Dokumentumfilm készült Hollywood leginkább félreértett színészéről

  • narancs.hu
  • 2021. július 8.

Mikrofilm

Szívszorító újra látni a Top Gun sztárját.

„Val Kilmer, Hollywood legváltozékonyabb és/vagy leginkább félreértett színésze 40 éven át dokumentálta saját életét és mesterségét. Több ezer órányi filmanyagot halmozott fel, a 16mm-es, testvérével készített házi videóktól azokig az időkig, amikor a Top Gun, a The Doors, a Tombstone – A halott város és a Mindörökké Batman ikonikus szerepeit alakította” – szól a Val című film hivatalos ismertetője. Ebben azt ígérik, hogy mindezekből az anyagokból Leo Scott és Ting Poo rendezők eredeti és nyers dokumentumfilmet alkottak, ami nemcsak egy csupaszív, a gyertyát két végén égető embert mutat be, de azt is, mit jelent művésznek lenni.

Az alkotók kilenc hónapon át digitalizálták a színész saját videóit. Elmondásuk szerint ezek segítségével minél többet láttak Val Kilmerből, annál inkább megértették, ki is ő valójában. „Az az érzésed, hogy őt valójában a saját mestersége érdekelte. Úgy gyűjtögette bölcsen az anyagokat mintha sejtette volna, hogy egy nap mindez egy nagyobb sztorivá áll majd össze” – fogalmaztak. A színész pályája a 80-as években kezdődött, olyan filmeknek köszönhetően mint a Top Gun, a Willow, a The Doors vagy a Szemtől szemben pedig hamar sztárrá vált. A 2000-es években viszont egymást követték hatalmas buktái: A vörös bolygó, A spártai vagy a Nagy Sándor, a hódító sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Néhány évente ezek után is akadt egy-egy jobban sikerült mozija (Durr, durr és csók; Mocskos zsaru – New Orleans utcáin; Palo Alto), ám kikerült a reflektorfényből. Ehhez az is hozzájárult, hogy 2015-ben gégerákkal diagnosztizálták, ami miatt elvesztette hangját. A dokumentumfilmben többek között erről is beszámol – szívszorító látni, amint a 90-es évek egyik sztárja elektromos beszédsegítő készülékkel beszél életéről.

A Val azonban nem csak amiatt érdekelheti a filmrajongókat, hogy a betegsége miatt az elmúlt években a világ elől elvonult színész újra kamera elé állt. A filmben egy rakás, eddig soha nem látott, színfalak mögötti jelenet is nézhető lesz majd Kilmer filmjeiből. Csak A vörös bolygó című mozi forgatása alatt 200 órányi anyagot filmezett például, emiatt külön kamerastáb követte őt.

A Val az idei Cannes-i Filmfesztiválon debütál majd, ezt követően a tengerentúli mozik július 23-tól vetítik, az Amazon Prime-on pedig augusztus 6-án mutatják be.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.