Büntetőeljárás alatt álló expolgármestert választott újra Újszentiván

Kis-Magyarország

2022-ben letartóztatták a település vezetőjét, így időközi választást kellett tartani. Az utód a kormánypárt jelöltjével szemben induló egykori kormánypárti volt, akinek kemény ellenzék jutott. Kétévi háborúság után most az lett a polgármester, akit a múltkor letartóztattak. Békét hirdet.

„Településvezetői pályám elején megtanultam, ha mindig minden szabályt betartok, akkor szinte soha nem fog haladni a falu. Nem azért választottak a település vezetőjévé, hogy a kibúvókat keressem, hanem azért, hogy a felmerülő feladatokat mihamarabb megoldjam” – mondta június 26-án Putnik Lázár, Újszentiván frissen újraválasztott polgármestere a Szegedi Törvényszék előkészítő ülésén. Költségvetési csalással vádolják, az ügyészség szerint hét év börtön jár azért, amit tett.

Az 1880 lelkes Csongrád-Csanád megyei község először 2006-ban választotta polgármesterré Putnik Lázárt, majd még háromszor győzött. Változó megítéléséhez hozzájárulhatott, hogy 2015-ben egy helyi lakosnak igazolnia kellett, hány ember lakik a lakásában, mennyi után fizet szemétszállítási díjat. Így derült ki számára, hogy rajta és a feleségén kívül még két ismeretlen ember is lakik náluk – papíron. Kiderült, hogy más is járt így, hiszen a 2014-es választások előtt szerb állampolgárokat jelentettek be Újszentivánra és Tiszaszigetre több házhoz. Büntetőeljárás indult Putnik Lázár és tiszaszigeti kollégája, Ferenczi Ferenc ellen, s mindkettőt vétkesnek találták okirathamisításban. Pénzbüntetést kaptak, de a közügyektől nem tiltották el őket, így indulhattak 2019-ben megint.

Máshol is előfordul

2022. január 20-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lezárta az újszentiváni községházát. A NAV annyit árult el, egy folyamatban lévő nyomozáshoz gyűjt információkat. A polgármester azt mondta, a NAV-os kollégák ellenőriztek, ilyen máshol is előfordul. 2022. február 7-én őrizetbe vették Putnik Lázárt – ilyen is elő szokott fordulni máshol. A megyei főügyészség szerint a 2020 márciusában átadott nyolcvan férőhelyes újszentiváni munkásszálló építésénél költségvetési csalás történt, amely 222 millió forint vagyoni hátrányt okozott, ezért kellett őrizetbe venni Putnikot, harmadmagával.

A polgármester letartóztatása miatt lemondott a képviselő-testület, időközi választást kellett kiírni. A sajtó igazán akkor csodálkozott rá Újszentivánra és polgármesterére. Az Együtt Újszentivánért Egyesület elnöke, Ballai Ferenc lapunknak azt nyilatkozta, hogy a vőfélyként is ismert Putnikban szimpatikus fiatalembert láttak, aki jó választásnak tűnt 2006-ban a régóta dolgozó Talpai János helyett. De aztán kiderült róla, hogy öntörvényű, s nem szereti az ellenvéleményt. Ballai azt mondta, ő már élt az ötvenes években, emlékszik az akkori félelemre, és ezt látta most feléledni. Előrebocsátotta, ha Putnik Lázárt kiengedik, megpróbálja visszaszerezni a posztját.

A 2022. július 3-i időközi választáson Putnik még nem indulhatott, a kampány azonban így is kemény volt a Facebookon létrehozott helyi közéleti oldalakon és az utcán is. A választás előtti éjjelen a főutca fölé hat méter magasságban kifeszített molinókat befestette valaki. Egy jelölt kapujára azt írták, hogy FASZ, másvalaki háza elé a GYÖKÉR feliratot pingálták. A tettes nem került elő.

A kormánypártok tábora is zavarban volt. Putnik letartóztatása után a fideszes választókerületi elnököt, Bartók Csabát Putnikról készült közös fotóival búsították a Facebookon az ellenfelei. Indult polgármesterjelöltként Bodó Imre – az ő molinóját, plakátjait rongálták meg –, aki korábban Tiszaszigetet vezette, és eleinte jóban volt Putnikkal. Országgyűlési képviselő is lett, majd járási hivatalvezető. Végül állítólag kizárták a Fideszből, bár ezt cáfolja. 2019-ben Újszentivánon szállt versenybe Putnikkal, és 44 vokssal maradt alul. A 2022-es időközin a Fidesz és a KDNP nem őt, hanem Ulbert Mónikát indította. Végül Bodó győzött – Kövér László, az Országgyűlés elnöke SMS-ben gratulált neki –, a második a független Binszki Olivér lett, a harmadik Ulbert Mónika. Binszki bekerült a képviselő-testületbe. Az egyik alpolgármester Talpai János lett, Putnik elődje, a másik Rusin Csaba nyugdíjas rendőrtiszt. Neki anno arra kellett rádöbbennie, hogy míg a fia külföldön dolgozott, papíron az újszentiváni polgármesteri hivatal közmunkásként foglalkoztatta – mint kiderült, nem egyedül őt. Ebből is rendőrségi feljelentés és eljárás lett. Rusin az általa létrehozott Facebook-csoport révén Putnik szinte egyszemélyes ellenzékévé vált, felvállalva a konfliktusokat. Közéleti megnyilvánulásai miatt idővel nem csak Putnik és hívei haragudtak meg rá. Rusin máshogyan képzelte el az előző vezetés ügyeinek rendezését, nem értett egyet Talpai alpolgármesteri megbízásával, és Binszki Olivérrel is összekülönbözött. Végül lemondott az alpolgármesteri posztról. Bodó Imre polgármesternek Binszki kemény ellenfele maradt a testületben.

Ledesítés

„Tudom, hogy sokan békére vágynak, én is azt szeretném. De Bodó Imrével, Talpai Jánossal, Rusin Csabával ebben a faluban soha nem lesz béke. Amíg ők hatalomban vannak és a közélet alakításában szerepet vállalnak, addig megmérgezik a közélet levegőjét, döntéseikkel pedig a szakadék szélére sodorják a falut” – írta akkoriban Binszki. 

A Narancs.hu-nak nyilatkozva Bodó azt mondta, hogy mindezt politikai kommunikációnak tekinti és nem lő vissza. Érzékeltette, hogy Binszki Olivér szerinte mégis kötődik a Demokratikus Koalícióhoz édesapja, a szegedi önkormányzati képviselő Binszki József révén. Ezt a kötődést Binszki cáfolta. Bodó azt mondta, legföljebb azzal törleszt, hogy a helyi közvilágítás ledesítésének átadására nem hívja meg a képviselőt.

Közben egy év előzetes letartóztatás után, 2023 februárjában szabadlábra került Putnik Lázár. Az ügyészség vádat emelt, a Szegedi Törvényszék előkészítő üléseket tartott, de az első kettőn Putnik nem jelent meg, az idei márciusin például azért nem, mert ügyvédet cserélt, és új védőjének nem volt ideje felkészülni. A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség a költségvetési csalás ügyében Putnik mellett vádolja az önkormányzat pénzügyi referensét, aki a munkásszálló-projektet előkészítette, a generál kivitelezéssel megbízott Városliget-bau Kft. ügyvezetőjét, és a cég egyik munkatársát. Utóbbi, a negyedrendű vádlott a szeged.hu tudósítása szerint az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét. Két év börtönt róttak ki rá, öt év próbaidőre felfüggesztve. A többiek a tárgyalást választották. Az ügyészség azt állítja, lényegében Putnik Lázár döntötte el, hogyan fog megépülni a szálló, a generálkivitelező cégnek is ő volt a tényleges irányítója. Egy alvállalkozó megépítette a szállót a valós költségen, ezt kiszámlázta a Városliget-bau-nak, az a megemelt összegről állított ki számlát az önkormányzatnak, hozzáadott érték nélkül. A pénz úgy került át Putnikhoz az ügyészség szerint, hogy a Városliget-bau szerződött a Putnik vezette Novi Rakija Kft.-vel társasház építésére, s amit építettek, azt eladták.  

Az ügy érdemi tárgyalása októberben kezdődik. Akkor már Putnik Lázár újra polgármester lesz.

Ballai Ferenc jóslata, ha késve is, de beigazolódott. Putnik a mostani júniusi önkormányzati választáson indult, ahogyan Bodó és Binszki is. Hármuk csatájából

Putnik került ki győztesen 442 szavazattal, Bodó 318 voksot kapott, Binszki 298-at, a negyedik polgármesterjelölt, Szűcs Melinda 69-et.

Az új testületbe bekerült Binszki és – immár függetlenként – Ulbert Mónika is. Bodó megy, Talpai nem indult, Rusin Csaba sem. Így nincs is akadálya annak, hogy kitörjön a béke.

Bodó a Narancs.hu-nak azt mondta, októberig, az átadás-átvételig úgy folytatja a munkát, ahogyan eddig. Az elmúlt két évre szakmai kihívásként tekint. A koronavírus-járvány idején, nehéz anyagi helyzetben kezdték a munkát és állták a sarat a testülettel együtt – bár ez, mint mondja, utólag derül ki mindig. A legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy a megyében hetedik település lett Újszentiván, ahol ledesítették a közvilágítást. Ez megtakarítással is jár. Azt is kiemeli, megteremtették a lehetőséget ahhoz, hogy Újszentivánnak megint legyen általános iskolája. A folyamatban lévő pályázatokat végigvitték, új csapatot építettek a polgármesteri hivatalban.

Megkérdeztük, hogy mi történik, ha az októberi átadás-átvétel után valamikor a bíróság jogerős döntéssel elmarasztalja Putnik Lázárt, és börtönbe kell mennie. „Először is várjuk meg a jogerős ítéletet – válaszolta Bodó –, én jóslásokba nem bocsátkozom. Ez folyamatban lévő ügy, ha vége lesz, ahhoz fogja gombolni mindenki a kabátot.

A választási eredményről és a további teendőkről Binszki Olivér is békepárti olvasatát osztotta meg lapunkkal: „Magas részvétel mellett egyértelmű döntés született. A meglévőt elutasították, az újra, a változásra még nem voltak kész az emberek, ezért visszanyúltak a régihez, amit ismertek, ami akkor sikeres volt. Ahogy eddig is, úgy ezt követően is Újszentivánért dolgozom, nem egyik vagy másik polgármesterért, hanem a falu közösségéért. Támogatom, ami jó a településnek, de hatalmi érdekek kiszolgálója a továbbiakban sem leszek. Újszentiván lakóitól kaptam a mandátumomat, kizárólag nekik tartozom elszámolással, engem ez vezérel.”

Eddig tart a demokrácia

Az embernek csak egy becsülete van – ezt már Putnik Lázár nyilatkozta megkeresésünkre. Mint mondja, nagyon rosszulesett neki, hogy amikor eljárás indult ellene, a teljes nevét kiírták, lehetetlen helyzetbe hozva a családját. A szerinte megalapozatlan vádat és a nyilvánosság reakcióit úgy élte meg, hogy meg akarják semmisíteni politikusként és vállalkozóként is. Pedig a vád szerinte egyáltalán nem bizonyított, és az eljárás során meg is fogja védeni magát. A bíróság előtt elmondott beszédét azzal egészíti ki, hogy minden polgármester követ el hibákat, nyilván ő is, de mindig törekedett arra, hogy ezek ne nagy hibák legyenek. Az kiderülhet az eljárás során, hogy történtek szabálytalanságok, de ezek nem arra irányultak, hogy bűncselekményt kövessen el, hanem arra, hogy az adott beruházás maradéktalanul megvalósuljon. Ennél többet egyelőre nem szeretne mondani az eljárásról, és ez vonatkozik a közunkásként bejelentett emberekkel kapcsolatos büntetőügyre is. Állítja, eddig nem értékelték a bizonyítékait. Reméli, lesz szembesítés a bíróság előtt. 

„Sokáig úgy gondoltam, hogy nem indulok. Három nappal a határidő előtt, barátokkal beszélgetve döntöttem úgy, hogy belevágok – mondja Putnik Lázár. –

Hétfőn reggel felvettük az íveket, és délben már ott voltam a szükséges mennyiségű aláírás kétszeresével. Már az aláírásgyűjtés is jóleső élményt hozott, mert azt láttam, az emberek várták, hogy induljak.

És szemlátomást végiggondolták azt is, hogy itt van a fejem fölött ez az eljárás. Még a választás napján is hívogatta az embereket egy, a településen köztiszteletben álló ügyvéd, jól gondolják meg, hogy döntenek, mert úgyis megyek vissza a börtönbe, így a rám leadott szavazat elveszik. Ha az emberek azt gondolták volna, hogy rosszul dolgoztam, akkor negyedik leszek. De hát hallották, mit beszélnek rólam a médiában, aztán meg elmentek a munkásszálló előtt, és látták, hogy megvan, áll, nincs ellopva a pénz. Aki járt bent, az is láthatta, hogy milyen. Ez nem az a történet, hogy valaki megnyerte a pályázatot, aztán félbemaradt az építkezés, amire kapta, vagy el sem kezdte.”

Szerinte azzal is tisztában voltak, akik rá szavaztak, hogy amikor 2006-ban átvette a polgármesteri tisztséget, nem volt ingatlana az önkormányzatnak hat bérlakáson kívül, és hitelt kellett felvenni a munkabérek kifizetésére is. Amikor pedig az őt távollétében helyettesítő alpolgármester, Juhász Tibor háziorvos átadta az önkormányzatot Bodónak 2022-ben, százhét millió forint volt a kasszában, közel félmilliárd forint értékű megnyert pályázati pénz és jelentős ingatlanvagyon. Saját munkájára úgy tekint, hogy vállalkozói szemlélettel irányított, arra törekedve, hogy a falu akkor is működjön, ha csökken az állami normatíva.

 
Putnik Lázár a bíróságon
Fotó: Kuklis István
 

A felvetésre, hogy ellenfelei öntörvényű, diktatórikusan vezető embernek tartják, Putnik azt mondja, a demokrácia addig tart, amíg a döntés meg nem születik. Ha már döntöttek, és még utána is mások a vélemények az adott ügyben, az anarchiához vezet. Egy-egy döntés előtt igyekezett minden érvet meghallgatni, ám miután megszületett a határozat az adott ügyben, tényleg következetesen képviselte azt az irányt. Példaként a bölcsődeépítést hozta föl. Eredetileg azt szerette volna, ha a délnyugati lakóparkban épül meg, a testület tagjai viszont azt mondták, a központba kellene kerülnie. Ott viszont nem volt megfelelő ingatlana az önkormányzatnak. Végül azt a telket, amelyet még 2006 előtt értékesített a falu, visszavásárolták, lett hely a bölcsődének. „Ha annyira diktatórikus lennék, mint ahogy mondják egyesek, akkor kitartottam volna a lakópark mint helyszín mellett” – mondja Putnik. Szerinte a mostani választáson azok az emberek kaptak pofont, akik rágalmazták és a településen békétlenséget szították. Azt jó jelnek tekinti, hogy miután győzött, Köszönöm-parti nevű rendezvényére nagyon sokan eljöttek, párttól, hovatartozástól függetlenül.

Arról, hogy mi vár most Újszentivánra, másféle, kevésbé derűlátó vélemények is hallhatók. Egyik forrásunk azt mondta, szívműtéten esett át, eladta a házát, és elköltözik a faluból. Ennek nincs köze a választás eredményéhez, de most nyugalomra van szüksége. Más helybeli azt mondta szarkasztikus éllel, hogy az újszentivániak tényleg tudják, Putnik Lázár mire képes. „Az elejétől biztosra ment, őszinte, nyílt manus, áttekinthető, világos programmal. Mi kell még?” Az Élhető Újszentivánért nevű, ezernégyszáz tagú Facebook-csoportban július 10-én föltett kérdésre, ki mit gondol a választási eredményről, egyetlen komment sem érkezett, csak hat lájk és két kacagó emotikon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk