pozícióban lévő független cégvezető neve és vállalkozása elhallgatása mellett elismerte, hogy találkozott négyszemközt Habony Árpáddal. Egy másik, korábban jelentős online médiavállalkozást igazgató ügyvezető is arról beszélt a Narancsnak, hogy nemcsak ő, de a független médiapiac több szereplője is kapott megkeresést a tanácsadótól.

Természetesen megkerestük Mihók Attilát is, aki tagadta, hogy bármilyen üzleti kapcsolatban állna Habonnyal, vagy hogy a tanácsadónak bármiféle ráhatása lett volna a VCP és az Axel Springer, illetve a Ringier között köttetett üzletekre. Az ügyvezető azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Mediaworks minden szerkesztősége mindenféle politikai és üzleti befolyástól függetlenül működik. „Kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezem, de ez az, ami elvárható a legnagyobb lapkiadó vezetőjétől. Sok mindenkivel szoktam találkozni, politikusokkal is, különböző pártok, szervezetek részéről, azzal a céllal, hogy minél több forrásból és oldalról tájékozódjak – ez is elengedhetetlen része a munkámnak” – tette hozzá a médiavezető, aki végezetül felhívta figyelmünket arra is, hogy nem tartja magát közszereplőnek.

Hétfői hír, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 2,2 milliárd forintra büntetett négy regionális lapkiadót kartellezés miatt, a GVH ugyanis bizonyítottnak látja, hogy a kiadók versenykorlátozó megállapodást kötöttek (azaz felosztották egymás közt a piacot, és senki nem terjeszkedett a másik területén). Az egyik érintett céget, az Axel Springer Magyarország Kft.-t (amelyet 615,4 millió forintra büntetett a hivatal) a fentebb ismertetett ügylet részeként a Mediaworks Hungary vásárolta föl. A Mediaworks közleményben tudatta, hogy a GVH által szankcionált kartellezés az előző tulajdonos felelőssége.

Figyelmébe ajánljuk