Habony emberét és a központi média egyik parancsnokát is bevetik Botka ellen Szegeden

  • narancs.hu
  • 2018. november 26.

Kis-Magyarország

Semmit sem bíz a véletlenre a Fidesz Szegeden: rengeteg pénzt ölnek a Botka László elleni hadjáratba, külön médiát építenek hozzá. Országosan is kipróbált kommunikációs gurukat küldtek Csongrádba.

A Fidesz apait-anyait belead annak érdekében, hogy a jövő évi önkormányzati választáson jelöltjük legyőzze Botka László polgármestert. Ezért a helyi jobboldali média erősítésébe kezdtek.

Bár még mindig nincs hivatalos jelöltjük, s ahogy a Magyar Narancs három héttel ezelőtti számában beszámoltunk róla, a jelöltkeresés már-már önparódiába fulladt – felmerült az UFO-hívő német Georg Spöttle indítása is –, kommunikációs vonalon mindent megtesznek a siker érdekében. A további jelöltekről itt olvashat:

Csata Szegedért

Botka László szerint Szeged megtartása az „európai, élhető Magyarország reményét" éltetné tovább, míg fideszes ellenzéke szerint a város fejlődése vagy további leszakadása a tétje a 2019-es önkormányzati választásnak.

Mint arról beszámoltunk Szegeden a fideszes médiaflotta egyik csatahajója az a hírstúdió lesz, amely az Egyetem Televízió berkein belül épül. Arról is beszámoltunk előző cikkünkben, hogy a beavatottakon kívül senki sem tudja, kik fognak híradót készíteni itt mivel a tévé korábbi munkatársai vagy nem mernek beszélni vagy nem is tudnak a folyamatokról, hiszen a központból érkezett megbízható és kipróbált emberek dolgoznak rajta.

Atombombát dobnának Botkára a fideszes médiabirodalom szervezői

Szinte titokban épül a Szegedi Tudományegyetem egyik épületének alagsorában egy tévéstúdió. Mindez a közelgő választással lehet összefüggésben. Biztosnak tűnik, hogy a hírstúdió kiépítésével a helyi Fidesz évek óta egy olyan erős és meghatározó „ellen-televízió" elindítását fontolgatja és készíti elő, amely ellenpólust képezhet az önkormányzati fenntartású Szeged Tv-vel szemben.

Kipróbált szakemberek tűntek fel Szegeden

Szegeden is feltűnt a többi vidéki városban is dolgozó Belénessy Csaba is, akit a Narancs.hu meg is keresett. Kérdésünkre, hogy szerepet vállalna-e egy szegedi vagy Csongrád megyei médiavállalkozás felépítésében, Belénessy igennel válaszolt. Így elképzelhető, hogy az önkormányzati választások kampányában már a Fidesznek is lesz egy erős televíziós bázisa a baloldali vezetésű városban.

Tűzben edzett pártküldött

Ő régi, kipróbált kommunikációs szakember. Amíg léteztek a Magyar Televízió regionális stúdiói, ő irányította azokat a megszüntetésükig, és ő pacifikálta a szegedi és pécsi tévések lázadását 2001-ben, amikor a ki nem fizetett vállalkozói díjak miatt demonstráltak.

Később is vezető posztokon találhattuk a Magyar Rádióban, a Duna Televízióban, majd a közszolgálati médiumok összeolvadása után a Magyar Távirati Iroda alelnöke, majd vezérigazgatója is volt. Az egykori Simicska-féle médiabirodalomban is szerepet vállalt, hiszen alapító főszerkesztője volt a Lánchíd Rádiónak. Óriási kapcsolati tőkét halmozott fel az utóbbi 25 évben. Belénessy az MTI éléről vonult nyugdíjba öt évvel ezelőtt.

 

Mivel Belénessy Csaba korábban több megyei televíziótól kért beszállítói árajánlatot, felmerül a lehetősége annak, hogy egy itt egy olyan napi híradó kezdje itt meg az adását, amely külső beszállítóktól kap anyagokat. És ez nem minden, hiszen nem csupán híradóstúdió épül az Egyetem Televízió épületében, hanem egy rádióstúdió is.

