Fél métert emelkedett a Duna vízszintje egy nap alatt

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 12.

Lokál

Úgy tűnik vége a nyárnak: jelentős lehűlés jön a következő napokban, az esőzések miatt több folyó is megáradhat. 

137 centiről 187 centire emelkedett a Duna Budapestnél egyetlen nap alatt – írja az Infostart. A lap emlékeztet, szakemberek szerint komolyabb árhullám érkezhet Ausztriából, ahol egyes helyeken akár az éves csapadékmennyiség egyharmada is lehullhat 3 nap alatt.

Az idokep.hu úgy számolja, hogy Ausztriában, Csehországban és Nyugat-Szlovákiában hétfő reggelig sok helyen 100-250 milliméter csapadék hullhat le, de a hegyvidéki területeken több mint 300 milliméter is összegyűlhet. Az esőzések miatt több folyó megáradhat, komoly árhullámra lehet számítani a Dunán, a Rábán és a Lajtán.

Ami a hőmérsékletet illeti, ott is hatalmas változás jön. Bár csütörtökön reggel még napsütés fogadta a budapestieket, a nyugati határhoz már megérkezett a markáns lehűlést hozó hidegfront. 

A Telex szerint az emelkedés olyan mértékű lehet, hogy az előrejelzés szerint Nagybajcsnál már szeptember 15-én meghaladhatja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, majd a rá következő két napban a másodfokút is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A halál sava-borsa

Az űrből jött szörnyek műfajában máig verhetetlenek a banánfejű xenomorfok: savas vérükkel, páratlan ellenálló képességükkel, vérszomjukkal egyszerre keltenek rémületet és csodálatot.

Lépések a vonalon

  • - turcsányi -

A labdarúgásban, segítse immár a legkorszerűbb űrtechnika, ritkák az egyértelmű dolgok, kivált abban a tekintetben, hogy ki a jobb.

Kicsi a világ

  • Kiss Annamária

A játszók melegítenek az öltöző és tornaterem kombinációjából kialakított díszletben. Térdhajlításokat végeznek, szökdécselnek, aztán beállnak a starthoz, eldördül a pisztoly, kezdődik az előadás.

Fájjon Bicskéig

A magyar állam egyre mélyülő diszfunkcionalitása, az 1990 óta nem tapasztalt nemzetközi térvesztés idején Orbán Viktor a hétvégi fideszes dzsemborin azt találta mondani, hogy már nem elég gyurcsányozni, hanem a szakpolitikai vitákat is meg kell nyerni.

Külön utak

A tartományi választások Szászországban és Türingiában a szélsőjobboldali AfD előretörését és az országos kormány­koalíció pártjainak vereségét hozták. A kereszténydemokraták mindkét tartományban csak szélsőbaloldali pártokkal alakíthatnak parlamenti többséggel rendelkező kormányt.

Látlelet

A hosszú várólisták miatt a magánegészségügyet választó betegek abban bíznak, ha fizetnek, szebben beszélnek velük, hamarabb gyógyulnak. Az orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvédek mást tapasztalnak. A pénz nem helyettesíti az embert.