Farkas Eszter

 • Farkas Eszter

Farkas Eszter cikkei

Folytatódó harcok Szudánban - Észak észak ellen

 • Farkas Eszter
Míg Dél-Szudán elszakadását ünnepli, az új határtól északra, Szudán területén tovább folyik a polgárháború. A három kritikus területet - Abyeit, Dél-Kordofánt és Kék-Nílus szövetségi államot - egymás után érik a bombázások; a kiéheztetés és a politikai üldöztetés elől több százezer ember menekül.

Amerika arca - László Péter New Orleans-i önkéntes

 • Farkas Eszter
A Kellner Alapítvány ösztöndíjával a connecticuti Hartfordban tanuló fiatal a télen két hetet töltött rothadó házak "kibelezésével" New Orleans szegénynegyedében. A tavaszi szünetre saját csapatot toborzott az egyetemről a Common Ground Collective (CG) nevű önkéntes segélyszervezetnek.

"Nem jóisteneket képzünk"

 • Farkas Eszter
1979-ben végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem piac- és reklámkutatási szakán. A reklám és a PR viszont feltételezi a piacgazdaság létét.

Nem csak hírnév - Graffiti és street art

 • Farkas Eszter
Amerre nézünk, graffiti, matrica és sablonfestmény borítja a várost. Szinte nincs szabad felület, sőt, a "street art" a galériákba is beköltözött. De mi a különbség a falfirka, a graffiti és a street art között?

"Eygszerűen lemegy és lenyomja" - Belga

 • Farkas Eszter
Október elsején megjelent a harmadik album, ami az ember fejébe még a meghallgatás előtt kérdőjelet ír: milyen lehet a cinikus vicceskedéseiről és kendőzetlen szövegeiről híres Belga dupla albuma, aminek az egyik fele a felnőtteknek, a másik meg kimondottan a gyerekeknek szól? A Narancs Bauxitot és Még5lövést faggatta, később befutott Tokyo is.

"Bement a városba, és látta, hogy valami nem stimmel" - Tüske László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem arab szakának adjunktusa

 • Farkas Eszter
Pedellus: E lap hasábjain tette fel a kérdést, hogy "vajon az iszlám egyetemes sajátosságának tekinthetjük-e a politikai szándékú terrorakciókat" (Az iszlám radikalizmus gyökerei, Magyar Narancs, 2003. augusztus 13.). Az Iskolakultúra könyvek 10. számában Németh Pál pedig azt írja, hogy Európa minden kultúrát igyekszik megismerni és elfogadni, az iszlám kivételével, ennek "megértésének helyét babonás félelmek, rémhírek és ijesztgetések foglalják el". Miért alakult ez így?

Break down, baby - B-boyok

 • Farkas Eszter
Mindennap három-négy órát edzenek, körülbelül úgy, mintha olimpiai sportágat űznének. Csak a többségük nem puccos tornateremben, hanem aluljáróban gyakorol, ezért van, hogy utcagyerekeknek tartják őket. Pedig nemrég volt fesztiváljuk. A magyar breaktánc él és virágzik.

Bekeretezve - Törvény az önkéntes tevékenységről

 • Farkas Eszter
Hosszas kínlódás után múlt hétfőn megszületett a közérdekű önkéntes tevékenységet szabályozó törvény. A végleges változat eltér az eredeti koncepciótól, amit az érintettek egyik része sérelmez, mások szerint viszont az a fontos, hogy a törvény megvan.

Bekapunk valamit - Iskolabüfé-rendelet

 • Farkas Eszter
Tudjuk, hogy egyre több a túlsúlyos gyerek. Feltesszük, jó sok kólát meg chipset fogyasztanak, és egy piros pont esetén kikönyörgik maguknak valamelyik menüt a mekiben. De ha központilag megszabjuk, mit ehetnek az iskolabüfében, az vajon változtat a problémán?

Egy paddal előrébb (Roma diákok integrációja)

 • Farkas Eszter
Ha a társadalom nagyobbik fele nem mutat is nyitottságot a kérdés iránt, vannak, akik hisznek az integratív oktatásban. Az Ec-Pec Alapítvány által vezetett kétéves projekt célja a roma tanulók iskolai sikereinek támogatása és a szegregáció visszaszorítása.

Roma Integrációs Program: Egymás mellett ülünk

 • Farkas Eszter
A szegregált iskolák lényegében úgy alakulnak ki, mint a lakóhelyi szegregáció: a cigány tanulók arányának növekedésére a többségi családok úgy reagálnak, hogy más iskolába íratják a gyereküket. A

Kövess minket: