Orbán vendéglátójának börtönbe kell mennie – Több tízmillió forintot fizetettek az el nem végzett munkáért

  • J. Zs.
  • 2018. november 26.

Kis-Magyarország

Két év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla a múlt héten Bocskai Péterre, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. korábbi igazgatójára.

A vádirat szerint Bocskai az önkormányzati tulajdonú cég vezetőjeként a földutak karbantartásáért, az útfelújítási és útstabilizálási munkákért is felelt. 2012 szeptemberében pedig olyan vállalkozási szerződést kötött a harmadrendű vádlottal, amelyről a bíróság szerint tudta: az abban foglalt munkákat nem végzi el.

A vádlott társai a jogszerűség látszata érdekében a teljesítmény-igazolásokat aláírták, ezért a számlák ellenértékét kifizették. Ők hárman összesen 32,8 millió forint kárt okoztak az önkormányzati cégnek – állt a vádiratban.

Három fok, változó minősítések, enyhébb ítéletek

Az első fokon eljáró Nyíregyházi Járásbíróság 2017-ben a vádlottat folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 4 év börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Egyben 5 évre eltiltotta gazdasági társaságokban betöltött vezető tisztségviselői foglalkozástól.

A híres látogatás

A híres látogatás

 

 

Az ügy pikantériája volt – ahogy annak idején a Magyar Nemzet beszámolt –, hogy az első fokon eljáró bíróság meghallgatta a tulajdonosi jogokat gyakorló polgármestert, Kovács Ferencet is. A fideszes városvezető viszont jelezte: az önkormányzat nevében nem jelent be kárigényt. Kovács a 2013 óta húzódó ügyben többször megvédte a bizalmasának számító Bocskait, hangsúlyozva: szó sem lehet róla, hogy az ítéletig menessze vagy felfüggessze a cégvezért, akit megillet az ártatlanság vélelme.

Csúszó ítélet

A másodfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék eredetileg 2018 tavaszán hirdetett volna ítéletet, ám azt elhalasztotta júniusra, vagyis már csak a választások után hozott döntést a tanács.

A Nyíregyházi Törvényszék ítéletében Bocskai Pétert a folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette. Az indoklás szerint „nem nyert bizonyítást, hogy I. rendű vádlott ügyvezetőként megkötött vállalkozói szerződéseknél vagyoni hátrányt okozott a cégnek.” Ahogy „az sem volt megállapítható, hogy a szerződéskötések során azért tért el a korábbi gyakorlattól az elszámolásoknál, hogy a szokásos díjnál többet tudjon kifizetni vállalkozóknak.”

A gazdasági csalás bűntetteként értékelt cselekményt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének minősítette a Nyíregyházi Törvényszék. A vádlott börtönbüntetését és közügyektől való eltiltását 3-3 évre enyhítette. Miután az ítélet ellen az ügyész, a vádlott és védője is fellebbezett, a végső szót a Debreceni Ítélőtáblának kellett kimondania.

Két társának ítélete már júniusában jogerőre emelkedett: D. P. 3 éves börtönbüntetését egy évre enyhítették, míg N. J. 3 év börtönbüntetését 2 évre enyhítették, végrehajtását 2 évre felfüggesztették.

Most a Debreceni Ítélőtábla a vádlott vagyon elleni bűncselekményét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettének, míg a közbizalom elleni bűncselekményt folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségeként minősítette. A vádlott börtönbüntetését és közügyektől való eltiltását is 2 évre enyhítette.

Akihez „váratlanul” toppant be Orbán

Bocskai Pétert a 2014-es választási kampányban lett egy csapásra ismertté. Ő volt az a nyíregyházi, háromgyerekes családfő, akihez „váratlanul” toppant be országjáró útján a miniszterelnök. Orbán Viktor – ahogy azt tőle vidéki fellépésein már megszoktuk – kedélyesen csevegett el a vendéglátóival. Egy békés, boldog család idilli képe tárult elénk, ahol a legidősebb fiú máris érdeklődik a politika iránt.

A videó még megtalálható Orbán Facebook-oldalán:

A videó akkor került elő újra, amikor Bocskai Pétert és két társát meggyanúsították, majd vádat emeltek ellene. Bocskai állandó jelzője maradt: „Orbán nyíregyházi vendéglátója”.

Bocskai politikai, vezetői ambíciói a 2010-es önkormányzati választási kampányban kezdtek megmutatkozni. Egy darabig úgy tűnt, a baloldallal építi kapcsolatait. Csabai Lászlóné akkori polgármester más városrészek számára is példaként említette a Kertvárosban élő Bocskai közösségépítő tevékenységét. Aki még egy honlapot is létrehozott a kertvárosiaknak, hogy sok jó ötletüket ott tudathassák a világgal.

Miután Csabainé bejelentette, nem indul újra, másfelé kezdett kacsintgatni Bocskai, akkoriban azt rebesgették, kertvárosi önkormányzati képviselői babérokra vágyik, ám ott a Fidesznek volt egy erős embere, aki a következő körben is indult és nyert.

Kárpitos a legnagyobb önkormányzati cég élén

Alighanem mégis sikerült jó benyomást tennie az új Fidesz-KDNP-s városvezetésre, mert az önkormányzat felállása után nem sokkal ő lett a városüzemeltető cég első számú vezetője. Akkoriban beszédtéma volt Nyíregyházán, hogy a legnagyobb önkormányzati cég megérdemelt volna egy diplomás szakembert. Nem volt érthető, hogy Kovács Ferenc polgármester miért egy – végzettségét tekintve – kárpitost tett felelős vezető beosztásba.

Bocskai 2017. június 21-én, az elsőfokú bírósági ítélet után a NYÍRVV-nél betöltött cégvezetői posztjáról lemondott.

A volt cégvezetőt azonban Orbánék nem hagyták az út szélén. A Népszava írta meg még 2017 nyarán, hogy információi szerint a Somogy megyei Várdán összekötőként dolgozik az ottani bioüzemet megvásárló, nyíregyházi Révész Groupnál.

(Fotó: nyiregyhaza.hu, youtube.com)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?