Több piaccal segítene a felsőoktatáson Hankó Balázs

  • narancs.hu
  • 2024. július 26.

Belpol

A kulturális és innovációs miniszter cégek segítségével növelné a doktoranduszok számát.

„Az egyetemeinken és a kutatóhelyeinken van infrastruktúra. Kutatási infrastruktúra. Ki kell ajánlani ezt a kutatási infrastruktúrát a piacnak” – mondta a 444.hu beszámolója szerint Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter, amikor a felsőoktatásról kérdezték Tusványoson. Hankó paradigmaváltásról beszélt a doktori képzéseknél, azt pedig helyesnek tartja, hogy a kutatók jelenleg „nem feltétlenül az egyetemeken vannak, hanem egy csomóan vannak kint az ipari szektorban”, a piacot pedig a doktoranduszok számának növeléséhez is segítségül hívná.

„Jó-e az a diplomadolgozat, vagy jó-e az a doktori munka, amelyet az egyetemen belül definiálnak? Jó lehet. De mi lenne, ha olyan doktori és diplomamunkák születnének, amelyeknél az adott piaci szereplőkkel való együtt gondolkodásban ott lennének azok a témák, amelyek mondjuk egy vállalatnak a pénzügyeivel vagy informatikai kérdéseivel kapcsolatosak?” – magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy a kutatók számának növekedéséhez az kéne, hogy több fiatal lépjen be doktoranduszként a vállalatokba.

A politikus beszélt az egyetemek modellváltásáról is, amibe szerinte az egyetemek döntése alapján léptek be, és a kormány tulajdonképpen csak felkarolta a szenátusok felől érkező javaslatot.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk