Ne migránsokat láss, hanem az embert – Alföldi Róbert-interjú a holnapi Narancsban

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. szept. 21., 08:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Menekültkérdésről, népszavazásról, színházról beszél többek között Alföldi Róbert, és arról, vezetne-e műsort Andy Vajna tévéjében. Ízelítő a csütörtöki Magyar Narancsból.

Magyar Narancs: Közhelyszámba menő kijelentés, hogy az Orbán-rendszer jót tesz a színháznak, sok a jó téma, erősek az indulatok. Szerinted jöhet egy olyan pont, amikor a közönség már nem akarja az aktuálpolitikát viszontlátni a színpadon?

Alföldi Róbert: Egyrészről azt látom, hogy a szakmában mindenki lehiggadt, anyagi és szellemi értelemben is elfogadták a kialakult színházi működésmódot. Ugyanakkor a színház továbbra is szelepként működik, épp mint a 70-es, 80-as években. Ráadásul pontosan tudható, hogy mely alkotóknál lehet erre számítani. Már nincs belőlük olyan nagyon sok, nem hinném, hogy őket megunná a közönség. Mióta egyre gazdagabb anyagot kínál a valóság a színházcsináláshoz, komoly esztétikai kérdés, hogy mennyire kell direkten fogalmazni. Számon kérik bizonyos ilyen típusú előadásokon, hogy miért mondanak ki mindent, miért fogalmaznak „plakátszerűen”. Ezt az én rendezéseimről is szokták mondani.

MN: Futótűz című, a menekültkérdést is érintő darabod bemutatója januárban lesz a Radnóti Színházban. Itt mennyire fogsz plakátszerűen fogalmazni?

AR: Semennyire, mert már maga a darab is nagyon távol áll a plakátszerűségtől. Arról a mondatról szól, hogy maradj ember. Hogy ne migránsokat láss, hanem ezt a menekültet, meg azt a menekültet, meg a harmadik menekültet. A színdarab klasszikus értelemben mesél el egy történetet, nem értékel, nem rakja speciális kontextusba. A sztori megrázó, és talán sok szempontot felkínál a valóság értelmezéséhez is.

(…)

MN: Az október 2-i népszavazás csak egy újabb kampány a sorban, vagy fordulópontot jelent a magyar közéletben?

AR: Valamiért iszonyú fontos a hatalomnak, mindent bedobnak. Azt hiszem, a foci mellett ennél az ügynél érzékelik, hogy na, most egyet gondol az ország. Itt egységet lehet kovácsolni, hiszen az ellenzéki pártok nagyjából ugyanazt vallják, mint ők, minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy velük van az ország. A népszavazás erős bizonyítéka lehet annak, hogy a Fidesz kormányzása nem szétszedi, hanem egységesíti Magyarországot.

MN: Számodra mi a tétje a népszavazásnak?

AR: Hogy sikerül-e totálisan megfertőzni az agyunkat. És erről nem egyedül a kormány tehet, hanem mindenki, aki valamilyen hatalmat gyakorol vagy valamilyen módon részt vesz a politikában. Minden mindennel össze van keverve. A terrorista a menekülttel. A terrorista az nem migráns, hanem másod-, harmadgenerációs bevándorló, azoknak a gyereke, akiket a keresztény Európa hozott ide bérrabszolgának. Én a terrorista akciókat modern kori rabszolgalázadásnak tartom, összekeveredve iszonyú aljas emberek mesterkedéseivel, mindenféle Isten nevében.

(…)

MN: D. Tóth Kriszta műsorában volt egy mondatod: „ne csináljunk úgy, mintha normális országban élnénk.” Szerinted mitől lehetne normális ez az ország?

AR: Attól, ha nem kellene ilyen interjúkat csinálni velem. Attól például tök normális ország lenne. Ha arról beszélgetnétek velem, hogy mit állítok színpadra, de nem úgy, hogy annak milyen politikai vetülete van.

Folytatás a friss Narancsban!

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. szept. 21., 08:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 63
  grrr
  2016. szeptember 28., szerda 06:25
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20160927-verekedes-nemetorszag-migrans.html

  "Baseball-ütőkkel támadtak magyarokra migránsok Németországban

  "Az ekkor már 20 migráns baseball ütőkkel és lécekkel kezdte ütni a kocsit, betörték a szélvédőt és a három utasból kettőt súlyosan megsebesítettek. A lap szerint a rendőrök óriási erőkkel vonultak ki, még helikoptereket is bevetettek."


  Lásd meg a migránsokban az embert és ne zavarjon hogy baseball ütőkkel vernek.
 2. 62
  szegedi789
  2016. szeptember 27., kedd 19:51
  61 ami szomorú, az szomorú ... valami hasznosabba is foghatna ...
 3. 61
  grrr
  2016. szeptember 27., kedd 12:47
  szegediben megszólalt az ember.

  Ja, nem.

 4. 60
  szegedi789
  2016. szeptember 27., kedd 12:15
  mi van grrrerke, csak bizonyos mennyiség leadása után fizetnek ???
  vagy kicsiny élete egyetlen célja lett a migránsozás, iszlámozás ??? ez viszont elég szomorú, de tényleg ... hajaj ...
 5. 59
  grrr
  2016. szeptember 27., kedd 11:36
  https://www.facebook.com/lokal.hu/posts/656958357792851?pnref=story
 6. 58
  grrr
  2016. szeptember 27., kedd 11:22
  http://faktor.hu/faktor-soha-nem-bocsatok-meg-a-migransoknak-a-ferjemet-remalmok-gyotrik?source=hirkereso

  "Ma délután ér haza az a debreceni kamionos, akit a migránsok kis híján agyonvertek egy franciaországi autópálya parkolójában. A férfi négy nap után is csak zokogva tud beszélni a támadásról, nem tudja, fog-e még valaha kamionra ülni. Élettársa, Mária nyilatkozott a Lokálnak.

  EZT IS AJÁNLJUK:
  "Tizenöt éve vagyok együtt Attilával, ő már akkor kamionosként járta az országot, világot. Korábban békefenntartó volt Boszniában, de ott sem került ekkora veszélybe. Attila Poperinge városka mellett, az A25-ös autópálya parkolójában hajnali négykor arra riadt fel, hogy mozog a rakománya. Kiszállt, hogy megnézze, mi történt, amikor hátulról fejbe verték. Visszamenekült a fülkébe, de a támadói mindkét oldalüveget betörték, kombinált fogóval ütötték a fejét, az arcát. Az összes fogát kiverték, csupán négy maradt. Soha nem bocsátok meg a migránsoknak.

  Attilát esténként rémálmok gyötrik, újra és újra átéli a borzalmakat. Bűntudata van, mert táppénzre kerül, nem tudja eltartani a családját. Eddig is napról napra éltünk, nincs spórolt pénzünk."
 7. 57
  Cyrano
  2016. szeptember 27., kedd 09:54
  Olvasom a facebookon, hogy egy magyar muszlim nőt bántalmazott egy férfi és senki sem segített a nőnek, a rendőrök 15 peccel a hívás után még nem voltak a helyszínen - és maga fel sem fogja, hogy ez minek a következménye.
  Csak szólok: a 888-on megjelent egy nagyon gusztustalan cikk, arról, hogy a nyuggerek felélik a jövőnket.
  Szóval idővel magára is sor kerül. Akkor is ilyen bőszen uszít majd?
 8. 56
  grrr
  2016. szeptember 27., kedd 08:36
  Amikor az igazhitű Allahra, Mohamed prófétára (akin sérelem esett egy karikatúra miatt) és a Koránra hivatkozik tömegmészárlás után, közben és előtt az semmiben sem különbözik a náci hóhéroktól, Mengelétől, a koncentrációs táborok őreitől és gyilkosaitól.

  Parancsra tettem...

  És tökmindegy hogy a parancsot Hitler adta ki avagy Allah és az ő prófétája.

  Parancs az parancs. Érkezzék Berlinből avagy....a Korán parancsára....az igaz hit követeli tőlem a hitetlenek kiirtását....

  A parancs leveszi a felelősséget a tömeggyilkosságok elkövetőiről.

  Lélektanilag a kétfajta tömeggyilkosság ugyanarra a kaptafára megy.

  Parancsra tettem....

 9. 55
  grrr
  2016. szeptember 27., kedd 07:28
  A Bataclan színház elleni horrortámadást a derék, kedves, szimpatikus muszlimok sokasága ünnepelte szerte Európában.

  Mint ahogy minden tömegmészárlást is sok-sok igazhitű ünnepel Európában. És ünnepelni fogja ez ezután elkövetkezendő tömegmészárlásokat is, Allah nevében.

 10. 54
  grrr
  2016. szeptember 27., kedd 06:29
  ..szine, virága.


  Ez lemaradt a végéről.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Blog

még több cikk