Kormányinfó: Magyar Péternek új korszaka van

  • narancs.hu
  • 2024. április 25.

Belpol

Gulyás Gergely szerint háborúra készül a NATO, hozzánk viszont jön a kínai elnök május elején. Egyben elárulta, tanúként hallgatta meg az ügyészség a Schadl-Völner-ügyben. Az üzemanyagok árait nem fagyasztják be, csak árcsökkentésre vennék rá a kereskedőket. Az nem derült ki, hogyan.

Rögtön a háború témájával kezdődött csütörtökön 11 órától a kormányinfó. Gulyás Gergely beszámolója szerint elsőként a háborús helyzetet értékelték a kormányülésen. A kormány értékelése és aggodalmai szerint a NATO is arra készül, hogy aktív szereplője legyen a háborúnak, ezt bizonyítja, hogy Macron francia elnök egészen nyíltan beszélt arról, hogy csapatokat kell Ukrajnába küldeni. „Ez a legrosszabb forgatókönyv” – tette hozzá Gulyás, mert világháborúhoz vezet. Nem akar részt venni a NATO-misszióban, nem engedünk át fegyverszállítmányt.

Később szóba került az is, hogy a honvédségi törvény módosítása részletes szabályozást tartalmaz a katonai műveletekről.

Benzinár, alaptörvény-módosítás

A napokban felmerült, hogy a kormány ismét ársapkát tenne az üzemanyagok árára. „Az árak akkor csökkennek jelentősen, ha béke lesz” – szögezte le Gulyás, hozzátéve, hogy céljuk, hogy a háborús árakon nyerészkedni ne lehessen. A kormány arra kéri a kereskedőket, hogy az árakat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, és ennek érvényt fog szerezni. Ha nem történik meg két héten belül az árcsökkenés, „a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét, és lépni fog” – mondta tegnap Nagy Márton. Gulyás a Magyar Nemzet kérdésére nem tudott válaszolni, hogy pontosan mit.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is bejelentette, hogy módosítják az alaptörvényt, hogy kizárják annak a lehetőségét, hogy olyan személy kegyelmet kapjon, aki szexuális visszaélést követett el. A pedofil jellegű szexuális bűncselekmények nem évülnek el, nincs feltételes szabadlábra helyezés, ezek az elkövetők nem kaphatnak tiszta erkölcsi bizonyítványt.

A kormány el fogja törölni azt a rendelkezést, hogy az elnöki kegyelmet egy miniszter is aláírja. Később az ATV kérdésére ezt azzal indokolta, hogy 1990 óta egy alkalommal került sor arra, hogy a miniszter nem ellenjegyezte a kegyelmet. Ezért igazából nincs értelme, nincs erre szükség.

Másik fontos alkotmánymódosításukkal azt akadályoznák meg, hogy az Európai Unió hitelközösséggé alakítása megtörténjen.

 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Jön a kínai elnök

Május 8. és 10. között a kínai elnök, Hszi Csin-ping Budapestre jön.

„Kína már erősebb az EU-nál” – mondta Gulyás Gergely. A találkozót Szijjártó Péter vezetésével készítik elő.

Később megkérdezték, miért jön Magyarországra Hszi Csin-ping. A válasz szerint konkrét gazdasági ügyekről, projektekről lesz szó, ezeket majd idővel Szijjártó Péter fogja bejelenteni, de hogy melyik iparágakat érinti, azt nem árulták el.

Gulyás azt is elmondta, hogy az államkincstárnak meg kellene vizsgálnia, hogy a főváros csődközelben van-e. Az Origo rákérdezett a „hídpénzbotrányra”, amivel a propagandasajtó hónapok óta támadja Karácsony Gergelyt. „Korrupciógyanú lengi körbe a fővárost” – kommentálta Gulyás.

Magyar Péter is szóba került

Megkérdezték a rejtélyes mondatról is Gulyást, aki a legutóbbi kormányinfón azt mondta: „Nem láttam jelét ennek [Magyar Péter fellépésének]. Most nem szeretnék elemzői pozícióba kerülni, de én úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki. Mondom még egyszer, ami ebben az esetben történt, ahhoz nekem nincs közöm. De ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem.”

Erről Gulyás most azt mondta:

„Érdemes néhány hetet várni, esetleg két évet, és mindenki látni fogja, hogy ami történik, az egy baloldali harc, minket ez nem érint. Ha igen, akkor alighanem kedvezően.”

Magyar Péter egyébként hétfőn azt nyilatkozta, hogy Gulyás az idézett mondatával talán megfenyegette, de nem akar „kódfejtő” lenni. Erre most a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy „Magyar Péter ennyire nem hülye”. Egyelőre nem lát semmilyen problémát a kormányoldalon, de nagy felbolydulást lát a baloldalon– tette hozzá később.

Később azt is állította, hogy a '90-es években Magyar Péter SZDSZ-es volt (igaz, azt nem hangsúlyozta, hogy a szabaddemokraták akkor még szövetségben voltak a Fidesszel), aztán volt egy másik korszaka a Fideszben, és „most ismét egy új korszaka van”.

Gulyás Gergely Brüsszelről úgy nyilatkozott: a Szovjetunióban jobban adtak a látszatra. Arra reflektált, hogy az uniós pénzek feloldása érdekében többek közt a közbeszerzések tisztábbá tételét és közérdekű vagyonkezelő alapítványok ellenőrzését kérik a magyar kormánytól. A miniszter szerint itt inkább politikai kérdésekről van szó.

Később kérdésre felmerült az is, hogy Rogán Antal emberei belenyúlhattak a Schadl-ügy irataiba. Gulyás állítása szerint Varga Judit neki annyit mondott, hogy csupán azért mondott ilyeneket Magyar Péternek, mert a férfi ezzel nyomasztotta őt. Varga neki azt állította, hogy a beszélgetések alatt minél gyorsabban szabadulni akart a helyzetből. 

A miniszter közölte, tanúként halgatta meg ügyészség nemrég a Schadl–Völner-ügyben a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétellel kapcsolatban.

Orbán kampányáról

„Valamikor nyilvánosak, valamikor nem, a Facebook-oldalán lehet látni a beszámolókat” – mondta Gulyás arról, hogy Orbán titokban, előre válogatott közönség előtt, zárt helyen röffentette be a kampányát.

Azt nem tudta kijelenteni, hogy  nem fogják visszaléptetni Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltségtől.

A repülőtér megvásárlásáról a miniszter elmondta, hogy az üzemeltető cég hitelezőivel lehetnek problémák, ezért nem zárult még le az adásvétel, sok szereplő van, bonyolult protokoll, a tárgyalások lefolytatása hosszú időt vesz igénybe. Ehhez szükséges lenne, hogy a gyorsforgalmi út felújítása és a gyorsvasút kiépítése megvalósuljon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk