Leslie Mandoki: Muszáj emléket állítanom ’56-nak és a szabadságnak

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. január 29.

Zene

Ennek tiszteletére New Yorkban koncertezik.

A Szabadság szárnyai című jótékonysági koncertet a Mandoki Soulmates a Beacon színházban adja a Grammy-díj gálaestje utáni napon, részben a Grammy-díjazottak tiszteletére, részben pedig az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékére is. A Mandoki Soulmates egyébként szintén Grammy-díjas csapat. 
Hétfő este Leslie Mandoki mellett a fellépők között lesz Bobby Kimball, John Helliwell, Mark Hart, Chris Thompson, Cory Henry, Klaus Doldinger, Nick van Eede, Bill Evans, Randy Brecker vagy például Julia Mandoki is. A koncert vendégsztárja a Magyarországról érkező Horváth Charlie lesz. 
Leslie Mandoki az MTI-nek telefonon elmondta: „egyik reggel a három gyermekemmel kávéztam és meséltem nekik az édesapámról, 1956-ról, és arról, hogy ez mi mindent jelent nekünk, magyaroknak. S akkor megfogant bennem a gondolat, hogy muszáj emléket állítanom ”56-nak és a szabadságnak.” A művész felidézte, hogy így született meg először egy könyv, ennek nyomán egy film a szabadságvágyról, majd 12-13 hónappal ezelőtt az ötlet, hogy ezt színpadra is állítsa. 
Ezt a színpadi feldolgozást – amely tavaly Bajorországban Európa érdemrendet, a párizsi MIDEM-vásáron pedig nagydíjat kapott – mutatják be hétfőn este a New York-i publikumnak. „Ez lesz a Szabadság szárnyai amerikai bemutatója” – hangsúlyozta az MTI-nek Mandoki, hozzátéve, hogy „nagy öröm és izgalom a New York-i debütálás”. 
A Németországban élő Leslie Mandoki (Mándoki László) 1992-ben alapította a Mandoki Soulmates nevű zenekarát olyan előadók részvételével, mint Al Di Meola amerikai dzsesszgitáros, Ian Anderson a Jethro Tulltól, Jack Bruce a Cream együttesből és az amerikai Bobby Kimball, aki – miután szakított a Totóval – Németországba költözött.

Korábbi interjúnkat itt olvashatja:

„Baráti kapcsolat köt ezekhez a politikusokhoz” – interjú Mándoki Lászlóval

A neves zenészt úgy tartja számon a német sajtó, mint hidat Orbán Viktor és a kisebbik német kormánypárt, a bajor CSU között. Az egykori Dzsingisz kánt világképéről, Sporty Spice-ról, bajor házibulikról, Orbánról és egy milliárdos állami támogatásról kérdeztük. Mándoki László: Mielőtt elkezdjük az interjút, volna egy kérésem, mert kicsit beletanultam a dolgok rendjébe itt a szülőföldemen, Magyarországon.

Figyelmébe ajánljuk