Erős földrengések rázták meg Törökországot és Szíriát, több százan meghaltak

Katasztrófa

Rengeteg a sebesült. A földmozgás épületeket döntött romba, és Cipruson és Libanonban is érezhető volt.

Folyamatosan frissítjük a halálos áldozatok és a sebesültek számára vonatkozó adatokat.

Több száz halálos áldozata és rengeteg sérültje van a hétfő hajnali földrengésnek Törökországban és Szíriában a helyi hatóságok jelentései szerint.

Törökországban legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek - közölte Fuat Oktay török alelnök hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján. Több mint 380 halottja és csaknem 1000 sérültje van eddig a hétfő hajnali földrengésnek Szíria északi részén az arab ország állami médiája és a lázadók ellenőrizte területek mentőszolgálata szerint. Korábban 76 halálos áldozatot jelentettek, 440 sérültről számolt be a katasztrófavédelem. Szíria kormányerők kezén lévő részeiben úgy tudták, 230 ember vesztette életét, a sebesültek száma a 600-at érte el, míg a felkelők által ellenőrzött országrészből legkevesebb 20 halálos áldozatot jelentettek.

A Törökország középső részét és Szíria északkeleti felét megrázó, 7,8-as erősségú földmozgás épületeket döntött romba, és Cipruson és Libanonban is érezhető volt.

"Életem 40 évében még soha nem éreztem hasonlót" – mondta egy gaziantepi lakos a Reuters hírügynökségnek. "Legalább három erős rengés volt, úgy rázkódtunk, mint egy csecsemő a bölcsőben" – tette hozzá. Közölte azt is, hogy szerinte Gaziantepben senki nem maradt az otthonában, mindenki autóba ült, és igyekezett elmenekülni az épületek közeléből.

 
Lakóépület romjai a délkelet-törökországi Diyarbakirban.
Fotó: MTI/AP/Depo Photos 

Szíriában Aleppóból és Hamából érkeztek hírek öszedőlt épületekről.

"Leestek a festmények a falról. Felriadtam álmomból, felöltöztünk és készen állunk, hogy meneküljünk" – mondta el egy damaszkuszi férfi a Reutersnek. A szíriai és a libanoni fővárosban is az utcára szaladtak az emberek, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

Az ország déli részén fekvő Diyarbakirból egy túlélő a Reutersnek azt mondta, hogy a rengés csaknem egy teljes percig tartott. Biztonsági illetékesek szerint legkevesebb 17 épület romba dőlt a főleg kurdok lakta városban. Sanliurfából 16, Osmaniyéből 34 összedőlt épületről érkeztek hírek. Kahramanmarasból a TRT és a Habertürk televízió olyan képeket mutatott, amelyeken túlélők kutatnak a romok között a sötét, hideg, téli hajnalban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitteren azt írta, hogy azonnal az érintett területre riasztották a mentőalakulatokat. "Remélem, mihamarabb sikerült átvészelnünk ezt a tragédiát, a lehető legkevesebb kárral" – írta Erdogan a közösségi oldalon.

"Elsődleges feladatunk a mentés, és ennek érdekében minden egység a legnagyobb riadókészültségben van" – közölte Suleyman Soylu török belügyminiszter.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó még magyar idő szerint hétfő hajnalban közölte, hogy Washington kapcsolatban van a török hatóságokkal, és minden szükséges segítséget megad Törökországnak.

Az amerikai földtani intézet három erős földrengést jelentett az éjjel a térségben. Az első 7,8-as volt, majd Gazintepet egy 6,7-es és egy 5,6-os erősségű rengés rázta meg. A török katasztrófavédelem (AFAD) 7,4-es erősségűre tette a Kahramanmarast és Gaziantepet megrázó természeti katasztrófát. A földrengést a fővárosban, Ankarában is érezni lehetett.

"A földrengés olyan területre sújtott le, ahol tartottunk is ettől. Súlyosak a károk" – tudatta a török Vörös Félhold segélyszervezet vezetője, Kerem Kinik a Reutersszel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?