Dorogman László

 • Dorogman László

Dorogman László cikkei

Irak: Jönnek a mollák?

 • Dorogman László
A szunnita pártok ismétlõdõ bojkottfelhívásai és az amerikaiak ragaszkodása a január 30-i dátumhoz egyre valószínûbbé teszi, hogy az Irakban rendezendõ parlamenti választásokból a síiták pártjai kerülnek ki gyõztesként. Ez nyugvópontra juttathatná Irak és Irán sok vihart átélt viszonyát, ugyanakkor persze fokozná a belsõ feszültséget.

Stauffenberg-évforduló: Hitler és a Gothai Almanach

 • Dorogman László
Július 20-án volt a 60. évfordulója a Hitler elleni legkomolyabb merényletnek, amely - ha sikerül - lerövidíthette volna a II. világháborút, és emberek millióinak az életét menthette volna meg. A végrehajtó Klaus Schenk von Stauffenberg gróf - és társainak jelentõs része - a német arisztokráciához tartozott, amit sokan úgy értelmeznek, hogy a nemesség a nácizmus ádáz ellenfele volt. Ez távolról sincs így - mutat rá új könyvében egy német szakértõ.

Hol emlékezzenek a németek? Halottak, sorakozó!

 • Dorogman László
A hét végén Berlinben tartotta idei csúcsrendezvényét (A haza napja elnevezéssel) a német Elűzöttek Szövetsége (Bund der Vertriebenen - BdV), amelynek szónokai ezúttal új csapásirányon fogalmazták meg követeléseiket. Most nem a Benes-dekrétumokat ostorozták hévvel: inkább egy európai kitelepítési központ létrehozását sürgették, ragaszkodva annak berlini székhelyéhez. A szláv szomszédok hallani sem akarnak német helyszínről.

Berlusconi balhéi: Idén nem mennek Olaszba

 • Dorogman László
Botrányt kavart az EU soros elnökeként mondott első strasbourgi beszédével az olasz miniszterelnök, amikor egy náci haláltábor kápójához hasonlította az Európai Parlamentben őt bíráló német honatyát. A kiszólást nemcsak Berlinben fogadták felháborodással, de onnan jött a legcsattanósabb válasz: a német kancellár megsértődött, és lemondta tervezett itáliai nyaralását.

Németország: Búcsú a jóléti államtól

 • Dorogman László
A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vasárnap tartott rendkívüli kongresszusán a küldöttek elsöprő többséggel hagyták jóvá a pártelnök-kancellár, Gerhard Schröder csomagtervét, amelynek lényege a jóléti állam költségvetésének megnyirbálása. A párt balszárnya a vártnál kisebb ellenállást tanúsított, ám a feladat nehezebb része, a parlamenti elfogadtatás még hátravan.

Az ENSZ, a NATO és az EU a támadás után: Másnaposság

 • Dorogman László
Miközben az intervenciós erők a vártnál hevesebb ellenállásba ütköznek Irakban, világszerte Amerika-ellenes tüntetések jelzik a glóbusz hangulatát. A Bush-kormányzat alkalmasint legyint csupán erre, ám többet nyomnak a latban azok a károk, amelyeket nemzetközi szervezeteknek okoz a külön utas, hegemóniára törő politika.

Amerikai támaszpontok Európában: Súlypontáthelyezés

 • Dorogman László
A recesszió bugyraiban szédelgő német gazdaságnak úgy hiányzik a területén lévő amerikai támaszpontok áthelyezése Kelet-Európába, mint a közmondásos tót atyafinak a hanyatt esés. A februárban még cáfolt, ám március első hetében hivatalos források által is megerősített áttelepítési tervek konkrét formát várhatóan csak egy év múlva öltenek - legalábbis ezt állítja az Európában állomásozó amerikai haderők parancsnoka.

Chirac és Putyin iraki stratégiái: Póker a tűzvonalban

 • Dorogman László
Az Egyesült Államok újabb BT-határozati javaslata után pár órával közzétett francia-német emlékeztetővel Párizs megerősítette azt a benyomást, hogy az iraki háborús tervek ellenzésével tovább kívánja játszani a "grandeur" feltámasztását célzó játszmát a nemzetközi porondon, Élére állva az amerikai katonai csapást ellenző európai erőknek, miközben Moszkva csöndes diplomáciai húzásokkal igyekszik bebiztosítani magát minden eshetőségre, főként a saját gazdasági érdekeit tartva szem előtt.

NATO: hasadó szövetség: Mit nem beszél az a német

 • Dorogman László
A szövetségi szolidaritás homlokzata mögött Washington megkezdte a NATO-tagállamok osztályozását. A fő kritérium: mennyire lehet számítani az egyes országokra az amerikai elnök által rendszeresen emlegetett "készségesek koalíciójában", amely az Egyesült Államok globális intervenciós politikáját hivatott szolgálni a NATO-n belül és azon kívül is. A szelekció első prominens áldozata a visszaminősített Németország, miközben a kelet-közép-európai új (illetve leendő) NATO-tagok némelyike lendületesen igyekszik beférkőzni Washington kegyeibe. Hosszú távon ez akár a NATO súlyának csökkenését, az USA puszta segédcsapatává degradálását is eredményezheti.

Az iraki helyzet: A pokol kapujában

 • Dorogman László
Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági és külpolitikai súlypontjainak 2001-es átrendezése egyes országok esetében fájdalmas következményekkel járhat. A revízió nyomán Washington célkeresztjébe került Irak, amely 15 éve még az Egyesült Államok fegyvertársa és partnere volt az iszlám fundamentalista Iránnal vívott nyolcéves háborújában - most viszont csak hetek választják el az amerikai inváziótól.

Az iraki háború ellenzői: Bush bajusszal

 • Dorogman László
Napról napra nő a valószínűsége, hogy az amerikai kormányzat fenyegetései konkrét formát öltenek, és a Perzsa-öböl térségében felvonult haderő megindul Irak ellen. Az Egyesült Államok európai szövetségeseinek körében azonban nem túl nagy a lelkesedés: Párizs és Berlin részéről felháborodás fogadta, amikor Donald Rumsfeld védelmi miniszter "problémának" minősítette a két NATO-szövetséges hozzáállását, "bezzeg" példaként hozva fel a NATO kelet-közép-európai új tagjait.

Kövess minket: