AlkalMáté Trupp: Mészáros Béla

  • 2016. július 18.

Snoblesse

Terítéken a Máté–Horvai-osztály újabb tagja.

Volt már Járó Zsuzsa (2007), Szandtner Anna (2008), Kovács Patrícia (2009), Máthé Zsolt (2010), Mészáros Máté (2011), Péter Kata (2012), Száraz Dénes (2013), Gál Kristóf (2014) és Dömötör András (2015), s hogy kicsit jobban értsük, mire is számíthatunk a Mészáros Béláról szóló Mészáros Béla című produkciótól, elevenítsük fel Kovács Patríciát! Íme:

false

„A sorozat harmadik darabjánál – a volt Máté–Horvai-osztály tagjai évente egyszer, Zsámbékon, a bázison »tűhegyre« veszik önmagukat, önmaguk közül valakit; eddig Járó Zsuzsát és Szandtner Annát, most Kovács Patríciát, de jövőre fiú jön, Máthé Zsolt – érdemes talán kicsit belegondolni, miről is szólnak ezek az alkalmi produkciók.

Annyi biztosnak látszik, hogy nem az a lényeg, hogy megtudjunk sok mindent a címszereplőről. Nem mélyinterjú – noha nyilván megelőzi a produkciót valami ilyesmi –, nem élveboncolás – föltehetően ilyesmi is –, és nem portré, nem vallomás, legkevésbé intimkedés. Színházi etűdök sorozata, melyhez az apropót nem valamelyik színdarab, hanem az egyik színész személyisége szolgáltatja. Ha nem lenne, ki kéne találni. De van.

Ahogy van, még mindig létezik ez a bizonyos valahai színészosztály: tizennégy színész, akik másként és máshol teljesítik a rájuk mért szakmai próbatételeket, miközben – úgy látszik – még mindig van mit mondaniuk-mutatniuk egymásnak is. Hogy ki hol tart éppen, kiben milyen kanyar készülődik, vagy ki bánta meg a tavalyi kanyart, és igyekszik visszakormányozni önmagát egy korábbi stádiumba – ez mind látszik ezekben az évenkénti zsámbéki produkciókban. Vagyis látszik, hogy ki boldog, és ki nem. Meg hogy ki mit tud. A valahai osztályközösség, a színészi »kölyökkorból« eredő összetartozás közös nyelve még mindig működik – ettől aztán van egy felszabadult, játékos és gátlástalan karaktere az előadásnak. Ebbe fér bele a keménykedés, a beszólás, a megmondás – aminek soha nem az igazságtartalom a mércéje (ez legföljebb az apropója), hanem a színházi hitelesség.”

A teljes írás itt olvasható, a színházi hitelességet pedig a Jurányi Inkubátorházban lehet számon kérni a Mészáros Béla-epizódtól. Rendező: Máté Gábor. Szereplők: Czukor Balázs, Dömötör András, Gál Kristóf, Járó Zsuzsanna, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Vajda Milán

Előadások: július 28., 29., 30., 31.

Figyelmébe ajánljuk