Áder János költői szavakkal ecsetelte, hogy a víz az úr

  • narancs.hu
  • 2019. április 26.

Lokál

„Kékes fehérség és a vízfelszínen tükröződő fény és árnyék impresszionista varázsa..."

Vizúr János és Kércz Tibor a víz témájában készített színes fotóiból Álmodó vizek címmel nyílt kiállítás  a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol bemutatták az azonos címmel megjelent albumot is.

A kiállítást Áder János nyitotta meg, az MTI tudósítása szerint e szavakkal: „A víz misztériumát tárja a közönség elé Vizúr János és Kércz Tibor fotókiállítása és a most megjelent fotóalbum képei is.
A képek segítségével érzékelhetjük az óceán csendjéből kibomló végtelenséget, a tengerzúgásban lefojtott hatalmas erőt, a sarkköri jégvilág absztrakt képződményeinek kékes fehérségét és a vízfelszínen tükröződő fény és árnyék impresszionista varázsát".

Ader János és Vizúr János

Ader János és Vizúr János

Fotó: MTI-Máthé Zoltán

Áder kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a természet többször figyelmeztetett bennünket felelőtlen döntéseink következményeire. Mint mondta, tájfunok, hurrikánok, évszázados rekordokat döntő aszályok drámai következményei láthatók a felvételeken, és szót e jtett arról is, hogy
a jégolvadás miatt bekövetkezett tengervízszint-emelkedés drámai hatással lesz az öt kontinensre.

A NASA becslésében 65 centiméter tengervízszint emelkedést jósol a századfordulóra, de ennél sokkal pesszimistább tudományos előrejelzések is léteznek ma már – mondotta a köztársasági elnök.

Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója ehhez annyit fűzött, hogy a május 31-ig látható tárlaton a vizek legkülönbözőbb formái, halmazállapotai és a vízhez kapcsolódó jelenségek fedezhetők fel.

Figyelmébe ajánljuk