Áll a bál az egyházban: költségvetési csalás gyanúja a zsadányi reformátusoknál

Kis-Magyarország

Ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás gyanúja miatt a NAV eljárást folytat a Békés megyei Zsadányban a helyi református egyházközség fenntartásában lévő intézményekben – ismerte el a Narancsnak az adóhatóság, a békési esperes és a zsadányi lelkész. A falu felbolydult.

Nem kis feltűnést keltett, amikor az adóhatóság nyomozói nemrég megjelentek az alig 1600 lelkes észak-békési faluba. Egy korábbi feljelentés alapján szállták meg a helyi református egyházközség fenntartásában lévő intézményeket, de információink szerint a parókián is jártak.

Iratokat, dokumentumokat, számlákat, kimutatásokat, füzeteket és dossziékat foglaltak le és vittek magukkal, s minderről jegyzőkönyvet vettek fel.

Áll a bál

A magát függetlennek nevező, de valójában a Fidesszel szoros viszonyt ápoló polgármester, Dudás Árpád elveszette a választást tavaly októberben. Dudás, akit nem éppen visszafogottságáról ismernek, nehezen dolgozta fel, hogy a politikába új szereplőként beszálló civil jelölt, Marton Sándor mindösszesen 10 szavazattal legyőzte őt.

Átvették az iskolát és a hatalmat

Átvették az iskolát és a hatalmat

Fotó: A szerző felvétele

Az elmúlt önkormányzati ciklusokban a sok hátránnyal küzdő zsadányi önkormányzat részben kényszerből intézményeinek java részét átadta a helyi református egyházközségnek. Az önkormányzat fenntartásában mára mindössze egy óvoda, a konyha és a temető maradt.

Átvették a tényleges irányítást

A helyszínen járva azt többen megerősítették, hogy az önkormányzati intézményeket megszerezve a református egyházközség a tényleges irányító hatalmat is átvette. Ebben partnerre találtak Dudás Árpád korábbi polgármesterben.

A hónapokkal ezelőtt, az önkormányzati választás után megszületett feljelentés súlyos dolgokat állít. Az adóhatósághoz eljutott jelzések szerint a faluban két idősek otthonában az engedélyezett létszám felett voltak évek óta. Tőlük a térítési díjat felajánlásként, „adomány Isten dicsőségére” címszóval szedték be, de hasonlóan jártak el a bölcsődében is. Emellett súlyos tízezreket kértek olyan táborozás után, amelyek költségeit a pályázat teljes mértékben állta. Legalább is ez szerepel - információink szerint dokumentumokkal alátámasztva - a feljelentésben, de a bizonyítás a nyomozók dolga lesz.

A feljelentés a zsadányi lelkészházaspár feltűnő gazdagodását is a NAV-nyomozók figyelmébe ajánlotta. A riportban megszólal a zsadányi lelkészek felettese, ugyanakkor az érintettek elzárkóztak attól, hogy a Narancs újságírójával a nyomozati szakban találkozzanak.

Arról, hogy mit mondanak a félelmükben nevük elhallgatását kérő helyeik, mit a lelkészek felettese, milyen gúnynevet ragasztottak a lelkészre, miket állít még a feljelentés és mire lehet számítani a folyamatban lévő vizsgálat során, a friss Magyar Narancsban olvashat részleteket.

Keresse a mindig izgalmas, érdekes Magyar Narancsot, amely csütörtöktől kapható az újságárusoknál és előfizethet rá itt:

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk