Súlyos önellentmondásban Halász János a Zsigó-lobbi után

Az államtitkár előbb azt mondta, nem enyhítik a közművelődési intézmények vezetőinek képesítési előírásait. Aztán Zsigó Róbert megkereste, és jött a könnyítés. Újabb fejezet a lex Zsigóban!

Egy képviselő-testületi előterjesztésre hivatkozva írta meg először a magyarnarancs.hu, hogy Zsigó Róbert, Baja polgármestere – a Fidesz egyik szóvivője – sikeresen lobbizott Halász János kultúráért felelős államtitkárnál egy kormányrendelet módosításáért. A bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatói pályázatával összefüggésben Zsigó – a helyi testület felhatalmazásával – azt szerette volna elérni, hogy a többfunkciós közművelődési intézmények vezetőire vonatkozó végzettségi és szakmai gyakorlati követelményeken enyhítsen a kormány. (Feltehetően azért, hogy leváltva az intézmény korábbi igazgatóját, egy olyan – a hírek szerint hozzá közel álló – pályázót hozzon helyzetbe, aki a korábbi feltételeknek nem felelt volna meg. Erről bővebben itt olvashat.) Zsigónak ez sikerült is, mégpedig annak ellenére, hogy Halász János korábban – dokumentáltan – épp ennek ellenkezőjéről beszélt.

Mást mond, mást csinál
Tavaly augusztusban a bajai polgármester levélben fordult Halász János kulturális államtitkárhoz, november 27-én pedig megszületett a módosítás. A közművelődési és a közgyűjteményi területen foglalkoztatott közalkalmazottak jogviszonyával összefüggő egyes kérdések rendezésére szolgáló kormányrendeletbe újonnan beiktatott rész szerint „több kulturális intézményi funkciót ellátó költségvetési szerv vezetésére megbízást az a közalkalmazott is kaphat, aki legalább az egyik kulturális intézménytípus intézményvezetővel szemben támasztott követelményeinek megfelel”. Konkrétan a rendelet 6/F §-a módosult, illetve hatályát veszítette a 6/A § (1) b pontja, a 6/G és a 6/H §-ok.

Halász János

Halász János

Fotó: MTI

Mindez azért érdekes, mert Halász János 2013. szeptember 16-án a parlamentben a tárgyalt kormányrendeletről szó szerint azt mondta, hogy annak „6/A, 6/H §-aiban továbbra is megtalálhatók, és érvényben maradnak – és ez is a szándékunk – ezek a képesítési előírások”. Halász János pontosan azon passzusok sértetlenségét ígérte tehát, amelyeket később – akár Zsigó Róbert kérésére – megváltoztattak. A rendelkezéseinkre álló információkból ugyan nem derül ki egyértelműen, hogy Halász szeptember 16. előtt megkapta-e Zsigó kérését, azaz úgy ígérte-e a kormányrendelet érintetlenül hagyását, hogy tudta, pár hónappal később úgyis hozzá fognak nyúlni. Ennek elvi lehetősége mindenesetre fennáll, hiszen a Fidesz szóvivőjét augusztus 29-én hatalmazta fel a bajai képviselő-testület az államtitkár megkeresésére.

Jogsértő eset?

Ha Ön vidéken él, és (hatalmi) visszaélést vagy jogsértő esetet tapasztal, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk!

Tavaly szeptember 16-án egyébként a múzeumi törvény módosításáról vitáztak a képviselők, az ellenzéki padsorokból többen aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a közművelődési vezetők képesítési követelményei kikerültek a szövegből. Halász János (róla szóló portrénkat itt olvashatja) akkor állította, hogy ez csak jogtechnikai módosításnak, a párhuzamosságok megszüntetésének tekinthető, hiszen a kormányrendelet továbbra is tartalmazni fogja az előírásokat. Ekkor mondta a fent idézett mondatot.

Kellemetlen helyzetben
Hiller István már akkor a szkeptikusok közé tartozott, a szocialista képviselő a parlamenti napló tanúsága szerint a következő kijelentést tette: „Én az államtitkár úrnak hiszek. De ha a közeljövőben mégis azt hallom, hogy mondjuk egy kiemelt kulturális intézményünk éléről a saját kinevezési idejét még be nem töltött vezetőt leváltják, és helyére egy szakirányú végzettséggel még nem rendelkező, ám kormányzati tapasztalattal, ha nem is hosszú időn keresztül, de már tapasztalatra szert tett embert tesznek, akkor önök nagyon kellemetlen helyzetbe kerülnek.”

A bajai könyvtárbotrány kapcsán megkerestük Hiller Istvánt is, aki a magyarnarancs.hu-nak elmondta: már a múzeumi törvény benyújtásakor, a törvény vitájakor sem hitte, hogy valóban jogtechnikai kérdésről van szó. Személyi érdekekre gyanakodott, de hogy konkrétan Baja van a háttéren, azt csak a mi cikkünkből tudta meg. A volt miniszter hozzátette: a követelmények enyhítését szakmailag nem tartja jó iránynak, szerinte jelenleg is van elég képzett ember, és a felsőoktatás ki tudja termelni a többfunkciós intézmények vezetésére megfelelő személyeket, az enyhítés csak rontja a színvonalat. Hiller egyébként önmagában a többfunkciós kulturális intézményeket jónak tartja, akár szakmai vitát is lehet tartani ezek pontos működéséről, illetve a szükséges vezetői kompetenciákról. Ám ez nem történt meg, és a Fidesz nem is ilyen szándékkal módosított törvényt, hanem csupán a személyi kérdés miatt.

Kérdeztünk, de hiába
Sajtóosztályán keresztül ezt kérdeztük Halász Jánostól az eset kapcsán:
– Valóban így történt az említett beszélgetés Zsigó Róberttel?
– Milyen szakmai indok szólt a módosítás mellett?
– Gyakran keresik-e fel kormánypárti képviselők, hogy segítsen elő törvénymódosításokat? Szokott nekik segíteni?

Kérdéseinket napokkal ezelőtt elküldtük Halász Jánosnak, de választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk rájuk.

 

Mit kapott cserébe, államtitkár úr? – Önellentmondásban Halász János a Zsigó-lobbi után

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?