Dokumentumfilm készült Hollywood leginkább félreértett színészéről

  • narancs.hu
  • 2021. július 8.

Mikrofilm

Szívszorító újra látni a Top Gun sztárját.

„Val Kilmer, Hollywood legváltozékonyabb és/vagy leginkább félreértett színésze 40 éven át dokumentálta saját életét és mesterségét. Több ezer órányi filmanyagot halmozott fel, a 16mm-es, testvérével készített házi videóktól azokig az időkig, amikor a Top Gun, a The Doors, a Tombstone – A halott város és a Mindörökké Batman ikonikus szerepeit alakította” – szól a Val című film hivatalos ismertetője. Ebben azt ígérik, hogy mindezekből az anyagokból Leo Scott és Ting Poo rendezők eredeti és nyers dokumentumfilmet alkottak, ami nemcsak egy csupaszív, a gyertyát két végén égető embert mutat be, de azt is, mit jelent művésznek lenni.

Az alkotók kilenc hónapon át digitalizálták a színész saját videóit. Elmondásuk szerint ezek segítségével minél többet láttak Val Kilmerből, annál inkább megértették, ki is ő valójában. „Az az érzésed, hogy őt valójában a saját mestersége érdekelte. Úgy gyűjtögette bölcsen az anyagokat mintha sejtette volna, hogy egy nap mindez egy nagyobb sztorivá áll majd össze” – fogalmaztak. A színész pályája a 80-as években kezdődött, olyan filmeknek köszönhetően mint a Top Gun, a Willow, a The Doors vagy a Szemtől szemben pedig hamar sztárrá vált. A 2000-es években viszont egymást követték hatalmas buktái: A vörös bolygó, A spártai vagy a Nagy Sándor, a hódító sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Néhány évente ezek után is akadt egy-egy jobban sikerült mozija (Durr, durr és csók; Mocskos zsaru – New Orleans utcáin; Palo Alto), ám kikerült a reflektorfényből. Ehhez az is hozzájárult, hogy 2015-ben gégerákkal diagnosztizálták, ami miatt elvesztette hangját. A dokumentumfilmben többek között erről is beszámol – szívszorító látni, amint a 90-es évek egyik sztárja elektromos beszédsegítő készülékkel beszél életéről.

A Val azonban nem csak amiatt érdekelheti a filmrajongókat, hogy a betegsége miatt az elmúlt években a világ elől elvonult színész újra kamera elé állt. A filmben egy rakás, eddig soha nem látott, színfalak mögötti jelenet is nézhető lesz majd Kilmer filmjeiből. Csak A vörös bolygó című mozi forgatása alatt 200 órányi anyagot filmezett például, emiatt külön kamerastáb követte őt.

A Val az idei Cannes-i Filmfesztiválon debütál majd, ezt követően a tengerentúli mozik július 23-tól vetítik, az Amazon Prime-on pedig augusztus 6-án mutatják be.

Figyelmébe ajánljuk