„Kiskorúval való illetlen viselkedés” gyanúja miatt tiltott el egy papot a Szeged-Csanádi Egyházmegye

  • narancs.hu
  • 2023. június 27.

Bűn

D. atya orvosként is praktizál, de időnként politikai rendezvényeken is feltűnik. Az egyházmegye később visszavonta a pap ellen hozott felfüggesztő határozatot.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mindennemű papi tevékenységtől eltiltotta D. atyát – vette észre a 444.hu a katolikus egyházmegyék személyi változásairól szóló közleményben.

A portál utánajárt, mi áll a döntés hátterében. A Szeged-Csanádi Egyházmegye válaszából kiderül, a nyugalmazott lelkészt

„minden papi tevékenység végzésétől eltiltotta főpásztora, kiskorúval való illetlen viselkedés gyanúja miatt, és elrendelte az ügy előzetes vizsgálatát”.

Az orvosként is praktizáló D., akire „Doki atyaként” is szoktak hivatkozni, számos közéleti szerepet is vállalt. Hivatalos életrajza szerint korábban volt cserkészparancsnok, az Országgyűlés szakértője és a SOTE oktatója is. Országos botrányt akkor keltett, amikor 2007-ben felszentelte a Magyar Gárda zászlaját. A püspöki kar ekkor elhatárolódott tőle, D. részvételét pedig magánakciónak minősítette.

A cikk szerint Doki atya később is visszatért a szélsőjobbhoz: két éve a Mi Hazánk kettőskeresztje mellett mondott beszédet arról, hogy „a nyugati félteke Isten- és emberellenes támadásának fő célpontja a család”, „a genderőrületben jelentkező globalista-neomarxista erők azonban, minden gonosz szándékuk ellenére, sikertelenségre ítéltettek”.

FRISSÍTÉS

A Magyar Kurír című katolikus hírportál októberben azt közölte, visszavonták Dévényi Ferenc felfüggesztő határozatát. Kovács József, a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános helynökének kommünikéje szerint: „Dr. Dévényi Ferenc atya ellen 296/2023. szám alatt 2023. május 2-án hozott felfüggesztő határozatát a szeged-csanádi püspök 555/2023. sz. határozatával 2023. szeptember 15-én visszavonta. A feljelentés alapján elrendelt előzetes vizsgálat eredményeként a kiskorúak ellen történt illetlen viselkedés vádja alaptalannak bizonyult. A keletkezett dokumentumokat a polgári hatóságnak is megküldjük.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk