Miért érdekes, hogy hozzánk látogat az iraki felsőoktatási miniszter?

  • narancs.hu
  • 2024. július 26.

Belpol

Megfejtés: nem érdekes. Hacsak egyetlen dolog miatt mégis.

Nem túl sokatmondó közlemény a kormánytól, miszerint Budapesten van egy iraki miniszter.

Az oktatási kapcsolatok megerősítése érdekében együttműködési megállapodást írt alá Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára és Naim Abed Jaszer, az Iraki Köztársaság felsőoktatási és tudományos kutatási minisztere pénteken Budapesten – közölte az MTI.

Illés Boglárka az aláírás után tartott sajtótájékoztatón közölte, a megállapodás értelmében a Stipendium Hungaricum programban 2025 és 2027 között 100 iraki hallgatónak ajánlanak fel felsőoktatási ösztöndíjat Magyarországon.

Naim Abed Jaszer arról beszélt, hogy Irak is biztosít ösztöndíjakat magyar hallgatóknak, és bíznak benne, hogy a diákok kölcsönös cseréje a két népet összekötő kulturális hidat teremt, valamint pozitív hatással lesz a gazdasági kapcsolatokra is.

Hogy mi ebben az érdekes?

Hát ha más nem, legfeljebb az, hogy eszerint Irakban van felsőoktatással és kutatással foglalkozó önálló tárca. Budapestről ez nem mondható el: nálunk a Kulturális és Innovációs Minisztérium védnöksége alatt haldoklik a családügy a drasztikusan csökkenő születésszámokkal, a kultúra a színháztól a közművelődésig, az alap-, közép- és felsőoktatás kréta- és tanárhiányostul, szülőket fenyegető igazgatókkal és képzetlen óraadókkal és az átszervezésekkel és bizonytalanságokkal küzdő kutatásfejlesztés és a közigazgatás egy része.

Mindezt az a Hankó Balázs vezeti, aki hosszú ú-val írja azt, hogy „kultúrális”.

De legalább az egészségügy nem ennél a tárcánál van, mert... ja, várjunk, az meg a Belügyminisztériumhoz és annak exrendőr-vezetőjéhez került.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk