Honnan tudta a fideszes képviselő a közbeszerzés eredményhirdetése előtt, hogy pontosan mennyi a projekt bekerülési költsége?

Kis-Magyarország

Az ajánlattételi határidő lejárta után, de az eredményhirdetés előtt fillérre pontosan meg tudta mondani Erdős Norbert, hogy Medgyesbodzáson és a hozzá tartozó Gábortelepen mennyiért aszfaltozzák le az utcákat.

„11,07 millió forint Top Plusz forrásból megújul a GÁRDONYI utca Gábortelepen! A Medgyesbodzás községhez tartozó Gábortelepen a Gárdonyi utca lakói hamarosan teljesen megújult útburkolaton fognak közlekedni. A nyertes pályázatunk keretében 336 méter hosszan és 3 méter szélességben új aszfaltburkolat kerül a jelenlegi elhanyagolt, öreg útra. Varga Gábor polgármester úrral a helyszínen járva áttekintettük a projekt részleteit” – áll abban a Facebook-bejegyzésben, amelyet még július 10-én posztolt Erdős Norbert kormánypárti parlamenti képviselő.

A Gárdonyi utca burkolatának felújítása egy uniós projekt része. A komplett projekt bruttó 70 millió forint. Ezek szerint Erdős nagyon jól értesült, ha külön a Gárdonyi utcára meg tudta mondani, hogy az 11,07 millióból újul meg. Ez az összeg minden bizonnyal a tervezői költségbecslésből származik, ám ebben az esetben kérdés, ehhez Erdős hogyan jutott hozzá. Ahogy az is, hogy a tervezői költségbecsléshez mi köze lehet egy országgyűlési képviselőnek? A másik megoldás, hogy már július 10-én tudta a lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményét. Merthogy volt közbeszerzés, méghozzá három utcára, egyben. Csakhogy ennek július 10-én még nem volt meg az eredménye. Az ajánlattételi határidő július 8-a volt, ehhez képest a politikus két nappal később posztolt.

 
Erdős Norbert Varga Gábor medgyesbodzási polgármesterrel a gábortelepi Gárdonyi utcán
Forrás: Erdős Norbert Facebook
 

A teljes, 70 millió forintos projektből most a Gábortelepen lévő Táncsics, Deák és Gárdonyi utcák aszfaltozása esedékes. Ennek a pályázatnak a terhére tavaly már elköltöttek nettó 29 millió forintot, amikor a Petőfi és a Névtelen utca fejlesztéséről volt szó. A kivitelezővel az elmúlt év decemberében kötötték meg a szerződést. Érdekesség, hogy az akkori kivitelező olyan felelős műszaki vezetőt nevezett meg az ajánlatában, akit azóta egy másik közbeszerzési eljárásban tett hamis nyilatkozata miatt évekre eltiltottak a közbeszerzésektől.

Tovább árnyalja a képet, hogy a beol.hu-n már július 6-án, azaz az ajánlattételi határidő lejárta előtt két nappal cikk jelent meg a Táncsics utcai felújításról. Ebben Erdősre hivatkozva azt írták, a Táncsics utca felújítása 10,34 millióból valósul meg

Ugyancsak a beol.hu-n július 10-én a Gárdonyi utcáról jelent meg beszámoló. Szintén Erdősre hivatkozva írták, hogy a Gárdonyi utca 11,07 millióból újul meg. Ha ezt a két számot összeadjuk, akkor 22 millió jön ki, de nem derül ki, hogy bruttó vagy nettó összegről lehet szó. Ahogy említettük, a közbeszerzésben a gábortelepi Deák utca is szerepel, de erről nem írt a megyei hírportál. Nem úgy Erdős, aki már július 3-án – öt nappal az ajánlattételi határidő lejárta előtt – arról posztolt, hogy a Deák utca 10,38 millió forintból újul meg.

Medgyesbodzás község önkormányzatának oldala is beszámol a fejleményekről. Arról tudósítja az érdeklődőket, hogy a június 13-ai testületi ülés jegyzőkönyvében találni egy összefoglalót az utcák felújításáról.  A képviselő-testületi határozat szövegében szerepel a mostani közbeszerzés becsült értéke – nettó 20 751 800 forint – és a rendelkezésre álló fedezet összege is,  nettó 20 054 891 forint. Ugyanitt olvasható a bírálóbizottság tagjainak neve. Fontos megjegyezni, ez a grémium nem dönt semmiben, csupán javaslatot tesz. „A bírálóbizottság tagjai az eljárás során tudomására jutott adatokkal és információkkal kapcsolatban titoktartásra kötelesek.” A képviselő-testületi tagok is hozzáférhettek bizonyos adatokhoz, de nekik nem kellett írásban titoktartást fogadniuk.

A medgyesbodzási testület június 27-i üléséről szóló jegyzőkönyvében olvasható, hogy a Táncsics-Deák-Gárdonyi közbeszerzésben július 8-a lesz az ajánlattételi határidő. Július 18-ra testületi ülést terveznek a közbeszerzést lezáró döntés meghozatala miatt. Így csütörtökön születik döntés az eredményről, ám mindezt már a kormánypárti képviselő és beszámolója nyomán a Békés Megyei Hírlap online változata már napokkal ezelőtt megírta.

Megkérdeztük Erdős Norbertet, honnan tudta a közbeszerzési eljárás eredményhirdetése előtt, hogy pontosan mennyibe fog kerülni az egyes utcák leaszfaltozása. A fideszes képviselő rövid válaszában annyit írt, hogy minden adatot Varga Gábor medgyesbodzási polgármestertől kapott. Ettől persze még kérdés marad, hogy idő előtt miért posztol meg nem született határozatokról, azaz le nem zárt közbeszerzésekről. Ahogy felmerül az is, hogy ebben a közbeszerzésben pontosan milyen szerepet játszik a parlamenti képviselő, s hogy az érintettek miért nem tesznek eleget az idevágó jogszabály szerinti titoktartási kötelezettségnek.

(Címlapképünk forrása: Erdős Norbert Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk