Lovas járőrök cirkálnak Ózdon, de Janiczak börtönt is építene a romatelep mellé

  • narancs.hu
  • 2015. február 1.

Kis-Magyarország

A helyiek eddig támogatják a börtön építését. A közbiztonságon pörgő polgármester drónt is vásárolna Ózdnak, hogy a rendőrség mindent nyomon követhessen a levegőből.

„Hétfőn három lovas járőr áll munkába. Ők egyelőre Hódoscsépány és a hatalmas pusztítást elszenvedett Somsály településrészeken végeznek figyelőszolgálatot” – mondja a magyarnarancs.hu-nak Janiczak Dávid. A jobbikos polgármester hétfőn saját Facebook-oldalán jelentette be: a „mai nap egyik nagy eredménye, hogy sínen van egyik újabb programelemünk megvalósítása! Három kedves, tenni akaró és tetterős ózdi jelentkezett nálam, hogy ők szeretnék elkezdeni a lovas városőrséget. Pár napon belül szolgálatba állnak és saját lovaik hátán fogják felügyelni a város biztonságát, főként az esti órákban! Köszönet nekik előre is!”

Ahova egy kocsi nem

A polgármestertől úgy értesültünk, hogy a lovas járőrök kiemelt figyelmet fordítanak majd azokra az utcákra, amelyekben rendszeressé vált a házrombolás (az ózdi házrombolásról szóló riportunkat itt olvashatja), de az erdők védelmét, a falopás megakadályozását is fokoznák. „Ha beválnak”, a lovas őrök más településrészen is megjelennek majd.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Érdekes, hogy novemberben az abcug.hu épp az alábbi címmel közölt riportot: „Lovasrendőrök rohamától félnek az ózdi cigányok”. Ózd egyik szegregátumában, Bánszálláson élő romák az alábbiakról számoltak be a portálnak: „a cigánytelep lakói csak a szóbeszéd alapján ismerik az újonnan megválasztott jobbikos polgármester terveit. Bánszálláson attól félnek a legtöbben, hogy elözönlik a telepet a lovas rendőrök, este hat óra után kijárási tilalmat vezetnek be, megszüntetik a közmunkaprogramot és bezáratják a telepen működő óvodát. Janiczak hivatalos programjából azt lehet kiolvasni, hogy a jobbikos vezetés valóban nagy hatással lesz a bánszállásiak mindennapjaira.”

A cikk idézett Janiczak programjából is: „Mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a beilleszkedni képtelen emberek önként elkívánkozzanak a városunkból. Párizs, Róma, Kassa mind európai városok, csakúgy, mint Ózd. Ha ezekben a városokban buldózerekkel, kitoloncolással, falak emelésével meg lehetett oldani a cigánykérdést, akkor a mi elképzeléseink sem megalapozatlanok.” (Bánszálláson egyébként nagyobbrészt Fürjes Pálra szavaztak, de például a korábban említett Somsályon, amely szintén szegregátum, Janiczak nyert – a szerk.)

Érdekli Ózd?

Akkor olvassa el a városról írt portrécikkünket.

Kérdés ugyanakkor, hogy mit tehetnek a lovas őrök tettenérés esetén, hiszen nekik a rendőrökkel ellentétben semmilyen jogosítványuk nem lesz. Ezzel kapcsolatban megtudtuk: ha a lovasok „rendellenességet észlelnek”, úgy egyből értesítik majd a rendőrséget. Amíg pedig azok ki nem érnek, addig igyekeznek a feltételezett elkövetők nyomában maradni. Azt remélik: a lovakkal a legeldugottabb, gépjárművel megközelíthetetlen helyekre is eljutnak majd az járőrök.

Börtönt is építene

Ennél Janiczaknak nagyobb volumenű ötlete is van: börtönt építene Ózdra. Ennek elvileg meg is van a lehetősége, mivel büntetés-végrehajtási intézmény létesítéséről a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága pályázatot írt ki hazai önkormányzatok részére. Az ózdi polgármester ebben az ügyben találkozott már Lajtár József vezérőrnaggyal, a bv. országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettesével. A polgármestertől megtudtuk: négy hektár önkormányzati területre lenne szükség az építkezéshez, ami 250 munkahelyet jelentene a komoly foglalkoztatási gondokkal küzdő észak-borsodi térségben. (A létszám 25 százalékát diplomások jelentenék, de számítani lehet külső beszállítók alkalmazására is.) Információink szerint a szóban forgó önkormányzati terület épp a főleg romák lakta Bánszállás-telep mellett található.

Janiczak Dávid

Janiczak Dávid

 

A börtönépítés lehetőségéről a hét végéig minden ózdi lakáshoz eljut az önkormányzat tájékoztatója – ehhez szavazólapot is mellékelnek. Egyetlen kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolni: „Támogatná-e Ön, hogy Ózd városában egy 250 főnek munkahelyet biztosító börtön létesüljön?” A szavazólapok összesítése után dől el, hogyan vélekedik a többség, és benyújtja-e a pályázatot Ózd városa.

A közösségi portálon máris összecsaptak az érvek és ellenérvek vélelmezői. Utóbbiak attól félnek, hogy a fogvatartottak látogatóinak jelenléte esetleg tovább ront a közbiztonságon, de megemlítik a tömegközlekedési eszközökön esetleg előforduló – feltételezett – atrocitásokat is. Ezzel szemben többen példaként hozzák fel Eger, Miskolc és Sátoraljaújhely büntetés-végrehajtási intézetét, amely városok középpontjában működik a börtön, és nincs negatív eredményük. A város honlapján már javában zajlik a szavazás, péntek délben 71,26 százalék az igenek, vagyis a börtönépítést támogatók aránya.

Úgy tudjuk, Janiczak úgynevezett önfenntartó börtönt „építene” Ózdra. Ez nem idegen pártjától, 2012-ben Novák Előd erről így beszélt a Magyar Narancsnak: „Ma olyan wellnessbörtönökben töltik az idejüket az elítéltek, hogy az továbbképző intézménynek is tekinthető a bűnözők számára. Mi az önfenntartó börtönökben hiszünk, ahol megtermelik nem csupán az ellátásuk, de lehetőleg a rendfenntartás költségeit is. Például a mecseki uránbányák újranyitásával egyrészt az őrzés költségei is alacsonyra redukálhatók, hiszen elég lenne a két kijáratot őrizni.”

A közbiztonság javításáért egyébként külön alapítvány működik Ózdon, amely most saját „drónra gyűjt”. Janiczakék azt remélik, hogy a drón jókora területekről tud képes információt küldeni a rendvédelmiseknek. Ennek ára 700 ezer forintnál kezdődik – ezért is várják a helyiek és az Ózdért aggódók felajánlásait.

Figyelmébe ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.