Schein Gábor: „A Kertész Imre Intézet egyetlen képviselője se rágalmazzon nagy múltú intézményeket”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 29., 20:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az író elmeséli, miért mondta le a Kertész Imre Intézet vezetőjével való közös szereplést.

Ahogy arról múlt héten pénteken mi is megemlékeztünk, egészen érdekes interjút hallhattunk a Klubrádión a Kertész Imre Intézet vezetőjével, Hafner Zoltánnal. Az interjúban Hafner szépen beleszáll a Szépírók Társaságába, amikor olyanokat mond, hogy: „Azon túl, hogy az Imre valamikor öntudatlanul, tájékozatlanul elfogadta a felkérést és tagja lett (a szervezetnek), azon túl semmilyen kapcsolata nem volt velük.” És hogy: „…meg kell nézni, mennyire ápolják a munkásságát, van egy honlapjuk, meg kell nézni, hány éves lemaradásban vannak Kertész kapcsán.” Erre Gács Anna, a társaság elnöke reagált is Facebook-oldalán.

Ma pedig Schein Gábor ragadott klaviatúrát és számolt be a litera.hu-n arról, hogy a rádióinterjú meghallgatása után miért döntött úgy, hogy azonnal lemondja a Hafner Zoltánnal tervezett beszélgetést.

Néhány héttel ezelőtt ugyanis felkérték, hogy február végén vegyen részt Hafnerrel egy a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartandó beszélgetésen. A téma Kertész Imre életművének mai helyzete lett volna, írja Schein Gábor. „Előzetesen úgy gondoltam, hogy bár a Kertész Imre Intézet létrehozására semmi szükség nem volt, és a léte kifejezetten káros, de befejezett tény, ezért most már csupán azt lehet és kell elérni, hogy nyilvánosan, az irodalmi intézményrendszer szakmai központjaival együttműködve, így bizonyos ellenőrzés mellett végezze a munkáját. (…) A hagyaték egyetlen részének gondozása, kiadása és értelmezése sem lehet egy, jelenleg a nyilvánosság teljes kizárásával működő, semmiféle szakmai ellenőrzés alatt nem álló intézmény előjoga. Egy olyan adófizetői pénzből működő intézményé, amelynek ma még a telefonszáma és az e-mail-címe sem ismeretes.”

false

Miután azonban meghallgatta a klubrádiós interjút, azonnal lemondta a szereplést, mert „a Kertész Imre Intézet vezetője intézmények és személyek sorát sértette meg, vonta kétségbe munkájukat, és egy sor dologban nem mondott igazat”.

Ezután tételesen cáfolja is Hafner Zoltán bizonyos, például a PIM és Kertész viszonyára, vagy az író a Szépírók Társaságába történt „öntudatlan és tájékozatlan” belépésére vonatkozó állításait, illetve kiemelte, hogy Hafner elfelejtette megemlíteni a Magvető Kiadót és Morcsányi Gézát, holott a kiadó igen sokat tett a Kertész-életmű kiadásáért, és többek között Hafner is a Magvető szerkesztőjeként kerülhetett Kertésszel közelebbi viszonyba.

„Változatlanul úgy gondolom, hogy bár a Kertész Imre Intézet felállítására nem volt szükség, de a létezése tény, ezért a jövőben együtt kell vele dolgozni. Ehhez azonban az intézet részéről legalább két dologra van szükség. Az egyik a teljes nyilvánosság, amely szakmai garanciákat is magában foglal, hogy Kertész naplóinak közlésekor nem történhetnek utólagos beavatkozások. A nyilvánosság jegyében szükség van arra, hogy megismerhessük azintézet munkatársi körét, szerkezetét, céljait és nem utolsósorban azt, hogy pontosan milyen kéziratok birtokában van. Másrészt szükség van arra, hogy az adófizetők pénzéből működő Kertész Imre Intézet együtt kívánjon működni az egyetemi tanszékekkel, az akadémiai kutatóintézettel és a Magvető Kiadóval, és ne csupán az irodalomtörténet-írás és a filológia területén semmiféle szakmai tekintéllyel nem rendelkező Magyar Művészeti Akadémiával tartson zártkörű konferenciát. Az pedig a beszélgetés elkezdésének minimális előzetes feltételei közé tartozik, hogy a Kertész Imre Intézet egyetlen képviselője se rágalmazzon nagy múltú intézményeket és azok munkatársi körét, és ne terjesszen valótlanságokat. Mivel ez az előzetes feltétel nem teljesült, a beszélgetést sajnálattal lemondtam” – zárja sorait Schein Gábor.