Belénessy Csaba

Belénessy Csaba

Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor

 

A városban meghatározó közvélemény-formáló Rádió 88 frekvenciaengedélyét jövőre kell megújítani, így elképzelhető, hogy egy jól bejáratott és népszerű kereskedelmi rádióval bővülhetne ez a portfólió. Egyelőre azonban az a televízió felállítása lehet a legfőbb cél, amely fel tudja építeni a Fidesz helyi képviselő-jelöltjeit, illetve az egyelőre ismeretlen kilétű jobboldali polgármester-jelöltet abban a városban, ahol 2002 óta Botka László a városvezető.

Bevetik a volt sajtófőnököt

Információink szerint lerendelték Szegedre a Fidesz egy másik kipróbált kommunikátorát is. A szegedi stratégián dolgozik Kobza Miklós, aki a miniszterelnök tanácsadójának, Habony Árpádnak a stábjába tartozik szerkesztette Orbán Viktor Facebook-oldalát, egy ideig a kormányfő fotósa is volt, majd két évig volt a közmédia, az MTVA sajtófőnöke.

Ha Csongrádban megyei szintű televíziót valósítanak meg, akkor erősíthetik a makói, mórahalmi, hódmezővásárhelyi, kisteleki, szentesi és csongrádi kormánypárti kampányokat. Ehhez a szegedi központból el kell juttatni a környékbeli televíziókba a híradásokat, ami a mai technikai viszonyok között már nem megoldhatatlan feladat. A regionális híradó elkészítéséhez profi stáb kell, no és a felkonferálások rögzítésére alkalmas stúdió, ami rohamtempóban épül az Egyetem Televízió alagsorában.

Úgy tudjuk, míg Belénessy a média építését és működtetését felügyeli, Kobza a helyi Fidesz kommunikációjáért, a Botka elleni manőverek kialakításáért felel. Kerestük Kobzát is, hogy erősítse meg vagy cáfolja az információinkat, de a kommunikációs tanácsadó nem kívánt reagálni a felvetéseinkre.

Kobza Miklós a PestiSrácok egyik videójában beszél az ellenzék impotenciájáról

Kobza Miklós a PestiSrácok egyik videójában beszél az ellenzék impotenciájáról

 

 

A modell már kész

Érdemes részletesen megvizsgálni két példát, mielőtt azt találgatjuk, milyen módon kívánja a Fidesz megszervezni saját propagandagépezetét Szegeden annak érdekében, hogy 2002-es bukásuk után ismét ők adják Magyarország harmadik legnépesebb városának polgármesterét, egyben leváltsák Botka Lászlót. Az egyik egy, már működő modell Dunaújvárosban, a másik egy most formálódó, Hódmezővásárhelyen. Előbbit szintén Belénessy találta ki.

Ugyanis ő nem hagyott fel a médiaszervezéssel nyugdíjazása után sem, ugyanis létrehozta a Crossborder Film Kft.-t, amely 2014-ben közbeszerzést nyert Dunaújvárosban. A helyi vagyonkezelő cég júniusban nettó 9,8 millió forintért megbízta a Dunaújvárosi Médiaközpont szervezeti és menedzsment feladatainak ellátásával, majd novemberben ugyanezért még kicsengetett a cégnek 5,8 millió forintot.

Az együttműködés azóta is gyümölcsöző, hiszen 2016-ban az önkormányzat közel 700 millió forintot fizetett a városi médiaközpont működtetéséért a Crossborder Film Kft.-nek. A vállalt feladatok a következők: a Médiaház szervezési, vezetési és menedzsment feladatainak ellátása, szerkesztőség fenntartása, az egyes helyi médiumok tevékenységének összehangolása, hetilap szerkesztése, kiadása és terjesztése, Dunaújváros TV műsorgyártása és üzemeltetése, online felületek üzemeltetése és fenntartása.

Ez utóbbi alatt a Dunaújváros Online (DO) nevű híroldalt kell értenünk, amelyet a Médiaházba való beolvasztás idején Nyulasi Zsolt vezetett, aki szerint az oldal a helyi független nyilvánosság meghatározó felülete volt, éppen ezért csípte a mindenkori hatalom szemét.

Nyulasi visszaemlékezése szerint a Belénessy-vonal belépése két, egymással párhuzamos folyamatot generált a dunaújvárosi médiafronton. Egyfelől megkezdődött a helyi tartalomszolgáltatók összefésülése, a professzionális propagandagépezet kialakítása. Másrészt villámgyorsan partvonalon kívül kerültek azok a műhelyek, amelyek modelljüket/koncepciójukat illetően nem kívántak beszállni ebbe a központosításba.

Orbán bizalmasa és a komisszár

A térfoglalás szellemi atyja Dorkota Lajos, a helyi Fidesz erős kádere, jelenleg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) első embere, Orbán Viktor egyik ritkán emlegetett, de fontos bizalmasa.

Dorkota Lajos

Dorkota Lajos

Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

 

A karmesteri pálcát azonban a hatalom iránt lojális Belénessy Csaba tartotta – emlékezik vissza Nyulasi. A volt főszerkesztő szerint Belénessy pártpolitikai komisszárként dirigálta a folyamatokat, emellett az új üzleti modell és a propagandagépezet működtetését végző cégháló kiemelt szereplőjeként is fontos szerepet vállalt és vállal mindmáig. A Dunaújváros Online helyzete ebből a szempontból speciális volt: a helyi nyilvánosságban erős reputáció mellett önálló lábakon állt üzleti szempontból is. Visszautasíthatatlan vételi ajánlatot tettek rá, és így szempillantás alatt birtokon belülre került.

„Három hónapos próbaidős szerződés nyomán 2014 júliusától maradtam a lap főszerkesztője – emlékezik vissza az oldal egykori szakmai vezetője –, de mivel előbb alkalmanként, majd lényegében folyamatosan beleszóltak abba, milyen tartalmak kerüljenek a vezető hírek körébe, a három hónapos együttműködés után fölálltam, és 2014. október 2-án kijöttem a Castellum.do oldallal. Ez már saját termék, nem eladó – vagy legalábbis egyelőre nem tudtak annyi pénzt kínálni érte, hogy fölmerüljön az eladása.”

Mégis Jobbik-győzelem

A Dunaújváros Online beszántása olyan szinten valósult meg, hogy az oldal jelenlegi tulajdonosai elérhetetlenné tették a 2000-től 2014-ig tartó időszak archívumát, pedig ez számított a hírportál „aranykorának”. Az más kérdés, hogy a város lakossága a totális kormányzati médianyomulás ellenére se adott esélyt a Fidesz jelöltjének a 2018-as áprilisi országgyűlési választáson. A jobbikos Pintér Tamás nyerte az egyéni körzetet viszonylag nagy fölénnyel a fideszes Galambos Dénes előtt. (Ez volt a Jobbik egyetlen egyéni győzelme a tavaszi parlamenti választáson.)

 

 


Lázár új kormánypárti médiája

Kérdésünkre, amely szerint a dunaújvárosi modellt máshol is sikeresen alkalmazta-e, Belénessy Csaba azt válaszolta, hogy részben igen, és a nagykanizsai médiaviszonyokat hozta fel példának. „Nagykanizsán nem üzemeltetem a Médiaházat, de létrehozását és működtetését tanácsadóként segítettem és segítem ma is” – nyilatkozta a Narancs.hu-nak.

A kommunikációs szakember azt is megerősítette kérdésünkre, hogy Csongrád megyében is próbálkozott. Két város helyi televíziójától kért árajánlatot arra, mennyiért készítenének anyagokat egy regionális híradóba. Információink szerint az egyik Mórahalom volt, ahol fideszes többségű az önkormányzat. A másikról nem volt hajlandó beszélni. Nem kizárt, hogy Hódmezővásárhelyről lehet szó – értesült más forrásból a Narancs.hu. Megállapodás egyelőre nem született, de Belénessy azt válaszolta kérdésünkre: továbbra is aktuális ez a terv.

