- ki -

  • - ki -

- ki - cikkei

Rita Zimmer-Wolfgang Kohlhaase: Hal négyesben

  • - ki -
Rita Zimmer-Wolfgang Kohlhaase Hal négyesben című darabját, mint látják, ketten írták; de ketten csinálták a díszletet és a jelmezt meg még a koreográfiát is; a zenét meg már hárman, és a színpadon négyen állnak - és ehhez képest nagyjából minden, de minden rémes.

Minden ötödik órában

  • - ki -
Minden ötödik órában bántalmaznak valakit családon belül. Illetve nem is így igaz: minden ötödik órában keletkezik ilyen tárgyú bírósági ügy, márpedig jó okkal hisszük, hogy az "ügyeknek" csak töredéke kerül bíróság elé. Ahol ugyanis sikerül a megfélemlítés, ott csönd következik.

Székely Csaba: Bányavirág

  • - ki -
Székely Csaba Bányavirágcímű drámáját a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal koprodukcióban mutatták be a Nemzeti Színházban; és miként nemrégiben a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Tompa Miklós társulat közös darabját, Sebestyén Aba rendezte.

Spiró György: Koccanás

  • - ki -
Spiró György Koccanás című darabja igazi Zeitstück - akként is mutatta be a Katona, majd' tíz éve. Zeitstück esetében súlyos kérdés, vajon tud-e történelmi darabbá válni - avagy kiderül, hogy a "Zeit" időben jól kiterjed, mert a helyzet nem változik, vagyis marad kortárs jelenség. Vagy: egyik sem, mert az a Zeit már nem ez a Zeit.

Caragiale Farsang

  • - ki -
Caragiale Farsang című műve tényleg "vérbő komédia", még ha a hideg is ráz engem ettől a fordulattól. A nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház hozta el a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, Silviu Purcarete rendezésében.

színház - Moliére: Scapin, a szemfényvesztő

  • - ki -
című darabját Rideg Zsófia új, modernizált, leginkább a köznyelv felé hajló fordításában mutatta be a debreceni Csokonai Színház Silviu Purcarete rendezésében. Helmut Stürmer impresszív, nagyszabású díszlete egy épp tatarozás előtt-alatt álló kávéházat idéz: itt ütközik egymásba a két szerelmes ifjú, a két zsarnok apa, a két szerelmes lány, miközben Olt Tamás szolgálója puha, vontatott léptekkel, szenvtelen arccal pincérként szervírozza a különféle kellékeket.

Kövess minket: