A leváltott katalán elnök nem hagyja annyiban, jöhet a demokratikus ellenállás

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 28., 18:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Továbbra is forró a helyzet Spanyolországban.

„Demokratikus ellenállásra” szólított fel Carles Puigdemont eddigi katalán elnök Barcelonában szombaton, akinek menesztését péntek este jelentette be a spanyol miniszterelnök a spanyol szenátustól kapott felhatalmazás alapján. „Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt” – jelentette ki Puigdemont, hozzátéve, hogy a Katalóniában bejelentett spanyol kormányzati döntések ellentétesek az állampolgárok szavazóurnáknál kinyilvánított akaratával.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

Fotó: Manu Fernandez/MTI/AP

A katalán politikus előre rögzített televíziós nyilatkozata elején elmondta: a katalán kormány teljesítette ígéretét azzal, hogy a helyi parlament pénteken megszavazta a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot. „Világos számunkra, hogy az elért eredmények megvédésének legjobb módja a demokratikus ellenállás a 155-ös cikk alkalmazásával szemben” – fogalmazott, és türelemre, kitartásra, erőszakmentességre, a béke megőrzésére szólított fel.

Kérte, hogy tartsák tiszteletben azoknak a katalánoknak a tiltakozásait, akik nem értenek egyet a katalán parlament „többségének döntésével”.

Elindult a tisztogatás

Közben Madridban a spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét. A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a spanyol kormányfő, aki már összehívta a spanyol minisztériumok államtitkárait és helyettes államtitkárait, hogy döntsenek a különböző területeket érintő feladatokról.

Ilyen feladat például a spanyol belügyminisztérium számára a katalán rendőrség felügyelete. Első intézkedéseként José Ignacio Zoido spanyol tárcavezető menesztette Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnököt. Helyére pedig Ferrán López főfelügyelőt nevezte ki, aki eddig a katalán rendőrség területi koordinációjáért felelt, és a testület második embere volt.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint várhatóan mintegy 150 magas beosztású katalán kormányzati tisztségviselő menesztését vonja maga után a spanyol kormány intézkedéssorozata.

Ezt kicsit benézték a katalánok: az európai államok nem állnak melléjük

Respublika van, csak éppen támogatás nincs. Több európai állam támogatásáról biztosította pénteken a spanyol kormányt, amely arra készül, hogy az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva menessze a barcelonai kormányt, és átvegye a közvetlen irányítást Katalóniában. Miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot, az Európai Unió több vezetője is sietett leszögezni, hogy kizárólag Spanyolországot tekintik tárgyalópartnerüknek – írja az MTI.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 28., 18:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  yoyo
  2017. október 29., 12:40
  tiszapolgári, igen, ahány szeparatizmus, ahány autonómiatörekvés, annyiféle kontextus, míg a nagy egész, itt az európai integráció, a sok kisebb-nagyobb regionális érdek összhangra való törekvését igényelni a súrlódások, szétfeszülések, konfrontációk helyett.
  Persze a lappangásra kárhoztatott érdekek semmilyen tartós egyensúlyi helyzetnek nem kedveznek, de éppen ezért lenne fontos a regionális törekvések érintettjeinek kompromisszumkészségre törekedni.

  Ami nagyon szomorú: a katalánoknak az európai Spanyolországon belüli kiterjedt autonómiája tulajdonképpen mintaszerű, gyakorlatilag az élet minden területén saját hatáskörben hozhatnak döntéseket, intézhetik a végrehajtást - és ez mégis kevés. Tulajdonképpen két elemmel kapcsolatban lehet a katalánoknak hiányérzete vagy fenntartása: a teljes nemzetállami szuverenitás hiánya, illetve a spanyol gazdaságon belül kiemelkedő gazdasági teljesítmény előnyeit az egyébként a nagy és nyugat-európai mércével elmaradott ország egésze fölözi, húzza le.

  A szuverén nemzetállam vágya a 21. századi EU-n belül szomorú, a gazdag tartomány önzése pedig riasztó is.
 2. 11
  öregmedve
  2017. október 29., 12:17
  Még két hónap ,és kiderül, hogy mi a katalán politikai elit nagy sajátja.
  Mindenesetre vall az némi előrelátásra és szervezettségre ahogy a spanyol csendőrség által elkobozott szavazócédulák pótlására francia területen nyomtatott tételt kamionokkal áthozták a határon ,ügyelve, hogy akkor éppen ne legyen ellenőrzés.
 3. 10
  tiszapolgári
  2017. október 29., 12:12
  jav.: önálló Katalán Köztársaságot
 4. 9
  tiszapolgári
  2017. október 29., 12:11
  Katalóniában történelmi hagyománya van a spanyoloktól való függetlenségi törekvéseknek, például a polgárháborúnak is a baloldali-anarchista-köztársaságiakat megtestesítő Barcelona, illetve a jobboldali-nacionalista-francóista Madrid közötti ellentét volt az egyik fő mozgatórugója.
  Nyilván mindenki előtt ott lebeg a délszláv háború vagy az északír konfliktus megismétlődésének a réme, és senki nem szeretné, ha néhány őrült megölné Fülöp királyt, remélem, hogy ilyesmire soha nem fog sor kerülni.
  Érdekes, amit tegnap olvastam, hogy az összes állam jelezte, hogy nem ismerné el az önálló Katalón Köztársaságot, csak a magyar kormány hallgat nagyokat, gondolom, így akarnak üzenni a székelyföldieknek, hogy kire is kell majd szavazniuk.
 5. 8
  yoyo
  2017. október 29., 10:51
  "Mivel a függetlenségi népszavazásra adandó spanyol válasz borítékolható volt,egy felelősen gondolkodó katalán kormányzatnak el kellett kezdeni... "

  ja, pont az előbb írtam, hogy mi a helyzet a felelősséggel.
  Ahogy a brexit is maga volt a két lábon járó előrelátás és felelősségérzet, a felelős gondolkodás a katalán politikai elit nagy sajátja is.
 6. 7
  öregmedve
  2017. október 29., 10:48
  Rövidesen kiderül, hogy a katalán függetlenség csak pár millió idealista álma, vagy valóban aktuális ügy.
  Mivel a függetlenségi népszavazásra adandó spanyol válasz borítékolható volt,egy felelősen gondolkodó katalán kormányzatnak el kellett kezdeni kiépíteni a saját párhuzamos közigazgatását, eljövendő nemzeti bankját, polgárőrségét és egész kormányzati strukturáját.
  Ha ez megtörtént akkor egyfajta kettős hatalom alakulhat ki Katalóniában.
  A spanyolok megteszik azt a szivességet, hogy választásokat írnak ki.A függetlenség pártiak decemberben bebizonyíthatják, hogy ők vannak többségben.
  A spanyol hatalomátvétel nyilván sok-sok zökkenővel ,érdeksérelemel fog járni és ez a köztársaság felé viszi a szavazókat.
 7. 6
  yoyo
  2017. október 29., 10:36
  a napokban valaki idézett barsi balázstól (?), hogy micsoda tévedés demokráciának gondolni azt, ha abortuszról, eutanáziáról szavaznak.

  A nagy fene helyzet, és ez a mai világ súlyos élménye, hogy "a demokrácia" kisgyerek kezébe nem való, akár a kés, a villa meg az olló. És főleg nem való felelőtlen emberek kezébe.

  A demokrácia nagyon puha társadalomszervezési forma. A működőképesség feltétele, hogy a résztvevők - a politikusok, a média és a választópolgárok - nagyobb része, zöme tisztában van a saját felelősségével, felméri a tettei, döntései következményeit, képes méltányolni a többi résztvevő érdekét.

  Ha a három fő résztvevő egyike megbolondul, valószínű, hogy a másik kettő képes észhez téríteni.
  Ha már kettő felejtkezik meg a felelősségéről, pláne ha mindhárom, akkor ott csuda alkotmány, fékek és ellensúlyok csodálatos rendszere közepette is lehetséges a kollektív elmebaj eluralkodása.

  Szóval szerintem ha a résztvevők kellő tudatossággal rendelkeznek, akkor jóformán bármilyen kérdés felvethető, megvitatható, és nagyon jó az esély arra, hogy a legfontosabb szempontok mérlegelése szerint fogad el vagy utasít el egy közösség valamit.

  Ha azonban sikerül az érzelmeket, az ösztönöket, az önzéseket felszabadítani, ha sikerül jól hangzó hazugságokkal, csábításokkal eltakarni a valódi lényeget, akkor könnyen válhat feltartóztathatalnanná a hülyeség áradása.


 8. 5
  tiszapolgári
  2017. október 28., szombat 23:09
  Kovacs: Ha nem viselkedik "demokratikusan" a spanyol kormány, akkor majd lesz?

  Nem tudom, de nem hiszem. Fogalmam sincs.

  - - -

  Kovacs: Arról nincs tudomásom, hogy a spanyol kormány terrorizálta volna a katalánokat.

  Megtette a spanyol rendőrség. Közel 800 civil sérült meg a népszavazás napján.
 9. 4
  rworse
  2017. október 28., szombat 22:48
  Szerintem jogos lenne megadni a jogot a katalánok népszavazási jogához. És persze sok más népnek is. Aztán jönnek a törzsek...
  Láncreakció.
 10. 3
  Kovacs
  2017. október 28., szombat 20:47
  2: Mit lehet erre mondani? Ha nem viselkedik "demokratikusan" a spanyol kormány, akkor majd lesz?
  Ilyet én nem mondok. Ilyet én nem kívánok senkinek. De azért azt megjegyzem, hogy hamarabb kellett volna gondolkozni, ez nemcsak arról szól, hogy rendezzünk egy függetlenségi "jelmezbált", mert nekünk is kell egy saját korrupt kormány. "Szuverénben". Mert konkrét problémákat nem fogalmaztak meg a szokásos hétköznapin kívül.(a baszkok több pénzt kapnak az infrastruktúrára, a katalán önkormányzat tovább küldi a polgárt a spanyolönkormányzathoz és vissza, ha el akarnak intézni valamit stb.)
  Arról nincs tudomásom, hogy a spanyol kormány terrorizálta volna a katalánokat.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...