Elképesztő fordulat állt be a gyilkosságot sürgető keceli polgármester ügyében

  • Kohout Zoltán
  • 2015. január 27.

Kis-Magyarország

A zsidózó-cigányozó Haszilló Ferenc az őszi botrány óta nem mondott le, és most visszalő, igazságot követel. Feljelentést tett a névjegyévé vált hangfelvétel kiszivárogtatója ellen.

Haszilló Ferenc nevét ősszel ismerte meg az egész ország. Ekkor hoztuk nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amin a keceli fideszes polgármester vérfagyasztó kijelentéseket tett. Ilyeneket például:

„Tönkretették az országot. Hol a Demszky? Orbán Viktor! Így megkérdezném tőle szívesen… Viktor, mi van a Demszkyvel? Hol van a Kóka? (…) Most kétharmados többség: tarkólövés. Érted? Tarkólövés… Visszahozni a halálbüntetést, nemzetárulás satöbbi, ötöt-hatot kivégezni. (…) Ez a geci zsidó társaság nem szopatná így az országot, ahogy szopatja, akkor itt senki nem foglalkozna az önkormányzattal, hogy mit csinál. (…) Sok ember azért nem vállal gyereket, ezek a gecik (mármint a romák – a szerk.) meg négy-ötöt. Szar senkiháziak, a húgyba nőnek fel, buta mint az állat, és idejárnak, hogy kéne fa, kimennék és szájba rúgnám őket, igenis igaza van a Jobbiknak, igaza van ebben is, ebbe is, ebbe is, meg ebbe, ide bevághatnátok a Vona Gáborral készült képemet, meg a Farkas Gergellyel, aztán meg a Fidesz baszna a fejemre, hogy mit csinálok (…) Az Orbán sem tud mit tenni, nem tud többet tenni, mert ott is megvannak ugyanazok a zsidók.” (A beszélgetés első részét itt, a másodikat itt hallgathatja meg.)

Haszillót előbb a Fidesz, majd a Máltai Lovagrend is kizárta, az országos megdöbbenés miatt – melyet szavai váltottak ki – az ősszel újraválasztott polgármester kilátásba is helyezte lemondását, ám ezt végül a mai napig nem lépte meg.

Haszilló Ferenc és a zongora

Haszilló Ferenc és a zongora

 

 

Helyette nemrég például feljelentést tett, amelyet a napokban kezdett érdemben vizsgálni a megyei rendőrség. Úgy tudjuk, a feljelentést Kalocsán tette meg Haszilló Ferenc, aki szerint – mint azt még egy korábbi képviselő-testületi ülésen kifejtette – Kecelnek igazából az a személy ártott, aki nyilvánosságra hozta a magánbeszélgetést.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette a feljelentés tényét: a Kalocsai Rendőrkapitányság személyes adattal való visszaélés vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A feljelentés, úgy tudjuk, egyetlen új körülményt sem említ: a botrányt kavaró beszélgetés két-három évvel ezelőtt zajlott le Haszilló Ferenc polgármester és C. László, a Keceli Városi Televízió egyik szerkesztője között. A felvétel a tavalyi önkormányzati választás utáni napokban került elő, október közepén aztán több szerkesztőségbe is eljutott, így a magyarnarancs.hu-hoz és a Népszabadsághoz is.

Haszilló Ferenc a magyarnarancs.hu-nak nem tagadta, hogy feljelentést tett. „Olyan nagy nyomás nehezedett rám a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után, hogy tegyek válaszlépéseket, és az övön aluli ütés miatt olyan automatikusan kellett cselekednem, hogy úgy éreztem, muszáj legalább ennyit megtennem” – okolta a feljelentést a keceli polgármester.

Megkérdeztük tőle: nincs-e ellentmondás abban, hogy eleinte ő maga helyezte kilátásba lemondását (a botrány napjaiban Haszilló Ferenc lényegében elismerte, hogy egy polgármester ilyeneket nem mondhat – K.Z.). „Szó szerint azt mondtam, hogy a kellő időben lemondok. Most kompromisszumkészséget érzékelek a városban, működnek a dolgok, a legfontosabb most az, hogy az idei év költségvetési rendeletét elfogadjuk” – mondta Haszilló.

Mivel az önkormányzati törvény a választástól számított hat hónapon belül nem engedi meg a frissen választott képviselő-testületeknek annak feloszlatását, a helyi politikában nincs napirenden Haszilló Ferenc távozásának kikényszerítése. (Pedig a keceli többség meneszthetné Haszillót, erről bővebben itt.)

„Azért a béke csak felszínes” – mondta a magyarnarancs.hu-nak az egyik képviselő. „Tény, hogy most a költségvetés elfogadására fókuszálunk, és arra, hogy a város a lehető legkevesebb kárral jöjjön ki az ügyből. Kezdettől úgy voltunk, hogy ez a féléves moratórium megméreti a polgármester eredményességét és elfogadottságát: képes-e kapcsolatot találni a Fidesszel a térségben és a kormánynál és a hivataloknál, ahol a támogatásokról, pályázatokról döntenek. Ez a kérdés még nem dőlt el: elképesztő híreket hallunk gyakorta. Van olyan megyei fideszes, aki csak akkor jön Kecelre, ha Haszillóval együtt jelenhet meg, de van olyan állami politikus, aki megüzente, hogy éppen őmiatta nem jön a városba. Súlyosan megosztottak az adóbefizető helyi vállalkozók is” – teszi hozzá egy neve elhallgatását kérő városi képviselő.

Volt már egy feljelentés

A hangfelvétel tartalma miatt két magánszemély tett feljelentést a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen, tavaly november 4-én. A hatóság feljelentéskiegészítést rendelt el annak kiderítésére, hogy Haszilló kijelentései kimerítik-e a közösség elleni izgatást, vagy más bűncselekményt. Két hétre rá megállapították: a nyilvánosságra került hangfelvételen elhangzott kijelentések nem minősülnek bűncselekménynek, és lezárták az ügyet bűncselekmény hiányában. Az ok: a polgármester magánbeszélgetésen felvett mondataival a közösség elleni izgatás bűntény – különösen a nagy nyilvánosság előtti elkövetés – nem állt fent, és ezenkívül más bűncselekmény sem valósult meg.

Figyelmébe ajánljuk