Fotógaléria Pornóapátiból

Kalandos apátság romokban

  • Rózsa Melinda
  • 2012. április 25.

Kis-Magyarország

A történelem során megfordultak itt ciszterci és jezsuita szerzetesek, járt erre a török, volt német tulajdonosa, tartozott Ausztriához, majd téesz lett belőle és vegyi raktár. A Pornóapátiban található egykori apátság történetét fotógalériánkban járjuk körbe.

Különös történetű épületegyüttes található a Szombathelytől alig húsz kilométerre fekvő Pornóapátiban. A falu közvetlenül az osztrák határ mellett, a Vas-hegy lábánál helyezkedik el: a
volt cisztercita apátság területe jelenleg műemléki védelem alatt áll, de még a romok is sajátos hangulatot árasztanak. Itt már az államalapítás után templom állt, és azóta a történelem minden korszakban „megtalálta” Ómajort. Egyesek szerint a Pinka völgye egyik legérdekesebb történeti emlékhelye lehetne, ha kellőképpen helyreállítanák. Erre ráadásul most minden esély megvan. Ismerje meg a helyszínt és annak történetét fotógalériánkból!

a

volt cisztercita apátság területe

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?