Egy vesztes időközi polgármester-választás rázta szét az addig eléggé stabil helyi médiahálót Hódmezővásárhelyen. Itt a magánkézben lévő Rádió7, a promenad.hu, valamint a vásárhely24.hu is rendkívül lojális volt a fideszes városvezetéshez. Mellettük az önkormányzati tulajdonú városi televízió is a kormánypárt jelöltjét „tolta” idén februárban, amikor az elhunyt Almási István polgármester helyére választottak új városi vezetőt.

A kőkemény médiatúlsúly ellenére mégis a független Márki-Zay Pétert választották meg polgármesternek, nem kis fölénnyel.  Ezután Lázár lázasan szervezni kezdte az új kormánypárti médiát Vásárhelyen. Ennek olyan „Fidesz-barát” médiatulajdonosok lettek az áldozatai, mint Égető Gyula, aki az általa gründolt Rádió 7-et kénytelen volt eladni Lázár három bizalmasának, Bada Jánosnak, Csepreghy Nándornak és Rákay Philipnek.

Rákay Philip

Rákay Philip

Fotó: MTI

 

Előbbi Lázár gimnáziumi osztálytársa és barátja, Csepreghy a kancellária második számú vezetője volt, de főnökéhez hasonlóan Orbán Viktor őt is ejtette. Rákay pedig már korábban otthagyta a közmédiát, és nyilván szakmában szeretett volna maradni. A Mezőhegyesi Ménesbirtok igazgatótanácsi tagjaként már korábban szorosabb munkakapcsolatba került Lázárral.

Szintén Égető érdekeltségébe tartozott korábban a promenad.hu, ám ettől is meg kellett válnia a vállalkozónak. Az új kiadó a Csanád Média Kft. lett, amelynek Pongrácz Tamás a tulajdonosa. Pongrácz az algyői Fidesz-frakció egykori vezetője, aki 2016-ban önkormányzati képviselő is volt, de az időközi önkormányzati választás után kikerült a testületből. Új főszerkesztője lett az oldalnak a tulajdonosváltást követően, méghozzá az a Pintér M. Lajos, aki a masszívan Fidesz-támogató szegedma.hu oldaltól igazolt ide. Ez az a portál, amely tavaly novemberben egy hamisított levelet mutatott be, amelyet a kormányközeli portálok azután azonnal átvettek. Más kérdés, hogy akkor már nem Pintér volt a főszerkesztő, hanem a Pécsről ide igazolt Kapitány Gergely, aki Páva Zsolt bizalmi emberének számított.

Nincs kegyelem

A vásárhely24.hu egy kicsit más történet. A portál keményen beleállt a kormánypárt támogatásába az időközi választás előtt, és lényegében Lázár vezényletével kampányolt Márki-Zay ellen. A portál alapító főszerkesztője mégis lemondott néhány héttel ezelőtt. Kunstár Csaba azzal indokolta távozását, hogy szegedi lévén nem kíván részt venni a vásárhelyi politikai küzdelmekben. Az ő lojalitása azonban épp úgy nem volt kérdéses, mint Égető Gyuláé, mégis új vezetőket kerültek e médiumok élére.

A vásárhely24.hu szeptemberben arról számolt be, hogy 30 éves sikeres működés után megszűnhet a Vásárhelyi Televízió is, ugyanis a polgármesteri hivatal május óta nem utalja a korábban a közgyűlés által elfogadott támogatást a médiának.

Úgy tűnik, hogy a Fidesz központja „érdemeik elismerése mellett” szélnek eresztette azokat az embereket, akik nem tudták hozni a párt számára a létfontosságú februári polgármester-választást annak ellenére, hogy az országgyűlési választáson Lázár János megnyerte a Makóval és néhány környékbeli kisebb településsel megtoldott vásárhelyi egyéni körzetet.

Figyelmébe ajánljuk