A szegedi egyetem nem árulja el, továbbra is ők fizetik-e Habony emberét, a helyi Fidesz fő kampánystratégáját

  • Siposvölgyi Ármin
  • 2019. szeptember 24.

Kis-Magyarország

Úgy tűnik, a Fidesz egyik fő kommunikációs stratégája továbbra is Szegeden teljesít szolgálatot, ahol a kormánypártiságát alig leplező egyetemi vezetés alkalmazza. Kobza Miklós megbízási szerződéssel dolgozott idén augusztus 31-ig, ám arra a kérdésünkre, hogy meghosszabbították-e a szerződését, nem válaszoltak.

Mint arról korábban beszámoltunk, az egykor Orbán Viktor fotósaként és az MTVA sajtófőnökeként is dolgozó Kobza Miklós tavaly november óta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) alkalmazásában áll. A Habony Árpád köréhez tartozó kommunikációs pártkatona foglalkoztatását akkor az egyetem is megerősítette lapunknak. Az SZTE válasza szerint „2018. év november hó 12. napjától kezdődően 2019. augusztus 31-ig, határozott időtartamú megbízási szerződéssel áll foglalkoztatási jogviszonyban”.

Az egyetem főigazgatója, Dömötör Máté kérdéseinkre reagálva azt is megírta, Kobza részt vesz a 2019/2020-as beiskolázási év hallgatói toborzási munkafolyamataiban. Ennek részeként az intézmény országos sajtómegjelenéseit intézi, továbbá feladata az egyetem „nemzetközi imázsának további megerősítése”. A toborzásnak vége, a tanév elkezdődött, joggal gondoltuk tehát, hogy a tanácsadó státuszát újragondolják az egyetemen.

Nem aprópénz

A kommunikációs szakember munkájából a rektori hivatal dolgozói nem vettek sokat észre eddig sem, mivel Kobzát elvétve lehetett látni az SZTE központi épületében. Mindez azért is okozott felháborodást az ott dolgozók között, mert közben kiderült, hogy nem aprópénzért utazik hetente néhány napra Szegedre a Budapesten élő fideszes kommunikátor.

Kobza Miklós a PestiSrácok videóján mesél

Kobza Miklós a PestiSrácok videóján mesél

Fotó: youtube.com

A szeged.hu adatigénylése nyomán ugyanis  egyértelművé vált, hogy a nem túl fényes anyagi helyzetben lévő egyetem havi bruttó 700 ezer forintos fizetést utal Kobzának. Ennek töredékét keresik az SZTE oktatói, még azok is, akik mögött komoly tudományos életút áll.

Kobzáról Szegeden köztudott, hogy pártfeladatot lát el: fontos tagja annak a stábnak, amelynek célja, hogy a 2002 óta hivatalban lévő, szocialista színekben politizáló Botka László polgármestert legyőzze, és a Fidesz által támogatott, függetlenként eladni kívánt, ám a kormánypárt pénzéből kampányoló Nemesi Pált juttassa a városvezetői székbe. Egyetemi forrásaink szerint Kobza igazi tevékenységét az SZTE Dugonics téri főépületétől néhány száz méterre található szegedi Fidesz-irodában fejtette ki eddig is.

Újabb levél az egyetem főigazgatójának

Mivel a szerződése lejárt az egyetemen, a Narancs.hu szeptember 10-én arról érdeklődött az illetékesnél, hogy „2019. augusztus 31-gyel megszűnt-e Kobza Miklós foglalkoztatása a Szegedi Tudományegyetemen, vagy 2019. szeptember 1-vel meghosszabbították-e, s ha igen, milyen feladatokkal bízták meg Kobza Miklóst és milyen új időtartamra?”

Habony még 2014-ben Washingtonban

Habony még 2014-ben, Washingtonban

Fotó: blog.atlatszo.hu

Válasz nincs, de Kobzát látták

Mivel válasz azóta sem érkezett, információkat kezdtünk gyűjteni az egyetemi dolgozók körében, hogy felbukkant-e Kobza Miklós szeptember 1-je óta a rektori hivatalban. Többen azt mondták, hogy látták a kommunikációs tanácsadót az épületben, egy egyetemi munkatárs pedig tudni vélte, hogy Kobza szeptembertől immár határozatlan időre szóló szerződéssel dolgozik ott.

A szegedi egyetemtől nem kaptunk választ

A szegedi egyetemtől nem kaptunk választ

Fotó: hu.wikipedia.org

Ez nem meglepő annak ismeretében, hogy a tanácsadót Fendler Judit emberének (is) tartják, akinek a szegedi egyetem kancellárjaként komoly a befolyása az intézményen belül. Igaz, Fendler pozíciója meginogni látszott közvetlenül a mandátuma lejárta előtt, mert az a hír járta, hogy helyét az a Nagy Sándor veszi át, aki éppen leköszönni készült Kistelek polgármesteri posztjáról.

Még Habony emberének is komoly kihívás

A fideszes káder érkezésének lehetősége azonban kiverte a biztosítékot az amúgy döntően kormánypárti egyetemi vezetésnél is. Végül Fendler kancellári pályázata nyert a nyáron, így a bizalmasának számító Kobza megtartása nem túl meglepő.

Botkát akarják levadászni

Botkát akarják leváltani

Szükség is lesz rá a Fidesz Victor Hugo utcai székházában, mert a teljes ellenzéki összefogás támogatását élvező Botka László legyőzése még a lejárató kampányokban komoly rutint szerző Kobzának is komoly kihívás. A Habony-csapat emberének jelenlétét azonban most, úgy tűnik, már a saját munkahelyén is tagadják, vagy egyszerűen úgy tesznek, mintha nem is érkezett volna hozzájuk megkeresés Kobza Miklós személyével kapcsolatban.

Címlapfotónkon Kobza Miklós látható.

Figyelmébe ajánljuk