Schein Gábor: Így nem lehet – Litera | Az irodalmi portál

Miután 2018. január 25-én este meghallgattam a Klubrádióban egy interjút Hafner Zoltánnal, csekélyke illúzióm is elszállt. Beláttam, hogy tévedtem. Úgy döntöttem, haladéktalanul lemondom a vele tervezett beszélgetést. – Schein Gábor a Kertész Imre Intézetről és egy beszélgetés lemondásának okairól.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 29., 20:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  rworse
  2018. február 02., péntek 10:37
  Habakuk, 5

  Schein tételesen, tényszerűen, ellenőrizhetően beszél. Te meg csak propagandát nyomsz - amelyben ami tényszerűség van, az koholt.
 2. 6
  szegedi789
  2018. január 31., szerda 21:04
  Habakuk minimum egy Hafner-, illetve Schmidt-rajongó... Na jó, több annál.
  Máskor névvel is vállalhatod. Attól se lesz kevésbé szánalmas...
 3. 5
  Habakuk
  2018. január 31., szerda 15:57
  Tény: Kertész tisztelte Schmidt Máriát, és rég ismerte, ő fordult hozzá. Peched van.
  Tény: Hafner szakember.
  Tény: Schein fröcsög a dühtől.
  Tény: a legegyszerűbb dolog valakivel nem leülni szemtől szembe, hanem rátartian kioktatni. Pfúj.
 4. 4
  rworse
  2018. január 31., szerda 14:09
  Habakuk

  Schein tételesen, tényszerűen, ellenőrizhetően beszél. Te meg csak propagandát nyomsz - amelyben ami tényszerűség van, az koholt.
 5. 3
  Habakuk
  2018. január 31., szerda 03:38
  Ennyi badarságot egy rakáson! Nem az szokott a baj lenni, hogy:
  1) az állam nem ad pénzt jó ügyre;
  2) ad pénzt, de inkompetens embert ültet rá?
  Most elhivatott szakértő + pénz is van. Ki is tört a pánik...

  Schein G. megtiszteltetve érezhetné magát, hogy Kertész Imre barátja (értsd jól: barátja, Hafner Zoltán) egyáltalán leült volna vele egy asztalhoz. (A kínos vezetői kötelesség...)

  "...Kertész Imre Intézet együtt kívánjon működni az egyetemi tanszékekkel..."
  Végül is a kellemes és ígértes együttműködés alaphangját Schein már megütötte... Én rohannék együttműködni vele, láthatólag nyitott rá.

  Gondolom fáj az is (sőt, az fáj aztán igazán), hogy Kertész kedvelte és tisztelte Schimdt Máriát -- (nem illik a scheini kánonba, úgyhogy csitt!)
  Mert a Hafner Zoltánnal semmi baj nem lehet.
  Vagy Kertész nem jött rá másfél évtizedig, hogy ez a Hafner egy nímand, vagy a Scein Gábor nem tudja, hol a helye, és osztatja magát a facebookon.
  De jó is lenne utólag úgy beállítani, hogy ez csupán egy utólagos imrézés... Jó erőlködést!
 6. 2
  szegedi789
  2018. január 29., hétfő 23:06
  Igen. Jól.

  1. Hafner urat még mindig nem értem. Ez valami személyes ügy részéről??? Vagy ilyen gyorsan sikerült felvenni a "tempót"?

  2. Legszívesebben elolvasnám a pontos leiratát azoknak a napoknak, amikor kertészi életmű (?) Sch. M -ékhoz került. (SZI-érdemrend esete is igencsak különös volt.) KI fizikai és szellemi hanyatlásával párhuzamosan szerintem adódna egy-két kérdés az "átigazolásról", az új gazdákról...

  3. Nem az első (magvetős) szerkesztő, aki mond/ír furákat...

  4. És jelen ügy még csak a szokásos bunkóra sikerülő eljárás. Ugyanis , ha Sch. M-ék kicsit is "okosak" lennének, akkor legalább az utolsó években megjelenő köteteknél messze földön nem volna alkalmasabb eszköz, hogy önkényes idézetekkel, eszmefutatásokkal a "ballib." oldalt az őrületbe kergessék. Ha migránsozásra, ha másra. Mindenre felhasználható...

  5. Utólagos "imrézés" gyakorlata nem túl elegáns.
 7. 1
  tiszapolgári
  2018. január 29., hétfő 22:21
  Schein Gábor jól döntött.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Blog

még több cikk

Politika

még több Politika...