A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Kis-Magyarország

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja. 

Már azelőtt elkezdte a kínai cégcsoport érdekében dolgozó kivitelező a régi iparvágány újra üzembe helyezését Vácon, hogy azt a kormányhivatal és az önkormányzat hivatalos bejáráson megvizsgálta – számolt be az önkormányzati portál, a vac.hu. Pedig a városnak számos tisztázatlan kérdése maradt a beruházást illetően. Miközben a helyreállítást a MÁV állja – értesült lapunk. 

2021 októberében jelentették be „az évtized egyik legjelentősebb váci beruházását”, miszerint a kínai CECZ-csoport 27 milliárd forint értékben e-kereskedelmi ipari és logisztikai parkot valósít meg mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen. Mint megírtuk, a vállalat bekebelezte a városszéli Toperini Ipari Parkot (TIP). Nem sokkal később az is kiderült, hogy a közeli Gödön működő Samsung SDI akkumulátorgyár termékeinek rendszerezésével foglalkoznak majd az üzemben. 2022 júliusában pedig a TIP is bővült, ugyanis ide települ dél-koreai Nice LMS Hungary Kft., amely a Samsung SDI, valamint a Komáromban és Iváncsán működő szintén akkumulátorokkal foglalkozó SK Innovation beszállítója lesz. A több mint 30 ezer négyzetméteren elterülő raktár 210 embernek biztosít munkát, valamint 700 robotot „foglalkoztat”, melyek az automatizált működést biztosítják.

Leromlott, elavult vágány

Januárban számoltunk be arról, hogy a cégcsoport újra üzembe helyezné a vágányt, melyen 90 millió csomagot fogadna, illetve küldene tovább, a sínpáron pedig napi egyszer közlekedne tehervagon. Az önkormányzat és a CECZ folytattak egyeztetéseket, közös helyszínbejáráson is voltak, az Építési és Közlekedési Minisztérium Hatósági Főosztályán is tárgyaltak.

„A tehervonat üzemeltetése, működése, gyakorisága még nem ismert, és a közlekedési balesetek elkerülése érdekében mindenképp alapos, körültekintő tervezésre van szükség a forgalomszervezés-irányítás kérdésében, melyet a megrendelőnek, tervezőnek több alkalommal javasolt egyeztetnie az önkormányzattal”

– írta akkori megkeresésünkre a város. 

A Magyar Államvasutak (MÁV) tájékoztatása szerint a vágányon 2000 óta nincs forgalom, az árufuvarozás megszűnt. Állapota leromlott, felépítménye elavult. Teljes átépítésére lenne szükség, amennyiben vissza szeretnék helyezni. „A vágányhálózat bontása és építése tervköteles tevékenység. Bontási terv, engedélyezési terv, kiviteli terv készítése szükséges egy vasúti pálya tervezésére jogosult céggel, majd a MÁV illetékes igazgatóságának jóváhagyását meg kell kérni. Ezt követően adhatja ki az építési engedélyt az illetékes Vasúti Hatóság. Az új iparvágány megépítése után meg kell kérni a hatóságtól a vasúti pálya használatbavételi engedélyét is” – közölte a vasúttársaság. 

Elkezdődtek a munkálatok

„Bár a korábbi helyszíni bejárás tapasztalatai alapján a kialakítás részleteiről szóló szemlét az érintettek – így Vác Város Önkormányzat – bevonásával a Pest Megyei Kormányhivatal még nem tartotta meg, a két évtizede használaton kívüli alsóvárosi (...) volt ipari vágány reaktiválását célzó munkát már elkezdték a Toperini Parkban beruházó cégek által megbízott kivitelezők” – írta friss közleményében az önkormányzat. 

A beszámoló szerint munkagépek segítéségével földmunkák kezdődtek el az iparvágány közelében. „Ugyanakkor az önkormányzatot a Pest megyei kormányhivatal arról értesítette, hogy helyszíni szemlét szervez, melynek célja »…az iparvágány tervezett (újra) használatbavétele feltételeinek részletes megtárgyalása«”. Magyarán a kivitelező annak ellenére elkezdte a munkát, hogy azt a kormányhivatal és az önkormányzat tervezett szemle során megtekintette volna a vágányt. 

„Mivel a korábbi tárgyalások során jópár kérdésre nem volt megnyugtató válasz, a tervezett helyszíni szemle lenne hivatott ezek tisztázására. Mindezek ellenére az iparvágánynál még ezen tisztázó egyeztetések előtt megkezdődtek a kivitelezési munkák” – fogalmazott az önkormányzat. 

 
Megkezdődtek a munkák Vác-Alsóvároson
Fotó: A szerző felvétele
 

Hogy lehet ez?

Az önkormányzat beszámolót olvasva nehéz másra következtetni, minthogy a CECZ-cégcsoport nem együttműködő. Pedig az önkormányzatnak érdeke a partnerség kialakítása, mert a kisváros forgalmas pontjáról van szó, itt található a Vác-Alsóvárosi vasúti megálló. Az iparvágány vonalán egy aszfaltos út létesítése szerepel a városfejlesztési elképzelésekben. (Az önkormányzat még januárban arról tájékoztatta lapunkat, hogy elvileg az iparvágány újra üzembe helyezése és az aszfaltos út elvileg párhuzamosan megvalósítható, de erről egyeztetni kell.) 

De hogy lehetséges egyáltalán, hogy a szemle nélkül is megvalósul az iparvágány? „A kormányhivatal nem vasúthatóság, kizárólag a szintbeli gyalogos- és közúti átkelők biztosítási módja és forgalmi rendje tekintetében van hatásköre, a vágányfelújítás egyéb vonatkozásaiban nincs. A Pest Vármegyei Kormányhivatal a helyszíni ellenőrzéssel segíti a vasút üzemeltetőjét és a közútkezelőt, hogy a kormányhivatal hatáskörébe tartozó átjárók megfeleljenek a hatályos jogszabályi előírásoknak” – írta megkeresésünkre a Pest megyei kormányhivatal.

Magyarán az üzembe helyezésről nem a kormány, hanem az Építési és Közlekedési Minisztérium alá tartozó Vasúti Hatósági Főosztály dönt – megkerestük a tárcát, de megkeresésünkre nem érkezett válasz. Ugyanakkor az önkormányzat az alábbi tájékoztatást adta lapunknak. 

„Egy korábbi a rendőrséggel közös bejárás keretében tisztázatlan kérdések maradtak fenn: 

  • Hogyan lesz megközelíthető az önkormányzat tulajdonában maradó terület?
  • Az iparvágány keresztezi a kerékpárutat, de ennek átvezetéséről az engedélyes tervekben nincsen konkrét megoldás.
  • Amikor a vonatközlekedés beindul a vágányon, akkor hogyan lesz biztosítva a Rádi úti és a Vám utcai szintbeli csomóponton történő közlekedés?
  • A P+ R parkolóból a Vásártár felé vezető gyalogjárda kereszteződése sincs biztosítva.”. 

A tájékoztatás szerint a vágánynak van engedélye, mely tartalmazza, hogy mikor és milyen feltételekkel lehet azon közlekedni. Jelenleg a meglévő, hibás vasúti talpfákat cserélik, a sínek környezetének tisztítását végzik, a sínpárok közötti feltöltődést szüntetik meg.

„Az iparvágány javítását, használatra felkészítését a MÁV és annak alvállalkozója végzi”

– magyarán a kivitelező nem a CECZ-csoporthoz köthető közvetlenül. 

Megtudtuk továbbá azt is, szerdán a hatóság helyszíni bejárást tartott, melyen az önkormányzat műszaki képviselői találkoztak a cégcsoport képviselőjével, „aki nyitott volt a hatóság általi előírások és az önkormányzati kérések költségeinek viselésére”. 

Megkerestük a MÁV-ot is; azt a tájékoztatást kaptuk: „A CECZ-csoport megkeresésének eleget téve az iparvágány karbantartását MÁV forrásból megkezdtük. Az iparvágány érvényes használatbavételi engedéllyel rendelkezik. Az eredeti használatbevételi engedélyben lévő paraméterekre történő visszaállítás elegendő a biztonságos forgalom lebonyolításához, így nincs szükség különböző engedélyek beszerzésére. A karbantartást követően az iparvágány használhatóvá, bérbeadhatóvá válik, ami a MÁV-nak a jövőben bevételt jelent.” 

Vagyis úgy áll a dolog, hogy a MÁV, azaz az állam állja az üzembe helyezés költségeit. A CECZ cégcsoport megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a nyári szabadságolások miatt csak később tudnak kérdéseinkre reagálni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.