Káosz a francia vasútvonalakon: megrongálták a TGV-hálózatot

  • narancs.hu
  • 2024. július 26.

Külpol

800 ezer utast érint a leállás, közvetlenül a párizsi olimpia megnyitója előtt.

Összehangolt szabotázsakcióban megrongálták a francia TGV nagysebességű vasúthálózatának kulcsszakaszait is.

A leállás a vasúttársaság szerint 800 ezer embert érint, a  károk helyreállítása akár egész hétvégén tarthat.

Az akcióban az északi, a nyugati és a keleti vonalakat is megbénították, úgy, hogy összesen három helyen gyújtottak tüzet a pályán. Sikerült meghiúsítani egy támadást a Lyon és Marseilles közötti TGV szakaszon.

Ma este, a Párizsi Olimpiai Játékok nyitóünnepsége alkalmával százezrek tartanak a francia fővárosba, ráadásul a London és Párizs közötti nagy sebességű vasúti szolgáltatás is veszélybe került.

Patrice Vergriete közlekedési miniszter elítélte a „bűncselekményeket”, Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter pedig „egyenesen megdöbbentőnek” nevezte a rongálást, aminek „vizsgálják a lakosságra és az olimpiai sportolókra gyakorolt hatásait”.

Arról egyelőre nem szólnak a híradások, hogy kiket sejtenek a szabotázsakció mögött. A TelexCNN-re hivakozva azt írja, a párizsi ügyészség a szervezett bűnözéssel foglalkozó egységgel közösen nyomoz az ügyben. A magyar hírportál egyben idézi a BBC-t, mely szerint 

nem lehet nem észrevenni, hogy összefüggés van az olimpiai játékok és a szabotázs között.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk