Dobsi Viktória (Párizs)

 • Dobsi Viktória (Párizs)

Dobsi Viktória (Párizs) cikkei

Egység a kétségek előtt

 • Dobsi Viktória (Párizs)
Több millióan mentek utcára vasárnap Franciaország majd 200 településén, hogy emlékezzenek a január 7-én elindított merényletsorozat áldozataira, hitet tegyenek a köztársaság, a demokrácia és a szabadságjogok mellett, és egységesen álljanak ki a fanatizmus és a terrorizmus ellen.

Aligha lesz jobb

 • Dobsi Viktória (Párizs)
A hatévente esedékes helyi választások gyakran végződnek a hatalmon lévők vereségével, amit a köztársasági elnökök rendszerint a kormányzó csapat részleges cseréjével kezelnek. Most is így történt.

A reakció ébredése

 • Dobsi Viktória (Párizs)
Látványosan meghátrált a kormány a társadalompolitikáját tömegtüntetéseken támadó konzervatív csoportok elől. Hová vezet a szocialista visszavonulás?

Az aranytojást tojó gyilkos

 • Dobsi Viktória (Párizs)
Augusztus óta tudjuk, hogy Fukusimánál újra bajok vannak: szivárogni kezdett a megsérült reaktor hűtésére szolgáló töméntelen, a folyamatban szennyezetté váló víz. A Franciaországban és az Európai Parlamentben is az atomipar ostoraként ismert képviselőt a japán baleset tanulságairól, az európai atomnyilvánosságról és a francia atomipar erejéről kérdeztük.

A vízibicikli robbanékonysága

 • Dobsi Viktória (Párizs)
A francia elnökválasztás első fordulójának legnagyobb meglepetése a szélsőjobb 18 százalékos eredménye volt. Szerencse, hogy még így sem jutottak be a második fordulóba, amelynek kimenetelét az elemzők és közvélemény-kutatók elég magabiztosan merik megjósolni.

Szocialista előválasztás Franciaországban - Mindenki egyért

 • Dobsi Viktória (Párizs)
Az 1958 óta fennálló V. köztársaság ez idáig egyetlen baloldali elnökéhez hasonlóan újra egy Francois szállhat ringbe jövő tavasszal az újrázni óhajtó Nicolas Sarkozy ellen. Hollande csupán azt ígéri, hogy riválisával (akárcsak a meccsről lemaradt Strauss-Kahnnal) ellentétben "normális", és az is marad.

Adózzanak a leggazdagabbak! - Elővágás

 • Dobsi Viktória (Párizs)
A leggazdagabb földlakók versenyében évek óta dobogós helyen végző amerikai Warren Buffett augusztus közepén szórakoztató írásban érvelt a "szupergazdagok" igazságtalan és szükségtelen kényeztetése ellen. A tehetősek adóinak megemelése azóta a válság újabb hullámai közt vergődő európai államokban is napirenden van.

Franciaország: euródilemma és adósságválság - Áldozati disznók

 • Dobsi Viktória (Párizs)
Franciaországban a válság magyarázatainak vezérszólama jobbára az általános európai sémát követi: a lusta, pazarló, csaló déli államok a ludasok a közös valuta megrendülésében. Ám e közhelyet mind többen kérdőjelezik meg, s felmerül az is: vajon ez az interpretáció nem csak arra jó-e, hogy megágyazzon az antiszociális ellenforradalomnak.

Mi marad Schengenből? - Az új vasfüggöny

 • Dobsi Viktória (Párizs)
"Mert éj lett, és a barbárok nem jöttek el. / S futárok érkeztek a limesek felől, / jelentve, hogy barbárok többé nincsenek. / S most - vajon barbárok nélkül mi lesz velünk? / Õk mégiscsak megoldás voltak valahogy..." (Konsztantinosz Kavafisz: A barbárokra várva; Somlyó György fordítása) Bár a tőke és az áruk eddig is szabadabban mozogtak az unión belül, mint az emberek, a tanács múlt heti döntése értelmében az utóbbiak részére további korlátozás bevezetése szükséges. De nincs okunk aggodalomra: az Európai Unió megvédi polgárait a maga festette rémképektől.

Fejcsere a francia jobbszélen - II. Le Pen

 • Dobsi Viktória (Párizs)
Két hete a Loire menti Tours-ban tartotta 14. kongresszusát Európa egyik legrégibb és legsikeresebb szélsőjobboldali pártja. A Nemzeti Frontot (Front National, FN) 38 éven át elnöklő Jean-Marie Le Pent legkisebb lánya, Marine váltotta.

Kövess minket: