Benne virít? – Időjárás a héten

Ezen a héten megismerkedhetünk a telivér ősszel – hűvös nappalok, csípős hajnali hidegek várnak ránk.

A múlt heti kellemes, kora őszi, langymeleg napoknak vége, a szeptemberi enyheséget egy markáns hidegfront temeti maga alá. A gyors mozgású rendszer Skandinávia felől érkezik, és a nyomában sarkvidéki hideg levegő árasztja el Közép-Európát. Ez azért kezdetben hordoz magában annyi labilitást, hogy hétfő után még kedden is záporokat okozzon – de ahogy szerdára virradóan megnyugszik a légkör, s az addig erős északnyugati szél is mérséklődik, ez majd az éjszakai hőmérsékleteket is alaposan visszaveti.

Ráadásul nem is a hétfői lesz a héten az utolsó hidegfront: keddre virradóan egy magassági hidegfront érkezik, s most úgy tűnik, csütörtökön (s talán pénteken is) egy újabb, nem túl sok nedvességet magával hurcoló front súrol minket: ennek hatására főleg pénteken az ország jelentős részén ismét erős északnyugati szél fúj majd, kicsit ismét visszaesnek a hőmérsékletek és újra lehetnek záporok is. Hétvégére megint nyugalomba jut a légkör, csitul a szél is, és szombat-vasárnap megint mérhetünk 18-19 fokot ahogy az éjszakák is egy árnyalatnyit megenyhülnek – addig viszont az ország zömén inkább a 15 fok körüli maximumok lesznek jellemzőbbek, a hajnali minimumokat pedig nem is említenénk (az úgynevezett fagyzugos helyeken, például a legendás Zabaron és környékén a hét közepén akár kétméteres magasságon is fagyhat). Jövő héten, azaz szeptember végén, október elején némi joggal bízhatunk abban, hogy ismét lehet néhány derült, csapadékmentes, délután akár 21–22 fokig melegedő napunk is – de ezt már afféle vénasszonyok nyara jelleggel kapjuk ajándékba a természettől.

Arról már szinte nem is szólnánk, hogy keddre virradó éjjel beköszönt a csillagászati ősz – a Nap a maga látszólagos mozgásának égi pályáján (az ekliptika mentén) haladva ekkor keresztezi az égi egyenlítőt az úgynevezett őszpontnál; a Nap ekkor és egészen október végéig a kiterjedt Szűz csillagképen belül mozog. Az égi északi földgömbből a délibe való átlépés kozmikus pillanatát szokás őszi napéjegyenlőségnek nevezni – habár ekkor még ténylegesen néhány perccel hosszabb a nappal, mint az éjszaka (arról nem is szólnánk, hogy egymást követő éjszaka és nappal soha nem egyenlő hosszúságú az év folyamán). A mi földrajzi szélességünkön az éjszaka nappal feletti győzelme egy kicsit késik a csillagászati ősz kezdetéhez képest – márciusban viszont a fordítottja pár nappal megelőzi a csillagászati tavasz beköszöntét. Először nagyjából (másodpercek híján) az e hét csütörtökről péntekre (25-ről 26-ra) virradó éjjel éri el az éjszaka hossza (azaz a naplemente és napfelkelte között eltelt idő) a 12 órát. Ezt követően már valóban hosszabbak lesznek az éjszakák, mint a nappalok – egészen március 18-ig.

Frontok hoznak szelet s hűvöset

Hétfőn az ország jelentős részén napközben is alig emelkedik a hőmérséklet a reggelhez képest – szerencsére ez a viszonylag meleg éjszaka miatt még így is 16–18 fokos maximumokat jelent, de az Alföldön még 20–21 fok is lehet. A nap első felében még sokfelé lehet eső, zápor – délután már inkább csak délen, illetve az ország keleti harmadában, a Tiszántúlon (a főváros környékén ezen a napon nem várható említést érdemlő csapadék). Sokfelé lesz erős az északnyugati szél – ami tovább csökkenti a hőérzetet. Kedd reggelre változóan felhős, szeles időben 8–12 fokig süllyed a hőmérséklet – északkeleten lehetnek még záporok. Napközben is erős lesz az északnyugati szél. Emiatt még kevesebbnek érezhetjük a 14–17 fokot amúgy sem túllépő hőmérsékleteket. Ráadásul napközben kisebb futó záporok is előfordulhatnak – a legnagyobb valószínűséggel ismét északkeleten. Szerdára virradóan a derült ég alatt már jobban lehűl a levegő: a nagyobb települések környékén többnyire 4–9 fokig, a hegyvidékeken még alacsonyabbra, s némely északkeleti, szélvédett völgyekben akár fagyhat is.

Szerdán napközben csapadék sehol sem várható, ám a napsütés dacára sem lesz több 14–18 foknál. A Dunántúlon fújhat kicsit élénkebb, s most már délkeleti irányú szél. Csütörtök hajnalra szintén zömmel derült időben 7–11 fokig csökken a hőmérséklet, majd napközben az ország keleti harmadában kissé jobban melegszik az idő – egészen 17–18 fokig - ám az ország zömén csak 12-15 fok lesz kora délután is, ráadásul többfelé lehetnek ismét záporok. Ezúttal az északi országrész lesz szelesebb, s megint északnyugati irányba vált a légáramlás. Péntek hajnalban ismét elég hűvös lesz (lakott területek közelében zömmel többnyire 6–11 fok – hegyekben, völgyekben még ennyi sem), napközben azonban változóan felhős idő, némi napsütés, futó záporok és 15-17 fokos, erősen visszafogott csúcsértékek várnak ránk. Az északi, nyugati és a középső országrészben kifejezetten erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél. Délután főleg északkeleten fordulnak elő záporok.

Szombatra virradóan az ország nagy részén nem lesz eső - kivéve a Nyugat-Dunántúlon - de itt még reggel, sőt délelőtt sem oszlanak el a felhők. Országosan zömmel 7–13 fokos reggeli minimumokat illik jól megbecsülnünk (s lesznek ennél hűvösebb vidékek is) – igaz, ekkor megjelenhetnek az első őszi ködfoltok is. Csapadék szombaton napközben is legfeljebb a Dunántúlon, elszórtan várható, máshol a napsütés fog dominálni. Délután kevéssel 20 fok alatti maximumokra számíthatunk. Vasárnapra virradóan csupán 7–14 fokig hűlünk, néhol azonban köd is képződhet. Délutánig többnyire maximum 18-19 fokig melegedhet a hőmérséklet.

Figyelmébe ajánljuk