Kivonták a rendőrséget, ötödik napja uralják a tüntetők Seattle egy negyedét

  • narancs.hu
  • 2020. június 13.

Külpol

Capitol Hill Autonóm Övezet néven vonták ellenőrzésük alá a területet, követeléseket fogalmaztak meg, rendőrök nélküli világról álmodnak.

Ötödik napja Capitol Hill Autonóm Övezet (Capitol Hill Autonomous Zone, röviden CHAZ) néven tartanak az ellenőrzésük alatt tüntetők egy mintegy hat háztömbnyi területet a Washington állambeli Seattle-ben.

Az elmúlt hetekben a George Floyd halála után kitört zavargások során a környék komoly összecsapások helyszíne volt, a rendőrség könnygázt és hanggránátokat vetett be a tüntetők oszlatásához, a demonstrálók pedig megdobálták a rendőröket és autókat gyújtottak fel. A kormányzó végül behívta a Nemzeti Gárdát, a polgármester pedig kijárási tilalmat vezetett be, de mindhiába.

Az összecsapások múlt vasárnap egyre inkább egy rendőrőrs körül összpontosultak, ahova az a férfi is berohant, aki előtte autóval behajtott a tüntetők közé, és karon lőtt egy demonstrálót. A rendőrőrsöt végül hiába erősítették meg, hétfőn – a polgármester döntésére – inkább kiürítették, válaszul a tüntetők pedig barikádokat állítottak fel és kikiáltották a rendőrmentes CHAZ-t, az elhagyott őrsön pedig átírták a feliratot: „Ez a terület már a seattle-i emberek tulajdona”.

CHAZ Capitol Hill Autonomous Zone Seattle

CHAZ Capitol Hill Autonomous Zone Seattle

Fotó: Wikipedia/Swoggle

 

A helyi The Seattle Times szerint a békeidőben is trendi és művészekkel teli negyedbe az Occupy-mozgalmakhoz hasonlóan többen sátrakkal beköltöztek, felfestettek egy hatalmas színes „BLACK LIVES MATTER” feliratot, több emlékfalat is létrehoztak George Floyd emlékére, és például ingyen dokumentumfilm-vetítést is tartottak, valamint gyűléseket, ahol arról ötletelnek, hogy mi lesz most, hogyan lehet rendőrök nélkül elképzelni a világot, és megoldani a különböző társadalmi problémákat.

A CHAZ tüntetőihez kötődve több követelés is megjelent a médiában, köztük a seattle-i rendőrség megszüntetése vagy legalábbis alacsonyabb finanszírozása, forrásainak egészségügyre és szociális ellátásokra költése, a tüntetők elleni vádak ejtése, a bebörtönzés gyakorlata helyett elszámoltatási és resztoratív programok bevezetése, a dzsentrifikáció megállítása a lakbérek szabályozásával, a marihuána-fogyasztás miatt elítéltek szabadon bocsátása, a börtönben lévő feketék ügyének újratárgyalása, fekete orvosok alkalmazása a kórházakban, illetve hogy a tananyagba jobban vegyék be a feketék és az amerikai őslakosok történelmét.

CHAZ Capitol Hill Autonomous Zone Seattle

CHAZ Capitol Hill Autonomous Zone Seattle

Fotó: Wikipedia/Alex Glidewell

 

A beszámolók többsége békés és önszerveződő demonstrálókról ír, a konzervatív médiában és a Facebookon ugyanakkor megjelent és terjed egy beszámoló, amely szerint a területen található üzletek tulajdonosaitól maszkos fegyveresek védelmi pénzt követelnek dollárban vagy bitcoinban – a helyi rendőrség viszont azt közölte, hogy ez nem igaz, és egyáltalán nem tudnak ilyesmiről.

Bár Donald Trump elnök a Twitteren "hazai terroristáknak" nevezte a tüntetőket és arról írt, hogy „anarchisták vették be Seattle-t”, és arra szólította fel Jenny Durkan polgármestert, hogy vegye vissza a városát, vagy különben ő fogja, Jay Inslee kormányzó azt üzente vissza az elnöknek, maradjon ki az ügyből, Durkan pedig videóüzenetben vette védelmébe az autonóm övezetet, mondván, illegális lenne, ha az elnök bármilyen módon is beavatkozna.

A Trumphoz hű média viszont folyamatosan igyekszik lejáratni az autonóm zónát és erőszakosnak bemutatni a tüntetőket, a Fox News manipulált képeket is bemutatott, amelyeken egy maszkos fegyveres áll a negyed bejáratánál, illetve arra is volt példa, hogy máshol készült képekkel illusztrálta a híreit.

(BBC, The Seattle Times, Newsweek)