Áll a könyvtárbotrány Baján – Itt a lex Zsigó háttere

  • Stemler Miklós
  • 2014. január 28.

Kis-Magyarország

A szabályos pályázatot beadó korábbi igazgatót elképesztő módon golyózták ki. Az új kiíráson már könnyítettek, miután Zsigó Róbert sikeresen lobbizott törvénymódosításért. A friss pályázók közt ott a bajai polgármester egyik „rajongója” és egy munkatársa is. De ki fog itt nyerni?

Dokumentum bizonyítja, hogy Halász János kultúráért felelős államtitkárnál lobbizott ősszel a bajai polgármester, Zsigó Róbert, annak érdekében, hogy egy törvényt módosítsanak, sőt, ezt utóbb a parlamenti többség meg is tette – még a múlt héten számoltunk be az esetről. (Erről szóló cikkünket itt olvashatja.) A lapunk birtokába került szöveges bizonyítékban Baja fideszes polgármestere – és egyben a párt szóvivője –, Zsigó Róbert a lehető legtermészetesebben adta elő egy novemberi bajai önkormányzati ülésen, hogyan próbálta elérni Halász Jánosnál, hogy a közművelődési intézmények vezetői végzettségére vonatkozó jogszabályi előírásokban némi lazítás történjen. (Kérdésinket az esettel kapcsolatban napokkal ezelőtt elküldtük a bajai önkormányzatnak, illetve Halász Jánosnak is, választ azonban nem kaptunk – a szerk.) Zsigó ezt bizonyára azért tette, mert a bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatói posztjára kiírt pályázatnál „problémák” adódtak (erről bővebben hamarosan).

Zsigó Róbert

Zsigó Róbert

Fotó: MTIAlighanem – bajai forrásaink ezt erősítették meg – arról lehetett szó, hogy az(ok), aki(ke)t kiszemeltek a posztra, nem rendelkezik (rendelkeznek) a törvényben előírt feltételekkel. Ezért kellett ezen könnyíteni – és úgy tűnik, ebben segített Halász János is, mivel a vonatkozó és megfelelő parlamenti döntés már november végén megszületett. A bajai polgármester lobbizását tovább árnyalja, hogy valójában a „lex Zsigóra” semmi szükség nem lett volna, mivel a könyvtár korábbi igazgatója érvényes pályázatot adott be, és a polgármester által túl szigorúnak ítélt jogszabályi előírásoknak is megfelelt.

Szabályos, mégsem fogadták el
Korábban ugyanis Letenai Mária – az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ előző igazgatója – a vezetői posztra kiírt pályázaton egyedül indult, miután 2013 májusában lejárt a mandátuma. (A nyári kiírás már elkésett volt, miután a 2008-ban, még Zsigó elődje, Révfy Zoltán idején kinevezett igazgató ciklusa tavasszal véget ért, azaz lassan egy éve nincs kinevezett vezetője a bajai könyvtárnak és művelődési otthonnak – S. M.) A leköszönő igazgató beszámolóját elfogadta az önkormányzat kulturális bizottsága, a képviselő-testület pedig megköszönte a munkáját. Így a lapunknak röviden nyilatkozó Letenai joggal gondolhatta, hogy nem lehet akadálya az újabb ötéves ciklusának, pláne úgy, hogy nem is akadt más pályázó a posztra. Az igazgatói pályázatot a könyvtár közalkalmazotti tanácsa mellett két külső szakértő bírálta előzetesen: Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke a közalkalmazotti tanácshoz hasonlóan támogatta, ám Török József közművelődési szakértő formai okokra hivatkozva a pályázat érvénytelenítését javasolta, miután megítélése szerint Letenai Mária nem felelt meg a jogszabályban előírt végzettségi követelményeknek, egyben pedig azt javasolta, hogy egy olyan új pályázatot írjanak ki, amely csak az egyik területen (a könyvtárosi és közművelődési közül) ír elő szakmai feltételeket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közművelődési főosztályának állásfoglalása azonban leszögezte, hogy ez nem lehetséges: az összevont intézmény vezetőjének mindkét szakma követelményeinek meg kell felelnie. (Akkor ugyanis még úgy szólt a vonatkozó jogszabály – a szerk.)

A könyvtár és művelődési központ épülete

A könyvtár és művelődési központ épülete

Fotó: WikipédiaA bajai jegyző ezek után kérte ki a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal állásfoglalását, amely egyértelműen fogalmazott: Letenai Mária pályázata megfelelt a jogszabályi követelményeknek, és a jelölt az előírt szakmai gyakorlatnak is eleget tett, így a kormányhivatal nem látta akadályát kinevezésének. Az eseti bizottság ezután a képviselő-testületnek is javasolta a volt igazgató kinevezését, ám a döntést meghozó zárt ülésen végül gyökeresen más történt: Letenai támogatása helyett a képviselők 2013. szeptember elején Török József állásfoglalására hivatkozva a „B” verzió mellett döntöttek, azaz érvénytelenek minősítették a pályázatot.

Jogsértő eset?

Ha Ön vidéken él, és (hatalmi) visszaélést vagy jogsértő esetet tapasztal, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk!

 

Mindez teljes meglepetésként érte Letenai Máriát, aki – elmondása szerint – egészen addig abban a tudatban volt, hogy folytathatja igazgatói munkáját; arról azóta sem informálta senki, hogy mi volt a gond a pályázatával, miután hivatalosan sem annak tartalmával, sem a korábbi intézetvezetői munkájával kapcsolatban nem fogalmazódtak meg kifogások.

A cukrász emberei
Bajai forrásaink szerint az magyarázhatja a történteket, hogy az egész életét a városi könyvtárban eltöltő Letenai Mária még Zsigó elődje, a szintén fideszes Révfy Gábor (javítás: a város korábbi polgármesterét Révfy Zoltánnak hívták - a szerk.) idején lett igazgató. Márpedig a várost 2010 óta irányító, eredetileg bácsalmási (amúgy cukrász) polgármester szereti – az országos gyakorlatnak megfelelően – a hozzá lojális embereket helyzetbe hozni. Forrásaink közül többen erre hozták példaként az egész országot hetekig lázban tartó bajai időközi választási botrányt is, ahol a helyi közéletben teljesen ismeretlen Kovács Csaba Zsigó protezsáltjaként alig tudta elhozni az elvileg jobbra húzó választókerületet a baloldali jelölt, Teket Melinda elől.

Tény, hogy a Zsigó közbenjárására, ám a korábbi kormányhivatali szakvélemény alapján feleslegesen enyhített jogszabályi előírásoknak köszönhetően a képviselő-testület ma már három jelölt közül választhat a korábbi egy helyett. Önkormányzati forrásaink arról tájékoztatták lapunkat, hogy a pályázók közülük az egyik Zalavári László, a könyvtár jelenlegi igazgatóhelyettese (és Facebook-oldala alapján a Fidesz, Orbán Viktor, Zsigó Róbert és a Lánchíd Rádió kedvelője), a másik pedig Munczig Dénesné, az önkormányzat kulturális referense (s úgy tudjuk, Zsigó egyik bizalmasa). A harmadik pályázó Menczer György helyi rendezvényszervező. Letenai Mária „vette a lapot”, és nem méreti meg magát újra.

A volt igazgató érdeklődésünkre azokra a hírekre nem kívánt reagálni, miszerint a pálya Munczig „irányába lejtene”. Letenai Mária szerint bárki lesz is az új vezető, neki vele kell együtt dolgozni. A bajai testület január 30-án, csütörtökön dönt az igazgatói posztról.

Párhuzamos dombóvári eset
A mostani bajai esethez hasonló zajlott le 2011 végén és 2012 végén a Tolna megyei Dombóváron a városi kórház élére kiírt pályázatnál: ott azonban végül kikerült a képviselők kezéből a döntés joga. Bár az akkori igazgató, Kerekes László megfelelt a pályázati kiírásnak, ráadásul mindenki megelégedésére végezte munkáját, a képviselő-testület jobboldali többsége érvénytelenítette a pályázatot, miután az általuk favorizált jelölt, a helyi Fideszben is aktív Antalffy Zsolt egy szükséges végzettség hiánya miatt elvérzett. Az igazgató nélkül maradt kórházba a Dombóvártól 280 kilométerre lévő alföldi Karcagról próbált igazgatót hívni a helyi Fidesz Antalffy igazgatóhelyettesi kinevezésével együtt. A karcagi kórházat igazgató Nagy Mihály a helyi tiltakozást látva végül visszalépett a poszttól. A több hónapos patthelyzet után az immár a GYEMSZI által lebonyolított kórházigazgatói pályázatot a korábbi igazgató, Kerekes László nyerte meg.

Figyelmébe ajánljuk